Zakon o pravu na pristup informacijama morao je biti donesen i Hrvatski sabor ga je velikom većinom izglasao još 2007. godine jer su europarlamentarci upozoravali tadašnju Vladu RH na visok stupanj korupcije, netransparentnost rada javne uprave, nepotizam i ostala kriminalna djela.

Navedenim zakonom, država je omogućila (makar na papiru) svim građanima, pa tako i novinarima da mogu doći do svakog podatka i da nitko u bilo kojem državnom, gradskom, županijskom ili općinskom uredu ne smije zatajiti niti jedan jedini dokument osim u iznimnim slučajevima. U mnogim gradovima spomenutog zakona se uglavnom drže svi namještenici koji plaću primaju na teret poreznih obveznika, no u Makarskoj to nije slučaj.

Ivana Pleić ignorirala dobronamjerna upozorenja

U slučaja Grada Makarske, svaku informaciju koju bilo koji građanin ili novinar zatraže pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, odgovorna osoba mora pružiti najkasnije u roku od 15 dana. Međutim, u Gradu Makarskoj o tome, očito, pojma nemaju. U više navrata smo na službenu adresu elektronske pošte Grada Makarske slali određene upite na koje nikada nismo dobili odgovor. Stupanj ignorancije i nepoštivanja zakona, a za kojeg je odgovorna Ivana Pleić, viša stručna suradnica za odnose s javnošću i protokol, a potom i njeni nadređeni samo potpiruje teze o korupciji u Makarskoj. U slučaju ugovora s Jasminom Stavrosom, a o čemu smo jučer izvijestili javnost (http://www.mega-media.hr/jasminu-stavrosu-za-neodrzani-novogodisnji-koncert-u-makarskoj-250-tisuca-kuna/ ), poslali smo službeni upit 12.ožujka ove godine. 12 dana kasnije, šaljemo Ivani Pleić podsjetnik da se bliži kraj zakonskom roku te da nam pošalje traženi ugovor.

Zna li Miroslav Družianić što je potpisao?

Dva dana prije isteka zakonskog roka, Ivana Pleić poslala nam je odgovor kojeg je potpisao Miroslav Družianić, zamjenik gradonačelnika, a u kojem nas obavještavaju kako Grad Makarska nema traženi ugovor već da se za isti obratimo Turističkoj zajednici grada Makarske. Takav odgovor ne bi bio nezakonit da su ga poslali u roku od osam dana od zaprimanja našeg zahtjeva za informacije, a kako to nalaže Zakon o pravu na pristup informacijama. U tom slučaju bismo isti upit poslali TZ grada Makarske i u roku od 15 dana bi ugovor i dobili ( pod uvjetom da TZ poštuje zakon). Pismenim putem smo pravovremeno upozorili Ivanu Pleić da su ona i M. Družianić prekršili zakon navodeći točno po kojem članku kojeg stavka te smo očekivali da će nam poslati ugovor čak i u slučaju da nemaju kod sebe ni jednu jedinu kopiju, a obzirom da je TZ grada Makarske pod makarskom Gradskom upravom. Nažalost, Ivana Pleić nije ozbiljno shvatila naše dobronamjerno upozorenje te je prekršila zakon čime je potencijalno nanijela veliku financijsku štetu makarskom gradskom proračunu.

Prijava vladinoj Povjerenici za informiranje

Naime, već sutra će vladina Povjerenica za informiranje Anamarija Musa zaprimiti našu predstavku o čemu će morati izvijestiti nadležnu inspekciju.  U konačnici će to značiti da će Grad Makarska morati poslati traženi ugovor riskirajući optužne prijedloge za nepoštivanje zakona temeljem čega je predviđena novčana kazna od 20 do sto tisuća kuna! Postavlja se pitanje kako će gradonačelnik Makarske Tonći Bilić objasniti svojim sugrađanima zašto na teret gradskog proračuna mora platiti toliku svotu novaca jer njegova glasnogovornica nije poštivala zakon. Hoće li zbog eklatantnog kršenja zakona Ivana Pleić ostati bez posla? Hoće li itko odgovarati zbog netransparentnosti makarske gradske uprave čime samo jačaju dojam korupcije u jednom od najljepših jadranskih gradova?

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime