Plovput je, na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske iz 2009. sklopio niz ugovora o sanaciji i zakupu svjetionika. U prosincu 2011. godine, tadašnji direktor Vir turizam d.o.o. Zdenko Mičić i aktualni direktor Plovputa Mate Perišić potpisuju Ugovor o zakupu i sanaciji na razdoblje od 10 godina

Tim Ugovorom je određeno da će Vir turizam d.o.o. u razdoblju deset godina koristiti navedeni prostor za ugostiteljske usluge smještaja i nigdje se ne spominje ugostiteljska djelatnost pripremanja i posluživanja hrane i pića. To posebno ističemo zbog činjenice jer u prostoru virskog svjetionika posluje restoran.

Iako svjetionik na Viru predstavlja kulturno dobro prvog razreda obzirom je riječ o jedinstvenoj građevini iz 1881.godine, nigdje u spomenutom ugovoru ne postoji odredba o obvezi pridržavanja uvjeta zaštite kulturne baštine. Vir turizam d.o.o. imao je izvanrednu situaciju prilikom sklapanja čudnovatog Ugovora jer je dogovoreno da će ukupan iznos na rok od 10 godina biti 195.000,00 € + PDV od čega će se u sanaciju objekta uložiti 172.000,00 € + PDV, a ostatak od 23.000,00 € će se platiti u deset jednakih rata kroz razdoblje od deset godina odnosno 2.300,00 € + PDV. Tako je Vir turizam d.o.o. koji kroz srpanj i kolovoz tjedan boravka u svjetioniku Villa Lanterna naplaćuje više od 10.000,00 € dobio priliku da godišnji najam svjetionika nadoknadi kroz samo dva dana najma turistima u ljetnim mjesecima.

Plovput će skupo platiti štetni Ugovor

Međutim, nije samo tu čudno o ugovoru između Plovputa i Vir turizam d.o.o. Prije samog raspisivanja natječaja za zakup svjetionika na Viru, prethodila je izrada dokumentacije o sanaciji svjetionika, a sam natječaj ne bi bio raspisan prije nego se unaprijed ne bi našao zakupac. Portal Megamedia u posjedu je opsežne dokumentacije o tome kako su se iznajmljivali svjetionici na Jadranu mimo zakona, no o tome ćemo u jednom od nastavaka.

U priči o zakupu svjetionika na Viru važno je naglasiti da isti općinska tvrtka Vir turizam d.o.o. (čitaj Općina op.a.) koristi ilegalno jer je Ugovor o zakupu istekao u prosincu 2021.godine. Pravnica u Plovputu, Žarka Mitrović skriva informacije od novinara portala Megamedia i ne želi nam dati tražene podatke. Tvrdi da su u tijeku pregovori u svezi napuštanja predmetne svjetioničarske zgrade  od strane Zakupnika?! Kakvi pregovori? Najam je evidentno istekao i jedna od zakonskih mogućnosti je pokretanje ovrhe, deložacije i sl. Međutim, u Plovputu pregovaraju… U međuvremenu Plovput trpi značajnu financijsku štetu. Kao prvo, Vir turizam d.o.o. je kroz čitavu prošlu godinu na osnovi najma objekta turistima ostvario nepripadajuću financijsku korist čime je Plovput financijski oštećen. Kao drugo, Plovput je taj objekt mogao ponovo dati u natječaj i potpisati Ugovor o zakupu s najpovoljnijom ponudom. Kao treće, zbog neodgovornog odnosa Uprave Plovputa, ova državna tvrtka riskira goleme novčane kazne o čemu ćemo također detaljnije u jednom od nastavaka. U prilogu teksta ekskluzivno objavljujemo Ugovor o zakupu i sanaciji virskog svjetionika kao i Zapisnik o uvođenju u posjed koje smo dobili od naših izvora u Općini Vir. (NASTAVLJA SE…)

3 KOMENTARI

  1. Nemojte pisati gluposti. Ako ovo nije zanimljivo Uskoku i Državnom odvjetništvu onda ne bi trebalo niti vama.
    Očito u Plovputu nema toliko uhljeba da bi trebali više zarađivati. Neka u tom slučaju drugi zarade malo više.

  2. “Ako ovo nije zanimljivo Uskoku i državnom odvjetništvu onda nebi trebalo biti niti vama.”

    A kako će i biti, kad su svi izrasli iz ista dva jugoslavenska kokošenjaca,i bez lustracije došli na vlast. Sad se zamisli, da je HONECKER i njegovi pajdaši na vlasti u Njemačkoj, koja bi to “ljepote” bila,a sad bi to mogao upitati bilo kojeg Njemca pa ćeš dobio odgovor, samo pazi da te ne pošalju za njim !!!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime