Općinskom sudu u Splitu 1. travnja pripojit će se općinski sudovi u Trogiru, Sinju, Imotskom, Makarskoj, Supetru i Starom Gradu koji će postati stalne službe splitskog suda.

Marijo Franetović, glasnogovornik i zamjenik predsjednika Općinskog suda u našem gradu, kaže da će 28 lokalnih sudaca nastaviti raditi u svojim dosadašnjim mjestima, odnosno da nema govora da će s vremenom biti preseljeni u Split. – Sudbena vlast mora biti dostupna građanima – ističe Franetović. Naš sugovornik objašnjava da će pripajanjem svih općinskih sudova s područja naše županije, osim onog u Vrgorcu, Općinski sud u Splitu pokrivati isto područje kao Županijski sud. Naglašava da će planirani postupak omogućiti da se predmeti ravnomjernije rasporede na svih 98 sudaca, ali i da se suci prebacuju iz stalne službe koja ima manje predmeta u drugi grad ili sjedište u Splitu kada za njima bude povećana potreba. Prije šest godina pravosudnoj ustanovi u našem gradu pripojeni su općinski sudovi u Kaštelima, Solinu i Omišu, ali s namjerom da se tamošnji suci s vremenom presele u Split. Početkom ove godine su po dva parnična suca iz Kaštel Lukšića i Omiša prebačena u “matičnu” ustanovu, ali ne i zemljišnici da bi ostali dostupniji građanima. Dva suca iz Solina koji sude u građanskim sporovima preseljeni su još prošlog ljeta, dok je u Solinu ostao zemljišnik s 10-ak referenata i jedan sudac koji nadzire njihov rad i vodi pojedinačne izvanparnične postupke. Za tih šest sudaca uređene su sudnice u zgradi smještenoj u bivšoj vojarni na Dračevcu u kojoj splitski sud djeluje od 2007. godine. Iako se tada naglašavalo da je odlazak suda na gradsku periferiju “privremeno rješenje”, te se čekalo dobivanje građevinske dozvole za prenamjenu zgrade “Standa” u Gundulićevoj ulici za potrebe suda. Od tada Općinski sud ima sve više sudaca, a preseljenje u bivšu robnu kuću više se ne spominje. Pokušalo se naći novo rješenje, a jedna od ideja je bila da se za objekt Općinskog, Upravnog i Prekršajnog suda prostornim planom prenamijeni državno zemljište istočno od Palače pravde na kojem je sada parkiralište. Spominjala se i mogućnost da se zgrada Općinskog suda podigne pokraj poslovnog objekta Croatia osiguranja na Trgu Hrvatske bratske zajednice, te da se u nju također dosele Mirovinsko i Zdravstveno osiguranje sa Zapadne obale. No, sve je stalo na financiranju, a o mogućnostima preseljenja sudaca s ruba grada sve se manje govori.

Ažuriranje zemljišnika

Na Općinskom sudu u Splitu od rujna 2014. radi 50 vježbenika, uglavnom ekonomskih tehničara, upravnih referenata, upravnih pravnika i geodetskih tehničara. Kroz program Ministarstva rada oni se godinu dana osposobljavaju bez zasnivanja radnog odnosa, što znači da sada dobivaju plaću od 2400 kuna, ali im se ne uplaćuju doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. – Cilj nam je da imamo već educirane ljude koje možemo zaposliti kad budemo otvarali nova radna mjesta – kaže Franetović. Naš sugovornik dodaje da su vježbenici, među ostalim, u Splitu i Solinu napravili veliki posao na ažuriranju elektroničke evidencije zemljišnika,  jer je postojao veliki broj predmeta iz razdoblja od 2006. do 2010. godine koji su bili riješeni, a u računalnom sustavu su se vodili kao neriješeni. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime