Prije 170 godina, 7. travnja 1848. godine, u jeku nastojanja za talijanizacijom Dalmacije, grad Obrovac  prvi je uputio ”notu” svim dalmatinskim gradovima inzistirajući da se u školama, i u javnim ustanovama Dalmacije uvede materinji jezik

Obrovac  se, također, tada prvi izjasnio da se Dalmacija sjedini s Hrvatskom i Slavonijom. U tom trenutku većina ostalih dalmatinskih gradova bila je protiv takve ideje.

Isto tako, pismom od 21. travnja 1848. godine ugledni građani Obrovca čestitaju generalu Jelačiću imenovanje za bana, jer kako navode, on je tu čast zaslužio kao jedan od najodličnijih ljudi u našim krajevima osobito svojom idejom za sjedinjenje Dalmacije s Hrvatskom i Slavonijom. Potpisani se raduju skorom viđenju sa banom prilikom njegovog dolaska u Dalmaciju. Raduju se i ujedinjenju sa svojom braćom na slavu, sreću i diku Trojedne Kraljevine. U potpisu redom: Stojan Simić, Petar Radulović, Antun Filippi, J. Kiril Žeželj, administrator, J. Milanović, tajnik općine, Nicola Tremoli, poglavar i Frane Simonelli. Ban je Obrovčanima zahvalio pismom od 02. svibnja, te poslao pozdrave Obrovcu i cijeloj Dalmaciji.

Zato Matica Obrovčana iz Zagreba slavi 170 godina od ove hrabre i domoljubne geste svojih zaslužnih Obrovčana. Sve dokumente iz toga vremena Matica Obrovčana će prezentirati na javnoj tribini te u Fotomonografiji, vjeruju u Matici, tijekom tekuće godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime