Šibenski TLM pun strojeva i radnika – ruski investitor udahnuo novi život

0

U šibenskom TLM-u ponovno se čuje buka strojeva. Počela je proizvodnja u Valjaonici, i to punim kapacitetom, a od idućeg tjedna krenut će i u Prešaonici koja se trenutno priprema za nastavak rada.

Optimizam se polaka vraća šibenskim “aluminijašima”! A za to je najzaslužniji novi vlasnik, ruski biznismen Igor Shamis koji je prije dva tjedna od tvrtke “Euris”, Marka i Lorana Pejčinoskog, preuzeo udjele u TLM-u, odnosno njegovoj Valjaonici (TVP) i Prešaonici (TPP). Novi “gazda” u utorak je stigao u TLM gdje je razgovarao sa svim rukovoditeljima pogona, upravom i sindikalnim povjerenicima i najavio angažiranje punih kapaciteta tvornice. Ubrzano se radi na stabiliziranju tvrtke, a osigurana je i sirovina, dijelom iz Mostara, a dijelom s ostalih tržišta, za nastavak proizvodnje, obnavljaju se i veze s kupcima i dobavljačima.

Novi početak

Istodobno se radi na predstečajnoj nagodbi, za koju je postupak pokrenut prije dolaska novog vlasnika. Kako ističe Ivan Rude, koji vodi postupak predstečaja, trenutno se provode dubinske analize stanja i poslovanja tvrtke, angažirane su revizorske kuće i očekuje se u što skorije vrijeme sporazum s vjerovnicima. – Pripremili smo sve dokumente za provedbu predstečaja, ali su se promijenili uvjeti dolaskom novog vlasnika, pa bismo plan restrukturiranja i sanacije tvrtke trebali uskladiti s poslovnim planom novog vlasnika. Međutim, iako smo se pripremili za odgodu, neće je biti, nego će predstečajna nagodba biti u roku. I onda ćemo vidjeti hoće li vjerovnici biti spremni prihvatiti nagodbu kako je mi vidimo – ističe Rude, procjenjujući da nagodba ima velike izglede jer nitko ne želi da TLM ode u stečaj. – Optimističan sam jer mi vlasnik jamči da neće biti otpuštanja radnika, da će osigurati sirovinu za nastavak proizvodnje i da će investirati u cijeli sustav. Za TLM bi to mogao biti novi početak. Ovo je sada puno bolja pozicija za TLM od one u kojoj smo ušli u predstečaj, kad još nije bilo promjene vlasnika, kad su strojevi stali, sirovine nije bilo i trebalo je biti čarobnjak Merlin za napraviti održivi plan restrukturiranja tvrtke – objašnjava “nagodbeni upravitelj” Rude.

Pojačanja iz Češke

Novom, radnom i optimističnom atmosferom u TLM-u zadovoljan je i predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer jer, kako veli, to pokazuje da je najgore za TLM prošlo, da nema razloga strahu radnika za egzistenciju, ali ni za budućnost šibenskog aluminija. – Iskreno me obradovalo kada sam od novog vlasnika, gospodina Shamisa, čuo da je u TLM došao dugoročno, s namjerom da tvrtku postavi na noge, pokrene maksimalne kapacitete i poveća proizvodnju – zadovoljno će nakon razgovora s “gazdom” Burazer. Sa Shamisom je, dodaje, razgovarao o potrebi ne samo organizacijskog nego i kadrovskog restrukturiranja TLM-a, te rezanju troškova koji nisu u izravnoj funkciji proizvodnje, kao što su enormni honorari za “intelektualne usluge”, ili recimo, neprimjereno visoka primanja predsjednika uprave koji ima dvostruko veću plaću od predsjednice države, na što je, kaže, “gazdi” skrenuo pažnju… Ruski biznismen, koji je preuzeo TLM, iznenadio je zaposlenike pristupom, poznavanjem tehnologije proizvodnje, a najavio je, kaže Burazer, angažiranje nekolicine stručnjaka iz svoje češke tvornice za organizaciju rada, i s obzirom na utvrđeni dug TLM-a od 52 milijuna eura, pokazao da ništa neće biti prepušteno slučaju jer se tvornica mora u što kraćem vremenu podići gotovo iz pepela. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime