Nakon sastanka užeg kabineta Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti

– Danas je kao što znate 667. dan. Novozaraženih je jučer bilo 4.226, što je nešto manje nego prije tjedan dana kada smo ih imali 4.671. Brojevi u RH i dalje na neki način padaju, ne onom dinamikom kao na početku silaznog pada ove epidemijske krivulje, ali ipak padaju što je u ovom trenutku važno. 14-dnevna stopa na 100.000 stanovnika je 1.064., dakle još uvijek visoka, rekao je.

– Jučer je postotak pozitivnih na testiranima također bio visok 34,83 posto. Na bolničkom liječenju nalazi se 2.066 osoba, znači čak 82 manje nego jučer. Međutim na respiratoru je 266 osoba, tri više nego jučer. Primjetan je međutim blag pad hospitaliziranih osoba, dodao je.

– Iznimno sam zadovoljan što je jučer Ustavni sud ocijenio uvođenje COVID potvrda u zdravstveni i sustav scoijalne skrbi primjerenim i mjerom koja nije diskriminatorna, rekao je.

– Sve mjere usmjerene su samo jednom cilju, a to zaštita zdravlja i života ljudi, dodao je.

– WHO omikron svrstava u ozbiljnu prijetnju. Imaju dva osnovna i četiri dodatna pitanja. Dva osnovna pitanja odnose se na transmisivnost, odnosno brzinu širenja i virulentnost, odnosno ozbiljnost bolesti, a četiri dodatna pitanja su pitanja koja su u vezi s učinkom ranijeg preboljenja, učinkom cijepljenja, učinkom upotrebe brzih antigenskih testova i učinkom u kontekstu kliničkog liječenja bolesnika koji imaju varijantu omikron, istaknuo je.

– Imamo verificirano 8 slučajeva omikron varijante, od kojih je 5 visoko suspektno. Situacija je mirna i mislim da možemo produžiti radno vrijeme s 24. na 25. i 31. prosinca na 1. siječnja do 2 sata iza ponoći, istaknuo je.

– Veselimo se blagdanima, održavajući distancu i poštujući mjere, poručio je ministar zdravstva.(HRT)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime