Sabor izglasao: švicarski franak zamrznut na 6,39 kuna sljedećih godinu dana!

0

U Saboru  je danas izglasan prijedlog dopune zakona kojim se tečaj švicarskog franka fiksira na 6,39 kuna za kredite u francima te za one s valutnom klauzulom u francima.

Zakon je prihvaćen s 85 glasova ‘za’, jednim ‘protiv’ i jednim ‘suzdržanim’, a u glasovanju nisu sudjelovali zastupnici HDZ-a, jer je predsjednik Sabora Josip Leko odbio njihov zahtjev da se Sabor prethodno izjasni o njihovu prijedlogu da se Vladu i HNB obveže da u roku od 90 dana s poslovnim bankama iznađu trajno rješenje za “švicarce”, ali i korisnike kredita u eurima i drugim valutama.

Vlada amandmanom umirila dužnike

Unatoč tome što je udruga Franak danas na svojoj službenoj Facebook stranici objavila kako počinju s pripremama za masovne prosvjede, čini se kako je u prijepodnevnim satima došlo do pomaka u komunikaciji između Udruge i Vlade. Kao nepremostiv problem iz Franka su jutros navodili to što je Vlada u svoj prijedlog o fiksiranju tečaja švicarskog franka na godinu dana pokušala “prošvercati” limit, kojim bi se mjera ograničila na kredite do milijun kuna. Ipak, Vlada je danas na telefonskoj sjednici odlučila Saboru uputiti amandman uz svoj prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, prema kojem bi se odredbe tog zakona odnosile i na kredite u švicarskim francima iznad iznosa od milijun kuna. Na taj se način, odredba o fiksiranju tečaja kune u odnosu na CHF u omjeru 6,39 kuna za 1 CHF, primjenjuje i na ugovore o kreditu sklopljene u iznosu većem od 1 milijun kuna. Također, iz udruge Franak su poručili da, ako se to prihvati, ne bi bilo masovnih prosvjeda. U Udruzi i dalje namjeravaju, prema najavama, preko vikenda paliti svijeće pred bankama za žrtve svih kredita u Hrvatskoj.

Govore jedno, a rade drugo

Masovne prosvjede iz Udruge Franak najavljivali su jer ne žele tolerirati da im se u pregovorima kaže jedno, a zatim se u proceduri to promjeni, bez da ih se obavijesti. “Morali su nam reći da su planirali prijedlogom izmjena zakona ograničiti njegovu primjenu na iznose do milijun kuna. Nećemo tolerirati da s nama tako postupaju”, kazao je izvor iz Udruge Franak. Podsjetimo, jutros su koordinatori udruge Franak poručili kako će danas dio vodstva Udruge ići u policiju prijaviti masovni prosvjed, dok će drugi dio vodstva ići na sastanak s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem. Sastanak s guvernerom Vujčićem započeo je u 11 sati.

Lucić: Stanovi od 40 kvadrata nisu luksuzne vile

Katarina Lucić iz udruge Franak za Index je rekla kako će najavljeni masovni prosvjedi biti obiteljskoga tipa. “To će biti vjerojatno obiteljski prosvjed, naša poruka i jest da se radi o obiteljima, i to obiteljima koje su ostale bez domova. Udruga će ići u tom smjeru, idemo na miran prosvjed bez incidenata. Doći će ljudi s djecom, bračni parovi… Razlog zbog kojega idemo u prosvjed su izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju, u nijednom trenutku nam se nije spomenulo ograničenje o milijun kuna koje vidimo u prijedlogu Zakona. Pa takvo ograničenje obuhvatilo bi i stanove od 40 kvadrata. Ne radi se tu o vilama ili luksuznim stanovima, stan od 40 kvadrata je obiteljski stan, a ušao bi u tu kategoriju. S obzirom na to da je prvi put također sve bilo jednostrano, pa su uvedene i neke izmjene, kao one vezane uz hipotekarne kredite, ovaj put nećemo dopustiti da se dogodi isto. Što se tiče sastanka s guvernerom HNB-a, Očekujemo da nam Vujčić da podatke koje smo tražili. On je ovih dana jasno izrekao stav, a taj stav većini članova nije prihvatljiv. Ako ništa drugo, očekujemo barem podatke koje smo tražili”, rekla je Lucić Indexu.

Smajo: Očekujemo samo ispunjenje zahtjeva

“Ne očekujemo ništa, osim da se ispune naših pet zahtjeva. Nas ne zanima tko će ispuniti zahtjeve, HNB ili Vlada, niti na koji način. Mi ne pišemo zakone, to je njihov posao, samo želimo da se ispune svi zahtjevi”, rekao je koordinator udruge Franak Denis Smajo. Smajo je potvrdio kako u Udruzi nisu zadovoljnim kratkoročnim Vladinim rješenjem o fiksiranju tečaja franka na 6,39 jer se ne odnosi na one kredite koji su u trenutku uzimanja iznosili više od milijun kuna. “Mi to uopće ne podržavamo jer smo saznali tek jučer od pravnika da se mjera ne odnosi na sve kredite, ne odnosi se na kredite koje su u trenutku uzimanja bili iznad milijun kuna”. Pripreme za prosvjed već su počele, a udruga Franak poziva na pasivnu akciju paljenja svijeća pred svim hrvatskim bankama. “To će donijeti odluku šire članstvo, odluka će biti nekim konsenzusom. Mi se pripremamo kao da će biti za tjedan dana, danas će se prijaviti u policiji prosvjed, a do tada mi pozivamo sve ljude na pasivnu akciju da zapale svijeće ispred svih banaka u Republici Hrvatskoj za sve žrtve kredita”, zaključio je. (index.hr)