U Zuerichu se održava ždrijeb europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, a hrvatska reprezentacija je u prvoj jakosnoj skupini. Prijenos ždrijeba možete pratiti na Četvrtom programu HTV-a te na našem portalu

Skupina H:

Hrvatska
Slovačka

Ostale skupine:

Skupina A:

Portugal
Srbija

Skupina B:

Španjolska
Švedska

Skupina C:

Italija
Švicarska

Skupina D:

Francuska
Ukrajina

Skupina E:

Belgija
Wales

Skupina F:
Danska
Austrija

Skupina G:

Nizozemska
Turska

Skupina I:

Engleska
Poljska

Skupina J:

Njemačka
Rumunjska

Tko sudjeluje u kvalifikacijama?

U europskim kvalifikacijama sudjelovat će 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u 10 skupina – pet skupina sa po pet reprezentacija, te pet skupina sa po šest ekipa. Pobjednici direktno odlaze na World Cup, a deset drugoplasiranih te dvije reprezentacije iz Lige nacija igrat će dodatne kvalifikacije.

U play-offu će se dijeliti još tri karte za SP, a 12 reprezentacija će biti podijeljeno u tri skupine sa po četiri reprezentacije. Bit će to format kao i u nedavnom play-offu za Europsko prvenstvo s polufinalima i finalima u svakoj od tri skupine.

Hrvatska među elitom

Hrvatska je postavljena u prvi jakosni razred u kojem su i Belgija, Francuska, Engleska, Portugal Španjolska, Italija, Danska, Njemačka i Nizozemska protiv kojih Dalićeve ‘trupe’ ne mogu igrati.

Već sada je poznato kako će sudionici završnog turnira elitnog razreda Lige nacija (Belgija, Francuska, Španjolska, Italija) biti u skupinama sa po pet ekipa.

Zbog političkih razloga u u istoj skupini ne mogu biti Kosovo / Bosna i Hercegovina, Kosovo / Srbija, Kosovo / Rusija, Ukrajina / Rusija, Armenija / Azerbajdžan, te Gibraltar / Španjolska.

Dodajmo, kako će zbog pandemije koronavirusa izvlačenje prvi put u povijesti biti virtualno, odnosno bez nazočnosti predstavnika nacionalnih federacija.

Kada se igraju kvalifikacije?

Kvalifikacije će se igrati od ožujka do studenoga 2021. godine, dok je play-off od 24. do 29. ožujka 2022.

Svjetsko prvenstvo će se održati od 21. studenog do 18. prosinca 2022. u pet katarskih gradova (Doha, Lusail, Al Khor, Al Wakrah, Al Rayyan).

Hrvatska reprezentacija do sada je sudjelovala na pet svjetskih prvenstava, a propustila je jedino SP 2010. u Južnoj Africi.

Najveći uspjeh “Vatreni” su ostvarili prije dvije godine u Rusiji osvojivši svjetsko srebro, dok su 1998. u Francuskoj bili treći. Na preostala tri SP-a nismo prošli skupinu.

JAKOSNE SKUPINE:
SKUPINA 1: Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španjolska, Italija, HRVATSKA, Danska, Njemačka, Nizozemska
SKUPINA 2: Švicarska, Wales, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, Rumunjska
SKUPINA 3: Rusija, Mađarska, Irska, Češka, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska
SKUPINA 4: BiH, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Bugaska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija, Luksemburg
SKUPINA 5: Armenija, Cipar, Farski otoci, Azerbajdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litva, Latvija, Andora
SKUPINA 6: Malta, Moldavija, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino(HRT)