Svojedobno je javnost bila informirana kako je član jedne stranke, ujedno i direktor državne tvrtke s računa te iste tvrtke platio jednom fakultetu trošak svoga doktorata. Stranka se pretpostavljate zove HDZ, fakultet ste kao što također vjerojatno pretpostavljate zove Ekonomski fakultet u Osijeku, tvrtka se zove Plovput, a direktor tvrtke Mate Perišić

U odgovoru Plovputa novinaru Vladimiru Matijaniću na upit tko je odobrio da Mate Perišić sam sebi novcem državne tvrtke plati troškove svoga doktorata rečeno je slijedeće (citiramo): “Provjerom dokumentacije iz arhive utvrđeno je da je trošak školarine doktorskog studija g. Perišića plaćen po računu br. 05 19-036 od 20. svibnja 2008. godine. Prema informacijama kojima raspolažemo članovi Nadzornog odbora telefonski su odobrili plaćanje školarine doktorskog studija, što je naknadno formalno i potvrđeno na 2. sjednici IV. saziva Nadzornog odbora, održanoj dana 3. srpnja 2008. godine. u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu.”

Nažalost javnost je pri tom bila uskraćena za činjenice koje na „odobrenje plaćanja doktorata od strane Nadzornog odbora Plovputa“ baca sasvim drugo svjetlo. Pa krenimo redom.

Mate Perišić je u trenutku izbora za direktora Plovputa obnašao dužnost zamjenika predsjednika Nadzornog odbora Plovputa. U tom periodu je intenzivno radio na smjeni direktorice Plovputa Silvane Tokić što mu je na kraju i uspjelo. 10. ožujka 2008. godine, na namještenom natječaju, Nadzorni odbor u krnjem sastavu Tomislav Miletić, predsjednik Nadzornog odbora i Neven Melvan, član Nadzornog odbora iz redova radnika Plovputa, odabiru Matu Perišića za direktora Plovputa.

16. svibnja 2008. godine, dakle samo dva mjeseca od sjedanja u direktorsku fotelju, Plovput, odnosno Mate Perišić plaća trošak svoga doktorskog studija Ekonomskom fakultetu u Osijeku u iznosu od 102.000,00 kn. Sve je provedeno prema računu br. 05 19-036 od 20. svibnja 2008. godine, ali bez ikakvog pisanog odobrenja Nadzornog odbora Plovputa. Plaćanje su prema gore spomenutim informacijama iz Plovputa „usmeno odobrili“ članovi Nadzornog odbora, a što je naknadno „formalizirano“ na 2. sjednici IV. saziva Nadzornog odbora Plovputa održanoj 3. srpnja 2008. godine.

Prilikom plaćanja doktorskog studija prekršeni su zakoni Republike Hrvatske jer se plaćanje nije smjelo provesti na temelju „usmenog odobrenja“, nego je za to trebala postojati pisana odluka Nadzornog odbora koja je trebala biti rezultat zaključka sa sjednice Nadzornog odbora. Pisano odobrenje je bilo potrebno dobiti prije samog plaćanja što ovdje nije bio slučaj jer prije plaćanja nikakva, niti „normalna“ niti telefonska sjednica Nadzornog odbora na kojoj se o tome raspravljalo i s koje bi proizašao zapisnik s pripadajućim zaključcima i odlukama nije održana, pa pisano odobrenje u tom trenutku nije niti moglo biti doneseno od strane Nadzornog odbora Plovputa. Iz svega se da naslutiti da je Mate Perišić kao direktor Plovputa, bez ikakvog pisanog odobrenja Nadzornog odbora Plovputa, neovlašteno za troškove svoga doktorskog studija Ekonomskom fakultetu u Osijeku s računa Plovputa isplatio 102.000,00 kn. Dodatni problem je postupanje Nadzornog odbora Plovputa koji je propust Mate Perišića, kao i svoj propust „davanja usmenog odobrenja za plaćanje doktorskog studija“, ukoliko je isto uopće postojalo, „formalizirao“ na 2. sjednici IV. saziva Nadzornog odbora Plovputa održanoj 3. srpnja 2008. godine.

Osim „formalizacije“ plaćanja, upitno je tko je uopće dao „usmeno odobrenje“ za plaćanje doktorskog studija jer IV. saziv Nadzornog odbora koji je 3. srpnja 2008. godine „formalizirao“ odluku u sastavu predsjednik Mario Babić, zamjenik predsjednika Tomislav Miletić i član Nediljka Kokolek u trenutku plaćanja računa i davanja „usmenog odobrenja“, odnosno 16. svibnja 2008. godine, nije bio konstituiran. Naime, IV. saziv Nadzornog odbora Plovputa konstituiran je tek 10. lipnja 2008. godine pa isti nije niti mogao dati „usmeno odobrenje“ Mati Perišiću da kao direktor Plovputa za troškove svoga doktorskog studija Ekonomskom fakultetu u Osijeku s računa Plovputa isplati 102.000,00 kn. S druge strane, u trenutku plaćanja troškova doktorata, Nadzorni odbor je djelovao u krnjem sastavu, a sačinjavali su ga isti oni članovi koji su Matu Perišića i imenovali direktorom Plovputa, predsjednik Nadzornog odbora Tomislav Miletić i član Nadzornog odbora Neven Melvan.

Također je upitno na temelju kojeg dokumenta je Nadzorni odbor Plovputa „usmeno odobrio“ plaćanje doktorskog studija Mati Perišiću budući je račun za plaćanje izdan 20. svibnja 2008. godine, a plaćanje je provedeno 4 dana ranije, odnosno 16. svibnja 2008. godine?!

Nejasno je i zašto krnji Nadzorni odbor Plovputa u sastavu predsjednik Tomislav Miletić i član Neven Melvan svoje „usmeno odobrenje“ za plaćanje doktorskog studija Mati Perišiću nije „formalizirao“ prije plaćanja računa na način da je održao izvanrednu „normalnu“ ili telefonsku sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda i napravio zapisnik sa sjednice s pripadajućim zaključkom i odlukom temeljem koje bi se provelo plaćanje.

Zanimljivo je i što poseban ugovor o školovanju između Plovputa (Nadzornog odbora) i Mate Perišića nije sklopljen kao što je to bio slučaj s financiranjem školovanja ostalih radnika (između Plovputa i radnika), nego je plaćanje izvršeno samo sukladno „usmenom odobrenju“ Nadzornog odbora i kasnijem „formaliziranju“ te odluke.

Na kraju ne možemo, a ne upitati se kakvu korist Plovput ima od doktorata Mate Perišića i na koji način je to obrazloženo Nadzornom odboru Plovputa.

Iz svega gore navedenog proizlazi da je plaćanjem školarine svoga doktorskog studija Ekonomskom fakultetu u Osijeku u iznosu od 102.000,00 kuna s računa Plovputa bez pisanog odobrenja Nadzornog odbora Plovputa, Mate Perišić, direktor Plovputa, počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti, a sukladno članku 291. točkama 1. i 2. Kaznenog zakona kojima je definirano da će se službena ili odgovorna osoba (Mate Perišić, direktor Plovputa) koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti pa time pribavi korist (Mati Perišiću) ili drugome prouzroči štetu (Plovputu) te ukoliko je navedenim kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist (Mati Perišiću) ili je prouzročena znatna šteta (Plovputu) kazniti kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, odnosno kaznom zatvora od jedne do 12 godina.

Dana 25. studenoga 2021. godine, Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH), Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) i Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu (ŽDO Split) podnesena je kaznena prijava protiv Mate Perišića, međutim reakcija nadležnih do danas je izostala.

U jednom od slijedećih nastavaka pročitajte odgovor Plovputa na objavljeni tekst, kao i nadležnih institucija zbog čega još uvijek nisu ništa poduzeli po podnesenoj kaznenoj prijavi. Također očekujte i nastavak priče o doktoratu Mate Perišića, direktora Plovputa i jednog od osnivača HDZ-a u Splitu.(NASTAVLJA SE…)

4 KOMENTARI

 1. Ovo je zaista zlonamjerno. Uvijek treba podržavati one koji žele učiti i znanstveno napredovati. Tako će nam svima biti bolje. Nitko se ne pita koliko je njegovo školovanje pridonijelo većoj zaradi firme. Uostalom, 100 tisuća kuna nije veliki novac kada se vidi koliko košta obrazovanje u Americi.

 2. “……,100 tisuća kuna nije velik novac kad se vidi koliko košta obrazovanje u Americi. ” i nitko ne pita kako je njegov otac mogao doći do tako velike svote para koju su uplatili porezni obaveznici ,a drugi nisu imali tu priliku da bi školovali svoju dicu,nego su prekopavali kante za smeće poslije devedesetih,a prije devedesetih morali su ići van,jer su bili nepodobni i nisu mogli dobiti posao kao što su to imali titini komunistički omladinci koji su bili protiv “TRULOGA ZAPADA”.

  Homo amicus esse debet homini, non lupus!

 3. Hahahaha
  Doktorat u Osijeku + HDZ + uhljeb = hrvatska izvrsnost
  Sigurno ima pametnih stvari u doktoratu aka “Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera”.
  Da mi ga je bilo vidit kako tipka svoj doktorski rad…..

 4. Je li ovo doktorski rad: Sanacija svjetioničarskih zgrada i njihovo valoriziranje kroz komercijalne djelatnosti??
  Hahahaha
  Dokazana teza na svjetioniku Vir.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime