U nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra financija Zdravka Marića u četvrtak su potpisani ugovori između društava Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb i predstavnika osam hrvatskih banaka – Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste banke, Splitske banke, Hrvatske poštanske banke, Croatia banke, OTP banke te Istarske kreditne banke. Kredite su aranžirale Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka kao Vodeći Mandatirani Aranžeri, Voditelji Knjige Upisa i Agenti

Riječ je o završnom koraku drugog kruga financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, odnosno, o potpisivanju tzv. „jumbo“ kredita, kojim je reprogramiran cestovni dug i kojim će se, zajedno s prethodno dogovorenim uvjetima na međunarodnom tržištu, ostvariti godišnje uštede veće od 50 milijuna eura.

Riječ je o kreditu od 1,8 milijardi eura, a za koji je prethodno dana suglasnost Vlade Republike Hrvatske na sjednici održanoj 29. ožujka 2018. godine.  Od osiguranih 1,8 milijardi eura, ugovor za 1,141 milijardi eura potpisale su Hrvatske autoceste, za 467 milijuna eura Hrvatske ceste i za 202 milijuna eura Autocesta Rijeka Zagreb. Prve tri godine krediti se otplaćuju u polugodišnje ratama glavnice koje čine ukupno 5 posto od glavnice kredita, a preostalih 95 posto glavnice otplaćuje se u idućih 18 polugodišnjih rata.

Uoči potpisivanja Ugovora ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo ovim posljednjim korakom u financijskom restrukturiranju cestarskih tvrtki, a kojim one današnjim potpisivanjem ostvaruju ključne preduvjete za financijsku održivost. Ministar Butković podsjetio je kako je uz financijsko, ključno i poslovno restrukturiranje spomenutih cestarskih tvrtki, na čemu se nastavlja intenzivno raditi. S mjerama iz pisma sektorske politike nastavit će se i u ovoj godini, uz daljnje smanjenje troškova održavanja i poslovanja. Navedeni postupci ključni su za daljnje provođenje postupka restrukturiranja cestovnog sektora i dio su Nacionalnog programa reformi, pojasnio je ministar Butković.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako se današnjim potpisivanjem Ugovora nastavlja proces restrukturiranja cestarskih tvrtki. Posebno je pritom zahvalio Svjetskoj banci koja je kao partner na projektu ponudila jamstvo u iznosu od 350 milijuna dolara za financijsko restrukturiranje cestarskih poduzeća, domaćoj financijskoj industriji, poslovnim savjetnicima te svima ostalima koji su radili na realizaciji ovoga projekta. Projektom se potvrđuje podrška koju hrvatski financijski sektor daje oporavku hrvatskog gospodarstva i razvoju cestovne infrastrukture, i primjer je otvorene komunikacije koju Ministarstvo financija ima s domaćim bankama.

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić istaknuo je kako Zagrebačka banka ima dugu tradiciju financiranja najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj. Refinanciranje kredita napravljeno je u pravom trenutku zbog dostupne likvidnosti i relativno povoljnih uvjeta financiranja. Banke koje su sudjelovale u ovom aranžmanu još jednom su potvrdile da su  pouzdan partner u kreditiranju i poticanju gospodarskog rasta.

Član Uprave Privredne banke Zagreb Ivan Gerovac naglasio je pak kako je riječ o jednoj od najvećih financijskih transakcija u suvremenoj povijesti Republike Hrvatske još od pariškog i londonskog kluba te istodobno zahvalio svima onima koji su radili na ovom izrazito kompleksnom projektu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime