Živi zid posijao strah i anarhiju, sutkinji treba zaštita policije

0

“Sutkinja je u vrlo teškoj poziciji. Cijeli državni aparat pao je na ispitu, a srušila ga je šačica ljudi.

Predložio sam sutkinji da zatraži policijsku zaštitu. Ne znam je li to učinila, ali znam da bi je policija i sama, na temelju vlastite procjene, mogla štititi”, izjavio je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa stajući u obranu sutkinje koja je donijela odluke temeljem kojih se neuspješno pokušava provesti deložacija obitelji Cvjetković.

Žestoka paljba

Sama sutkinja o pritiscima i prijetnjama kojima je izložena nije željela razgovarati, a u policiji nismo dobili nikoga tko bi mogao odgovoriti je li dobila zaštitu. U Ravnateljstvu policije rekli su da je to u nadležnosti Policijske uprave zagrebačke, a njihova glasnogovornica do zaključenja broja nije odgovarala na pozive i poruke. Zbog slučaja Cvjetković sutkinja se našla na meti Živog zida, ljudi koji su bijesni zbog socijalne komponente slučaja, ali i pod žestokom paljbom odvjetnika Vladimira Gredelja koji je preuzeo obranu Cvjetkovićevih. Gredelj je odmah potražio savezništvo HHO-a, a sutkinju optužio da kršeći Ustav nastoji na ulicu izbaciti deveteročlanu obitelj. Pritom je poručio da će klijente braniti makar iz zatvora. Slučaj se toliko usijao da se od zadnjeg pokušaja deložacije, kada se u dvorištu kuće Cvjetkovićevih na Bukovcu okupilo stotinjak aktivista koji su podigli barikade od građevinskog materijala i bodljikave žice, naprosto odustalo. Uza sve razumijevanje za nesreću i teško materijalno stanje u kojem se našla obitelj Cvjetković, sve se češće postavljaju još neka pitanja. Jedno je što je s pravom osobe koja je kupila i platila kuću iz koje Cvjetkovići već pet godina odbijaju izaći. Drugo je što je s pravnim poretkom i poštovanjem sudskih odluka.

Hoće li tko prijeći granicu?

– Upravo sam na to upozorio rekavši da se sudske odluke moraju poštovati, čak ako i nisu dobre. Uvijek postoji viši sud koji će ih preispitati – rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji je to isto nedavno izgovorio u radijskoj emisiji. Kaže da je bio šokiran uvredama i prijetnjama koje su mu upućene nakon toga. Neke su iznesene izravno, a najveći dio ih je ispisan na Facebook profilu Živog zida. – Tek sam tada shvatio što se događa sutkinji koja je donijela odluku o ovrsi. Mogu misliti kakvim je ona pritiscima i prijetnjama izložena – rekao je Miljenić. Sessa upozorava da se stvara vrlo negativna atmosfera u kojoj je sve realnije očekivati da će netko prijeći granicu i učiniti neko zlo. Smatra da bi policija trebala preventivno djelovati u zaštiti sutkinje. (Večernji list)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime