Milanovićeva taština: zabranio novinarima da ga fotografiraju s predsjednicom Grabar Kitarović!

0

Glavna  priča nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) u Saboru, gdje su se po prvi put sastali premijer Zoran Milanović i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nije rad tajnih službi, o kojem se razgovaralo na sastanku, već Milanovićeva taština.

Naime, novinarima su po dolasku u Sabor najprije u oči upale neuobičajene mjere sigurnosti. Vrlo brzo postalo je jasno da zbog strogog osiguranja neće biti moguće zajedno uslikati predsjednicu i premijera, a Index doznaje da je upravo to i bio Milanovićev plan. Od izvora iz Ureda predsjednice doznajemo da su mjere osiguranja postrožene na Milanovićev zahtjev, i to upravo zato što premijer nije želio da ga fotografiraju s Grabar Kitarović! U sobi je za vrijeme sastanka bio i službeni fotograf Ureda predsjednice, ali ni njemu nije bilo omogućeno da napravi zajedničku fotografiju predsjednice i premijera.

Milanović stigao prvi

Pet minuta prije početka sjednice premijer Milanović u Sabor je došao pješice s druge strane Markova trga, u pratnji svog glasnogovornika Nikole Jelića i predstojnika Ureda premijera Tomislava Sauche. Prije ulaska u Sabor Milanović je zastao da se pozdravi s djecom iz vrtićke grupe koju je zatekao na Markovom trgu. Minutu nakon njega u Sabor se dovezla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koju je na ulazu pozdravio predsjednik Sabora Josip Leko.

Jake mjere osiguranja

Nezadovoljstvo novinara, fotoreportera i snimatelja prije početka sjednice VNS-a izazvale su jake mjere osiguranja u Saboru, koje nisu dopustile da se približe drugom katu koji je potpuno zatvoren, kao i ulaz kroz koji ulaze predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović. Zbog jakih mjera osiguranja novinari uopće nisu mogli prići premijeru i predsjednici, a fotoreporteri su ostali uskraćeni za zajedničke fotografije Milanovića i Kolinde. Glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić izvijestio je novinare da nakon sjednice VNS-a neće biti izjava, već će biti objavljeno priopćenje. Ovako snažne mjere osiguranja na ranijim sjednicama VNS-a nisu bile običaj; novinarima je do sada bilo dozvoljeno snimanje na početku sastanka. Iako se među novinarima u Saboru pronio glas da je osiguranje postroženo na zahtjev nove predsjednice, njen glasnogovornik Đurić je to demantirao. Istu stvar nakon sastanka ponovila je i sama Kolinda. “Razgovor je prošao u dobrom ozračju. Ne razumijem zašto mediji nisu mogli snimiti početak razgovora”, izjavila je Grabar Kitarović po završetku sastanka koji je trajao sat vremena. Dodale je da je Vlada dobila zaduženje da počne izrađivati Strategiju o nacionalnoj sigurnosti. Milanović je nakon sastanka ipak bio dobro raspoložen: “Atmosfera je bila dobra, bit će još i bolje. Moj poziv za sjednicu Vlade i dalje stoji. Moramo biti konkretni, s konkretnim prijedlozima i konkretnim proračunskim učincima. Otvoren sam za ozbiljan razgovor”.

Priopćenja, ali bez fotografija

Nakon završene sjednice VNS-a Ured predsjednice i Ured premijera oglasili su se identičnim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti: “Dana 12. ožujka 2015. godine je održana 1. sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnosti Republike Hrvatske. U okviru predviđenog dnevnog reda, a sukladno obvezama i ovlaštenjima propisanim Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, Vijeće za nacionalnu sigurnost je utvrdilo Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija RH za 2015. godinu, te donijelo zaključak da će Vlada RH pokrenuti proceduru izrade prijedloga nove Strategije nacionalne sigurnosti RH. Uz navedeno, raspravljena su i određena pitanja iz područja nacionalne sigurnosti”.

Sastanak na neutralnom terenu

Na dnevnom redu sjednice bilo je usvajanje smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u 2015. te rasprava o Strategiji nacionalne sigurnosti 2015.-2024. Datum održavanja sjednice VNS-a i svojevrsni “neutralni teren” na kojem će biti održana, dogovoren je između Pantovčaka i Banskih dvora prije tjedan dana, a nakon odbijanja premijera da se s predsjednicom sastane u njenom uredu na Pantovčaku, te međusobne komunikacije pismima u kojoj je Grabar Kitarović predložila Milanoviću da podnese ostavku. Pismom predsjednici Republike datum i mjesto održavanja sjednice VNS-a predložio je premijer Milanović, koji je prihvatio njezin prijedlog da se, uz smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za ovu godinu, raspravlja i o Strategiji nacionalne sigurnosti za iduće desetogodišnje razdoblje. Predsjednica je taj svoj prijedlog obrazložila činjenicom da je sadašnja strategija nastala u bitno drukčijim vremenima i okolnostima, jer je Hrvatska u međuvremenu postala članicom Europske unije i NATO-a. VNS je središnje koordinacijsko tijelo sigurnosnog sustava Hrvatske, koje razmatra i procjenjuje sigurnosne prijetnje i rizike, te donosi smjernice i zaključke o načinima zaštite i ostvarivanja interesa nacionalne sigurnosti. Uz predsjednicu Republike i premijera, čine ga ministri obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova i pravosuđa, savjetnik Predsjednice za nacionalnu sigurnost, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, predstojnik Ureda VNS-a, ravnatelji Sigurnosno-obavještajne i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. U radu sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora te, po potrebi, i druge osobe. (index.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime