Ovog ljeta nad Bosnom upekao zvizdan, no nitko nije smantan poput Bega Bakira! Smantala ga neudomica, zaibretio se: ima li u demokraciji Islama ili u Islamu demokracije? Čega nedostaje u građanskom? Nepromjenjivo se pokorio Alahu, a krenuo rušiti:socijalno-kršćansko-demokratski pluralizam!

Piše: Hrvatin Tomašević

Ideal uređenja država članica Europske Unije! Sebi Ja mu za vlast, a svom insanu ni federacije, kamoli za Hrvata-građanina države. Alaha ti…Hrvatine! Beg nam se svakodnevno satire, objašnjavajući: kome, i šta, ide na zapad, a kome, i šta, ide na istok. Zna Beg da je Hercegovina-zapadna vanjska zemlja, a da je Bosna unutarnja, pa veli daj šta daš, a nek kaurin nosi ako ima šta!? Neće zanijekati on ni zapad, svjetovno i novčano se podudara…Vela havle! Pa ko’ svaki dobar Bošnjo zapadu halalio: lahke legure nek’ se ohlade i ugase, hodoćasta po viri, šverc duhanom i strujom, ma ono u čemu ima love. A istoku, Alaha ti, ko’ merhametli  Beg: raju, jad i čemer, pa nek’ ćuče pred džamijama, čekajući nafaku, a dao podase begovluk Šeher, pokoji putni pravac, zeru struje, pokoji oblakoder i nek’ se nađe za sofre dobre i mobilne telefonije! A ko’ biva i države Bosne i put bi Europe… Alaha ti Hrvatine… Šta to…

Mucajući političke poruke Bakir nam napravi demokratsko-političku frku? Vjerujem kako se njegov proročanski um, više bavio nafakom i Erdoganovim amanetom-rahmetli babi,nego sastavom savjeta ministara! Oglušio se on i da je čuo galamu, koju su nadigli liderovi stožernici za izmjenu i donošenje novog izbornog zakona! Nadigli jauk i kuknjavu, ponukani korona krizom: radnici, rudari(ima li rudara nebošnja?)poljodjelci, prosvjetari,policajci,pisari svih fela, zdravstveno osoblje i doktori,no,od  Bega  ni mrvice s hastala! Jel’ se itko zabrinuo? Udario da remeti, inače građansku uljudbenu Bosnu! Pomislili bi, ne brine Inzko, pa što bi mi? Više ni „sirotanoviće“ ne uspijeva  impresionirati svojim političkim blefom. Iz  takvog pojavljivanja  u javnosti, dobiva izgled narkotik utopljenika, zbrkane političke poruke, s nedržavničkim mozgom, koji vlada bez vjere u čovjeka-dobrog Bošnju, a nemoralno-intelektualno nasilje postalo mu je načelo vladanja! Teza koju želim pokrenuti, s namjerom da isprati i u nepovrat pošalje, s ovih naših prostora političku proturječnost lika, koji je sahrađenaziro jedinu političku ideju, koja je mogla okupiti najviše iz sva tri suverena naroda: nacionalno, pravno, socijalno, radno, materijalno, vjerski, i ne znam na koje sve načine, zgaženih  i obespravljenih HercegBosanaca!

Sfera: Federacije,Bosansko-Hercegovačke, ravnoteže, imala bi u suglasju zadaću, da skrbi o svima. Cijeli dunjaluk se ibreti-zašto da jedan narod, ima ono,bitno,što druga dva nemaju? Vjerujete li da će haustorski udvorica predsjedatelj  Željko,zaogrnuti nas ravnotežom? Po nazivu tekst, već sam po sebi govori o mom osnovnom motivu i smislu jasnog kritičkog opredjeljenja! Naravno da se u mom popularnom jeziku odvija revolucionarna želja, za stvarnom promjenom i nastajanjem novog u našem društvu.  Ovako Vam stoje stvari:Poslan od samog proroka Beg Bošnjačke Demokracije,ima ambiciju stvoriti filđan državnosti, koji bi trebao da premosti, geopolitičke razlike između islama i kršćansko-pravoslavnog-svijeta i političke misli! Isticanje islamske političke misli, kroz posvećanike mu, u pravcu udvorica u  predsjedništvu,dvojici od trojice predsjedatelja,upućuje nas na: ima da mi date itiraf,da se bacite načice pod minderluk moj,da si glave pospeste pepelom,da se pomolite pred prorokom-mnom, da priznate moju političku volju! Ja sam: moralni i duhovni, gospodarski i ekonomski, društveni i politički, strateški i taktički-perpetuum mobile,jedinog mi begovluka Šehera! Nikom ne dopuštam da slobodno misli, jer to pravo pripada jedino meni! Sarajevski Beg Bošnjačke Demokracije,politički reis, po formuli njegove islamske misli, kojom Vas sili da izjavite: kako žalite što ste mislili, sve ono što ste mislili, i da žalite što ste uradili, sve ono što ste uradili, a niste dobili amanet!Naum koji provodi u ime zastupanja islamske političke misli,zaustavio je slobodu kretanja novih političkih ideja, intelektualne rasprave, druga mišljenja i stavovi svedeni su na ništicu-klub99!  Stoga prorok građanskog, na radu u Islamu, kako se pokazalo nije nikakav: ni junak, niti vizionar, a nije neki ni poštenjačina, već je šeherska frajla, pronevjeritelj demokracije i političko-nacionalnog suglasja. Kako se po Šeheru divani,ne htijući zauzeo je ulogu Proroka u filđan državnosti jer merhametli Bošnje u njemu rado vide:babu mu-mučenika za vas muslimanski dunjaluk! No, neki  intelektualci,poput „templara“ bošnjačke državnosti Neđada Latića,između ostalog Ličnost Godine u izboru „Face“ tv, vide ga kao politićku kreaturu-Bega Bošnjačke Demokracije, koja radi isključivo sve iz Sebi Ja taštine, bolesnog čistoljublja, gramzljivosti i materijalnog interesa. Doslovce je prihvatio materijalni  i neduhovni  svjetonazor koji izrabljuje dobrog Bošnju! Osobnost-karakter koji izdaje svoje prijatelje-babine mu posvećenike:Fahru, Šaju,familiju Latića…Ni zamisliti ne mogu -šta bi uradio Latinima! Političko djelovanje Bega Bakira, uobličeno je u loš oblik dosljedne babine-islamske deklaracije,kao i pokušaj podvojenosti trans-kulturnog bosanskog identiteta i pripadanja islamu,kojeg će kod dobrih Bošnja,morati,u pokušaju, tek uspostaviti na Erdoganovoj platformi širenja regionalne moći! Nikad  biti neće Prorokom…Alaha i HercegBosne mi,a ni reisom umjesto reisa! 

Dakako, da me nije gosp.Latić, nagovorio da ovo napišem! 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime