Danas je održana 27. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite

„Od posljednje sjednice Vlade, počela je primjena izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Više smo puta istaknuli da će se građani prvenstveno upozoravati na epidemiološke mjere jer nam je cilj bio i ostao prevencija i edukacija. Međutim, navedenim Zakonom omogućeni su mehanizmi koji će se koristiti za kažnjavanje u slučajevima kada se i nakon upozorenja građani ne budu odgovorno ponašali“, obrazložio je ministar Božinović.

Stožer civilne zaštite, na prijedlog županijskih Stožera, donio je dvije odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera koje se odnose na Varaždinsku i Primorsko-goransku županiju te su na snazi do ponedjeljka, 21. prosinca 2020. godine.

Za područje Varaždinske županije to uključuje zabranu održavanja javnih događanja i okupljanja za više od 20 osoba, privremenu obustavu profesionalnih umjetničkih izvedbi, izložbi te sajmova, preporuku da se privatna okupljanja ograniče na najviše 2 kućanstva, a na okupljanju smije biti do 10 osoba. Također, sve prodavaonice, odnosno trgovine moraju ograničiti broj kupaca koji borave u njima, za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 10 m² prodajne površine, s tim da na ulazu mora biti istaknuta obavijest o broju kupaca u prodajnom prostoru.

Što se tiče Primorsko-goranske županije, nove mjere uključuju ograničenje broja osoba na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama na 50, preporuku za starije osobe i rizične skupine da ne koriste javni gradski i prigradski prijevoz od 6,00 do 8,30 sati, osim u opravdanim slučajevima.

Provođenje nadzora

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite obavili su ukupno 2.696 nadzora poslovnih subjekata te su izdali 57 usmenih upozorenja, kojima su otklonjeni nedostatci tijekom nadzora. Bit će podnesen 1 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 30.000. kuna zbog kršenja mjere o zabrani rada.

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite proveli su 1.778 nadzora, prilikom čega je utvrđeno 265 nepravilnosti. Na licu mjesta otklonjeno je 237 nepravilnosti. Inspekciji su na daljnje postupanje upućene 92 službene zabilješke.

Policijski službenici proveli su nadzor nad ukupno 11.090 objekta i događaja, pri čemu je u 7 objekata utvrđeno kršenje mjera i bit će podneseno 7 prekršajnih naloga.

„Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika, utvrđeno je ukupno 82 kršenja mjere samoizolacije od strane građana. Zbog počinjenog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti bit će podneseno 5 kaznenih prijava“, istaknuo je ministar Božinović.

Za potrebe medicinskih ustanova s područja Grada Zagreba, Primorsko – goranske, Šibensko-kninske, Karlovačke i Istarske županije postavljeni su dodatni kontejneri i šatori te osigurana 34 uljna radijatora.

Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je 1.449.000 artikala zaštitne opreme, odnosno 110 tona, a primatelji su medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi.

U Logističkom centru  Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom te regionalnim skladištima u Rijeci, Osijeku i Splitu ima oko 10,7 milijuna različitih artikala, odnosno 890 tona zaštitne opreme.