Krajem siječnja makarska je policija prijavila 58-godišnjakinju za nasilje u obitelji te donijela “naredbu o određivanju mjere opreza” prema kojoj se žena ne smije osam dana približiti svojoj kući ni svom suprugu.

Ne bi u ovoj priči ništa bilo sporno da se ne radi o majci troje djece čiji je suprug, inače viđeniji član makarskog HDZ-a, već nekoliko puta prijavljivan za obiteljsko nasilje nad njom. Tog je dana, prema riječima bliske prijateljice zlostavljane žene, došao u kuhinju te je s leđa napao dok je kuhala ručak optužujući je da mu je uzela novac i da ga je pokrala. Ona mu je odgovorila da je pusti na miru te je došlo do međusobnog vrijeđanja pred djecom. Nakon toga, suprug je otišao u policiju i prijavio je za prijetnje smrću. – Ma, zamislite, to je žena od 170 centimetara visine i 40-ak kilograma težine, a on je korpulentni čovik duplo teži od nje i sad se on boji nje i njezinih prijetnji, ma možete misliti. Kao, imala je oružje u ruci, a žena je nožem rezala mrkvu za juhu. Njezin je suprug već nekoliko puta prijavljivan zbog nasilja, policija mu je oduzimala i oružje. I prije nekih godinu dana bio je prijavljen jer ju je, nakon rasprave pred jednom obiteljskom kućom, zgrabio, bacio u zrak te je pala na kičmu, od čega i dan danas ima posljedice.

Žrtva ispala nasilnik

I sad se takva žena, koja je očito žrtva, izjednačava s nasilnikom. Ajde vi meni recite je li to normalno? A ne, ne bi van ona govorila, boji se, shvatite je, totalno je izbezumljena – kazuje nam njezina prijateljica. Na pitanje zbog čega žrtva dosad nije napustila zlostavljača i je li to prijavljivala nekoj od udruga koje se bave zaštitom zlostavljanih žena, njezina prijateljica odgovara da se “u Makarskoj nema kome obratiti” te da ga nije napustila jer je “vjerovala da će se promijeniti”. Što se tiče tog prošlogodišnjeg incidenta, doznajemo da je i tada policija prijavila i nju i njega za nasilje u obitelji te da su oboje pravomoćno novčano kažnjeni na Prekršajnom sudu. Osim toga, on je još jednu prijavu imao prije nekoliko godina. Makarska je policija, očito se želeći opet ograditi od neželjenih posljedica i eventualnih primjedbi za propust, prekršajnom sucu podnijela prijedlog za zadržavanje i nje i supruga.  Navodeći uz to da su podnijeli prekršajni prijedlog zbog prekršaja čl. 20 st. 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u kojem stoji da će se “punoljetni član obitelji koji u nazočnosti djeteta, maloljetne osobe ili osobe s invaliditetom počini nasilje u obitelji kazniti za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od najmanje 6000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje 30 dana”.

Oboje novčano kažnjeni

Tražili su zadržavanje zbog “postojanja opasnosti da će ometati prekršajni postupak utjecajem na svjedoke” te zbog toga što “osobite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti istovrstan prekršaj”. Prekršajni sudac Antun Fagarazzi odbio je prijedlog policije za zadržavanjem utvrdivši da su svjedoci ispitani i glavna rasprava zaključena pa je isključena mogućnost da okrivljenici utječu na svjedoke. I u ovom su slučaju oboje kažnjeni novčanom kaznom. Sudac je također obustavio i primjenu policijske “naredbe o određivanju mjere opreza” kojim je ženi zabranjeno prići svojoj kući, a praktički bi joj bilo onemogućeno i vidjeti djecu. Nakon svega ona se ipak vratila u svoj dom, a pitanje je koliko će mir u kući s obiteljskim nasilnikom potrajati.

Politička potpora

Ime supruga 58-godišnje Makaranke spominjalo se prije dvije godine na sjednici Gradskog vijeća Makarske kada je tadašnji vijećnik, a danas SDP-ov gradonačelnik Tonči Bilić kazao ‘kako HDZ bez ikakvih kriterija i obrazloženja o ljudima za koje se zalaže u školske odbore predlaže evidentirane nasilnike’.  Naravno, nije aktualni gradonačelnik tada konkretno govorio o imenima. – Nisam dužan iznijeti ime nasilnika. Pitanje je kakvu poruku HDZ šalje djeci, nastavnicima, roditeljima, javnosti… Imenuje ljude bez ikakva kriterija, glavno da su podobni i da provode odluke kakve oni hoće – govorio je tada Bilić. (Slobodna Dalmacija)