Osam mjeseci prije lokalnih izbora množe se imena potencijalnih kandidata za zagrebačkog gradonačelnika

Čini se da će ovoga puta vladati prilična gužva i na ljevici i na desnici, no dok stranke lijevo od centra glasno razmišljaju da podupru zajedničkog kandidata, šanse za to na desnoj strani ravne su nuli budući da na dogovor između HDZ-a, Škorina Domovinskog pokreta i Mosta nitko i ne pomišlja. Nema snagu ni karizmu U HDZ-u se, nakon Vilija Beroša, od kojega su odustali, proteklih dana neformalno spominjalo Domagoja Ivana Miloševića kao gradonačelničkog kandidata, a argumenti se svode na njegovu elokventnost, ali i na činjenicu da se na vrijeme povukao tijekom unutarstranačkih izbora, uoči kojih ga se spominjalo kao čovjeka poražene Kovačeve Opcije za promjene.

Primjetno je i kako u posljednje vrijeme stranka Miloševića “gura” u televizijske emisije u kojima brani vladin Zakon o obnovi Zagreba. Nisu, međutim, svi u HDZ-u oduševljeni idejom da se za jednu od najjačih funkcija u državi kandidira Miloševića. – Na stranačkim tijelima nije se razgovaralo o rješenjima za Zagreb, ali vidim da ga se šalje u medije pa nije isključeno da se o njegovoj kandidaturi ozbiljno razmišlja, no osobno mislim da Milošević nema karizmu ni snagu za dobiti tu bitku – kazao nam je jučer jedan visokopozicionirani HDZ-ovac.

Uvjeren je da bi se Miloševićeva kandidatura ponovo protumačila kao alibi za podršku nekom drugom. No, dok su slabašni kandidati do sada išli na ruku Milanu Bandiću, ovoga puta u stranci prevladava mišljenje da je Bandićeva zvijezda potamnjela, a neki računaju da bi kandidiranje Miloševića išlo na ruku Vesni Škare Ožbolt, koja je svoju stranku DC vratila u okrilje HDZ-a, iz kojeg je potekla. Zanimljivo je da nam je više HDZ-ovih dužnosnika spomenulo ime Zdravka Marića kao idealnog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika. Iako tvrde da se ni o tome u stranci nije razgovaralo, naši sugovornici uvjereni su da bi Marić mogao dobiti izbore u Zagrebu. Pitanje je, naravno, ima li ministar financija takvu ambiciju, posebno kad znamo da ga se i prije četiri godine bezuspješno nagovaralo na kandidaturu. Da će imati svog kandidata za gradonačelnika, potvrđuju i u Domovinskom pokretu, no relativiziraju nedavni Škorin televiziski nastup u kojem nije isključio mogućnost da se osobno uključi u tu utrku. U stranci neslužbeno tumače da su Škorine izjave bile više na razini šale i uvjeravaju nas da se o imenima još ne razgovara. Svog kandidata imat će i Most, no ni iz te stranke zasad ne žele govoriti o imenima. Više kandidata može se očekivati i od centra prema lijevo iako su ranije predsjednici stranaka s tog političkog spektra govorili kako bi bio mudar dogovor oko jednog kandidata. Svoju kandidaturu najavio je čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević i upravo je on slovio za toga oko kojeg bi se išlo postići konsenzus. No rezultat je upitan. Najveća je nepoznanica još uvijek najjača oporbena stranka SDP u kojoj su u tijeku izbori za novog šefa i novo vodstvo. O tome tko pobijedi i postane novi lider SDP-a moglo bi uvelike ovisiti i to hoće li SDP imati svog kandidata za gradonačelnika Zagreba ili će se pokušati dogovoriti s Tomaševićem.

Cilj rušenje Bandića Peđa Grbin opciju dogovora s Tomaševićem nije odbacio. Dapače, jasno je kazao kako cilj mora biti rušenje Milana Bandića, a toj su opciji skloni i još neki ljudi iz aktualnog vrha SDP-a, svjesni da jakog kandidata nemaju i da s Možemo moraju pokušati postići dogovor u nekim drugim gradovima, primjerice Rijeci, gdje na idućim lokalnim izborima također očekuju žestoke bitke. Međutim, ima i jako puno onih u vodstvu SDP-a koji vjeruju da SDP mora imati svog kandidata. Pogotovo zato što su na prošlim izborima podržali Anku Mrak Taritaš, tada članicu HNS-a za kandidatkinju. A dok se čekaju pregovori SDP-a i Možemo, iskaču još neka imena od centra prema lijevo. Anka Mrak Taritaš tako ne odbacuje opciju da svoju kandidaturu ponovi i da ponovno uđe u trku za prvu ženu Zagreba. U tom bi slučaju vjerojatno bila kandidatkinja koju bi podržale i stranka Pametno i Stranka s imenom i prezimenom s čijim je čelnicama sada dio saborskog kluba. (Večernji list)

3 KOMENTARI

  1. jeli i on crveni “b”ero?,a drugih i nema,nego titine, vranine ,račanove, stevine i bandićeve lutkice,jer što titeki daju to se zove komunističko jajce!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime