U petak, 11. rujna 2015. Održat će se manifestacija: PROGRAM PRISJEĆANJA NA 12.9.1752.GODINE – ZABORAVLJEN DOGAĐAJ DREVNOG GRADA ZADRA u organizaciji Zadarske nadbiskupije, Turističke zajednice grada Zadra, OŠ Zadarski otoci, Udruge glagoljaša Zadar i Udruge Damira Tomljanovića Gavrana.

U manifestaciji će, izvještavaju iz TZ grada Zadra sudjelovati Mons. Pavao Kero, župnik don  Radoica Pinčić, direktor TZ grada Zadra Zvonko Šupe,  pročelnik Upravnoga odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, učenici OŠ Zadarski otoci 2.b, 3.a,3.b,3.c, 5.b i 7.b razred zajedno s učiteljicama Jasminkom Brižić, Jasminkom Bašić, Renatom Grgurević, Željkom Diklan, Anamarijom Botica Miljanović, vjeroučiteljicom Lenkom Radić, prof. Vjekom i Marijom Bradvicom, ravnateljem Davorom Barićem. Uz učenike sudjelovali su i izviđači Udruge Damira Tomljanovića Gavrana.
Zaboravljen događaj koji se zbio  prije 263 godine, 12. rujna 1752.g kad je udario grom u zgradu Arsenala u kojem se čuvao barut za mletačke brodove.  Poluotok je bio u opasnosti od eksplozije ali na sreću nije se dogodila strašna nesreća. Puk zadarski je vjerovao da se taj čudesni događaj zbio na zagovor Gospe od Kaštela, danas nazvanu Gospa od Zdravlja.  Zahvalni stanovnici  od tada su održavali procesiju  u slavu i čast Gospi od Zdravlja, prodavali su i dijelili fritule po gradu. Taj dan bio je velik i važan za zadarski puk, posebno otočane. Svetkovina Sv. Šime i Gospe od Zdravlja bile su slične poput fešte, pučko slavlje. Nažalost , nakon 2. svjetskog rata crkva Gospa od Zdravlja je pogođena i srušena (osim glavnog oltara i slike Gospe). Ploča koju je postavila biskupija na kojoj je bio zapisan taj događaj, uništena je (prof. Valentin Uranija zapisao je i sačuvao tekst kamene ploče), a tadašnje stanovništvo se promijenilo. Ovaj događaj polako je pao u zaborav. Nije bilo nikog tko bi usmenom predajom prenosio mladim naraštajima. Zahvaljujući  prof. i umirovljenom ravnatelju  Narodnog muzeja Valentinu Uraniji, zajedno s mons. Pavlom Kerom , don Pinčićem, učenici i učiteljice OŠ Zadarski otoci , svi zajedno  već treću godinu obnavljaju tu zaboravljenu zadarsku tradiciju. Tekst ploče može se vidjeti u crkvi Gospe od Zdravlja.
gospa o zdravjaPrigodni program ispred crkve Gospe od Zdravlja i Narodnom trgu započet će u 10 sati, uslijedit će dječja procesija uz pjevanje marijanskih pjesama od Trga do crkve (11:00 sati), vraćanje teksta u crkvu i blagoslov djece u crkvi Gospe od Zdravlja.  Učenici i izviđači, mali čuvari zadarske baštine na taj dan prisjećat će se ovog događaja iz zadarske prošlosti. Djevojčice u narodnim nošnjama i dječaci u mornarskim majicama dijelit će fritule i prigodne materijale o ovom  događaju. Prigodan program učenika 2.b razreda učiteljice Jasminke Bašić odvijat će se ispred crkve Gospe od Zdravlja, a na Narodnom trgu u isto vrijeme (10:00 sati) folklorna skupina 3.c razreda učiteljice Anamarije Botica Miljanović i vjeroučiteljice Lenke Radić plesat će narodne plesove uz pratnju gospodina  Potpare. Dječjom procesijom u 11:00 sati od Narodnog trga do crkve učenici će vratiti tekst iz 1752.g u crkvu Gospe od Zdravlja. Don Radoica dat će blagoslov djeci, roditeljima, djelatnicima OŠ Zadarski otoci  i svim prisutnima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime