U trakavici oko stečaja zadarske prijevozničke tvrtke Croatia Zadar Line (CZL) puno je nejasnoća, no jedno je stvar sigurna: osamdesetak radnika je prevareno,  a prevaranata ima gotovo koliko i radnika.

Prije par dana bivši radnici CZL-a prosvjedovali su zbog neisplaćenih plaća i milijunski vrijedne imovine tog poduzeća koja je pod sumnjivim  okolnostima prešla u ruke skupine, naizgled nepovezanih moćnika.
Kao i puno puta dosada, prosvjednike iz CZL-a predvodio je najpoznatiji zadarski sindikalist Vedran Uranija koji je novinarima „servirao“ određene informacije. One se mogu sažeti u jednoj rečenici: radnici neće odustati od svojih potraživanja sve dok se ne riješe svi sudski sporovi i kaznene prijave.
Međutim, Uranija ne govori o tome kako je stečajni upravitelj Frane Negro uopće priznao radnička potraživanja odnosno zašto popis vjerovnika nije isti prilikom otvaranja stečaja i danas. Isto tako ostaje nejasno temeljem kojeg sporazuma/akta je većina zaposlenika CZL-a prije otvaranja stečaja prešla u „Prijevoz putnika d.o.o.“.
Postavlja se i pitanje gdje je nestalo 13 autobusa CZL-a u trenutku kada tu tvrtku preuzima Antun Presečki koji su bili u prosjeku stari sedam godina, a koji su navodno završili u rezalištu?!. Portal www.mega-media.hr  posjeduje informacije prema kojima neki od „izrezanih“ autobusa i dan danas voze! Dodajmo i to da su autobusi CZL-a koji su otpisani i navodno izrezani bili u vrlo dobrom stanju i da su se u najgorem slučaju mogli dobro unovčiti. Svojedobno je primjerice zadarska Liburnija kupila nekoliko autobusa starih , gle slučajnosti, sedam godina.
Nažalost, do objave ovog članka, Vedran Uranija nam je ostao nedostupan, no u nastavcima koje ćemo uskoro objaviti, pokušat ćemo raskrinkati detalje velike pljačke CZL-a, nekoć moćnog i uglednog poduzeća u kojoj su sudjelovali brojni zadarski političari i gospodarstvenici koji su „zgrabili“ milijunsku imovinu. Da stvar bude gora, opljačkani su i radnici, ali ne samo temeljem neisplaćenih plaća i izgubljenih radnih mjesta već i svojevrsnim reketom od strane onih koji su im trebali pomoći, a dan danas glume velike zaštitnike. (NASTAVLJA SE…)