Poštovana gospođo Snježana Frković, zamjenice državnog odvjetnika Republike Hrvatske!

Da Plovput već više od 20 godina nezakonito iznajmljuje apartmane i više od 10 godina nezakonito daje svjetionike u zakup dobro ste upoznati. Pa i Vi sami u odgovoru Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u kojem dajete mišljenje na njihov, kako ste ga nazvali, „podnormirani tekst“, čiji autor je u stvari Ivana Ivić, a tiče se nacrta novog Zakona o Plovputu, navodite kako je Republika Hrvatska vodila i vodi niz parnica i zemljišnoknjižnih postupaka s Plovputom, jer se Plovput upisao i kontinuirano se nastojao upisati kao vlasnik svjetionika i potom njima slobodno raspolagao mada je samo njihov upravitelj. Također u svom odgovoru navodite da su se svjetionici, koji su izgrađeni na pomorskom dobru i nalaze se u različitim statusima, kao i u nesređenom imovinskopravnom stanju, davali u zakup, umjesto da se za njih dodjeljivala koncesija. Samim tim potvrdili ste našu tvrdnju iz članka objavljenom pod AFERE PLOVPUT (7) u kojem smo detaljno opisali kako je Odluka Vlade Republike Hrvatske kojom je Plovputu dana prethodna suglasnost na „Program upravljanja svjetioničarskim zgradama“ nezakonita jer ista ne predstavlja niti koncesiju niti koncesijsko odobrenje na temelju kojeg je Plovput mogao davati svjetionike u zakup. I što ste po tome napravili? Ništa! Zbog čega niste odmah reagirali i protiv Vlade Republike Hrvatske koja je 2009. godine donijela nezakonitu Odluku poduzeli zakonske radnje? Je li Vas bilo strah išta poduzeti? Je li to tada, kao i sada, bila stvar isključivo političke prirode?

Ekipa iz Plovputa izbjegla javnu nabavu

Osim da je Plovput nezakonito iznajmljivao svjetionike i omogućio zakupnicima da se na njima neovlašteno bave turizmom, poznato Vam je da su Mate Perišić, Slavko Šimić i Krunoslav Jakopović, umjesto obaveznog provođenja postupka javne nabave, posao izrade dokumentacije za uređenje svjetionika u vrijednosti od 410 tisuća kuna izravno dali tvrtki Gradal inženjering d.o.o. Također Vam je poznato da su Mate Perišić i Ivana Ivić omogućili zakupnicima nastavak korištenja svjetionika i nakon isteka Ugovora o zakupu, praveći se da o tome ništa ne znaju i na taj način dodatno oštetili Plovput, jer za taj protekli period Plovput nije ubirao nikakvu naknadu. Možda ju je ubirao netko drugi?

Ono što ste nakon analize Ugovora o zakupu svjetionika zaključili je da je Vlada Republike Hrvatske ovlastila Plovput za davanje u zakup zgrada svjetionika (pogrešan zaključak, op.a.), a ne i zemljišta na što smo ukazali u članku objavljenom pod AFERE PLOVPUT (9), ali se u nekim ugovorima u zakup uz svjetionik davalo i zemljište (primjerice uz svjetionik Sućuraj, Trstenik itd.). Za zemljište nije bila obračunata naknada za korištenje, a radilo se o pomorskom dobru. U praksi su, navodite, zakupci, odnosno turisti kojima oni pružaju usluge, koristili cijelu okućnicu svjetionika ako je oko njega zid, a ako je svjetionik uz more, na grebenu ili malom otočiću ekskluzivno su koristili i svo pomorsko dobro, a da za to ni davatelju koncesije (koncesija nije bila izdana niti za svjetioničarsku zgradu, a kamoli za zemljište, op.a.) ni Plovputu nisu ništa plaćali.

Najmoprimcima ekstra profit, Plovputu mrvice…

U svom odgovoru Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture također navodite kako je Plovput na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske iz 2009. sklopio niz ugovora o sanaciji i zakupu svjetionika, ali u njima nije bio određen ukupan iznos zakupnine, niti kriterij za izračun visine zakupa. Kažete kako se zakupnina određivala u malom fiksnom iznosu godišnje koji se plaćao u novcu na što smo upozorili u članku objavljenom pod AFERE PLOVPUT (2), a preostali dio zakupnine predstavljao je ulaganje zakupca  u sanaciju objekta svjetionika koje se razlikovalo od svjetionika do svjetionika, s tim da se iznos određivao od slučaja do slučaja, ovisno o stanju svjetionika i visini sredstava potrebnih za prenamjenu u apartmane. Također navodite da je evidentno da se nisu uzimali u obzir drugi kriteriji i tržište te da nije bilo ujednačenog izračuna zakupnine po kriterijima ponude i potražnje nego je zakupac plaćao ono što treba uložiti u pojedinu zgradu. Isto tako, zapitali ste se jesu li ulaganja izvršena kako bi se prostorije u svjetionicima zapravo osposobile za iznajmljivanje turistima i prenamijenile u apartmane ili zbog stvarne sanacije i nužnog održavanja svjetionika. Ono što nam je posebno zapelo za oko je Vaša konstatacija da iz analize dotadašnje komercijalizacije svjetionika proizlazi da se zakupcima uloženo vraćalo u vrlo kratkom roku, pet do šest godina, što znači da su preostali rok dobro zarađivali na tim objektima, za razliku od Plovputa koji je ubirao simbolične iznose. Čudi nas kako se ovdje niste zapitali je li dio razlike u novcu između tržišne vrijednosti najma svjetionika i iznosa koji se uplaćivao Plovputu slijevao u nečiji džep. Jeste li se uopće potrudili to ispitati?

A sad par pitanja…

Na ovu temu bi imali još mnogo toga napisati, kao na primjer o statusu svjetionika kao javnog dobra u zapravo privatnoj, a ne općoj uporabi, devastaciji svjetionika kao kulturnog dobra i slično, ali ovdje ćemo se ipak zaustaviti i postaviti Vam par pitanja.

Do kada će Plovput ispaštati zbog nezakonitih radnji Mate Perišića i njegove ekipe? Do kada će vrijedni i marljivi radnici Plovputa ispaštati zbog štete koju su Mate Perišić i njegova ekipa nanijeli Plovputu? Do kada će Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i ostale institucije skretati pogled od nezakonitih radnji Mate Perišića i njegove ekipe? Do kada ćete Vi svojim ponašanjem, prvenstveno zatvaranjem očiju pred kriminalom, dopuštati da Mate Perišić i njegova ekipa kontinuirano nanose štetu Plovputu, državnom proračunu Republike Hrvatske te proračunima javne uprave i lokalne samouprave? Kada ćete protiv Mate Perišića i njegove ekipe poduzeti zakonom propisane radnje sukladno podnesenim kaznenim prijavama? Kada će Mate Perišić i njegova ekipa odgovarati zbog kršenja članka 291. točke 1. Kaznenog zakona kojom je definirano da će se službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti pa time pribavi korist ili drugome prouzroči štetu kazniti kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina? Hoćete li od Mate Perišića i njegove ekipe tražiti nadoknadu štete nanesene Plovputu zbog nezakonitog iznajmljivanja svjetionika i ostalih radnji kada to već Nadzorni odbor Plovputa i Skupština Plovputa nisu napravili?

Na sve ovo je portal Megamedia ukazivao i nastavit će ukazivati u narednim člancima, a na Vama je samo da počnete provoditi zakon. (NASTAVLJA SE…)

10 KOMENTARI

 1. ….”,zaposlija je mnoge koji nikad ne bi dobili posal u Plovoputu.” Sigurno je on direktorčić burze rada za zapošljavanje kad je tako “moćan”,a i onda nebi mogao nikoga zaposliti dok se neprovede javni natječaj za to i to radno misto . Potom se gleda diploma ili stručna sprema ,zatim se utvrđuje njegovo socijalno stanje,potom se najpotrebitijem udjeljuje radno misto. Ne šalim se ,tako se to radi u civiliziranim društvima, tu je još komunizam , pa civiliziranost ne vridi, nego ona stara: “druže snađi se”,a partija nije Lustrirana i sve se nalazi u njenim rukama, zato imadu “vele šanse” oni koji nisu biliu partiji ,ako Milorad dozvoli!

  • Osim laprdanja kako ništa ne valja Plovput je profitabilnom preduzeče! Sad bi vi u top stavili Perišića a kod nas u selu on je bog svetac!!! Da nije njega stopa nezaposlenosti bila bi 80 odsto!

   • Lujo zemljače, ne vidim prezime pa pretpostavljan koji si. Dobro da nisam sam sa ovim zvjerima i novinarima laprdalima. Potpisujem sve što si napisao. Moram braniti naše selo i rod od ovih laži i belosvetskih namištaljki.
    Trebali bi se organizirati za podršku Mati. Znaš ono poznato: Svi smo mi Mate. Je Ante malo završio u zatvoru, ali je bio pravedan.
    Mogli bi i skupit nešto love za Matu. Moglo bi mu zatrebati.

 2. šepavi “drug” jožek,skinut je sa Marjana, sad postavite ” Matu”,počeli ste ga i “bogom” zazivati, eto prilike da mu stavite ime na Marjan ka i šepavki,a kada otprdeka, možete plakat za njim na na Ajdukovu placu, kao i za jednonožnim bravarom titekom vaktile. Ako je ispravan “MATEK”,KAKO VI VELITE, NEKA IDE NA SUD I NEKA PODIGNE OPTUŽNICU PROTIVU ONIH KOJI GA “BLATE”,TAKO ĆE DOKAZAT ISTINU , PODIGNUT SVOJU KVALITETU , ZATVORIT USTA SVOJIM PROTIVNICIMA I DOKAZAT IM DA LAŽU,ALI ZATO TRIBA IMATI “MUDA I ISTINU”, I VAS ĆE OSLOBODIT DA NENARIČETE ZANJIM !

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime