Sada je više nego jasno kako su u DORH-u i USKOK-u za bivšeg ministra prometa namijenili drugačiju ulogu. Budući ga nisu željeli pritvoriti, jer nemaju osnova po kojem bi to mogli napraviti (svi su svjedoci već ispitani a nema više ni opasnosti od ponavljanja djela), Kalmeta zapravo Cvitanu treba kao krunski svjedok koji će razotkriti pranje novca iz HAC-a preko tvrtke Soboli.

Prije pojave Tomislava Karamarka Soboli je bilo tek jedno malo primorsko-goransko mjestašce u općini Čavle sa 200-tinjak duša. Onda je tadašnji predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost odlučio krenuti u privatni biznis. I tako je nastala tvrtka istog imena – “Soboli” koja se bavi(la) pružanjem usluga iz sigurnosnog konzaltinga i business intelligencea. Očito je Karamarko na vrijeme shvatio kako politika i biznis dobro mogu ići zajedno i prve je tri godine nekako ‘gurao’ oba posla. No kada je postao šef Protuobavještajne službe (2004.) netko mu je šapnuo kako tako dalje ne može. Barem ne otvoreno. Slično kao i u posljednjem slučaju aktualnog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka kojem je tvrtka “procvjetala” tek kada je otišao u Zagreb na mjesto u izvršnoj vlasti, tako je i Karamarkov Soboli počeo luđački dobro raditi i poslovati tek kada se njegov osnivač Karamarko “povukao” iz posla prodavši svoj udjel 2005. godine. Od tog trenutka biznis je doslovce procvjetao, ali istovremeno su se počele javljati razne informacije o pogodovanju tvrtki Soboli pri dobivanju poslova s državnim tvrtkama poput HAC-a i Podravke. To se posebno intenziviralo kada je Karamarko postao ministar policije, a ponovno i pred kraj prošle godine kada je postalo izvjesno da će se kandidirati za predsjednika HDZ-a. Tri kaznene prijave protiv Tomislava Karamarka podnio je USKOK-u Munir Podumljak, čelnik nevladine organizacije Partnerstvo za društveni razvoj, a prve dvije – o nelegalnoj prenamjeni zemljišta Karamarkova oca u Obrovcu i nelegalno financiranje Košarkaškog kluba Zagreb čiji je Karamarko bio dopredsjednik – su odbačene. Treća se odnosila na poslovanje tvrtke Soboli. Osim istrage o tome je li Karamarko Soboliju omogućavao korištenje obavještajnih podataka SOA-e, istraživali su se i poslovi Sobolija i HAC-a ukupne vrijednosti oko 19 milijuna kuna, sklopljeni od 2006. godine do danas. U 2010., primjerice, Soboli je od HAC-a dobio posao “integriranja sustava videokamera u sustav sigurnosti HAC-a”. Radili su i projekte sustava tehničke zaštite, panoramskog videonadzora te operativnog centra i sustava sigurnosti na autocestama za potrebe HAC-a.

Sve je ‘legalno’ samo što su poslovi besramno preplaćeni

U Soboliju su naravno cijelo vrijeme negirali bilo kakve nezakonitosti, no indicije o Karamarkovoj ulozi u prikrivanju saznanja o korupciji i kriminalu u HAC-u i Podravci svakim su danom sve očitije. Više je nego znakovito da je u šest godina za instaliranje i održavanje informatičke opreme u Hrvatskim autocestama, u vrijeme dok je Kalmeta bio šef tog resora, potrošeno nevjerojatnih 355 milijuna kuna, od čega se oko 60 posto odnosi na održavanje, a samo 40 posto na investicije! Uz niz renomiranih informatičkih tvrtki, u poslove su bile uključene i dvije javnosti najpoznatije – King ICT u vlasništvu umirovljenog generala Damira Krstičevića te tvrtka Soboli, koju je 2002. godine osnovao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Posebno je zanimljivo to što sudski vještak koji je kontrolirao sporne poslove nije istražio upravo tvrtku Soboli, iako je ona od 2008. do 2010. godine s HAC-om sklopila sedam ugovora ukupne vrijednosti 12,8 milijuna kuna. Analiza ostalih ugovora ukazuje na ogromno napuhavanje cijena te besramno isisavanje novca iz HAC-a. Osim toga, za održavanje sustava BIAS (za pohranu i arhiviranje podataka), shodno ugovoru iz 2008., koji je sklopljen s tvrtkom King ICT, utrošeno je 6,5 milijuna kuna. Usporedbe su pokazale kako Sustav za sigurnosno kopiranje podataka (Legato extender) kod druge tvrtke košta 284.133 kune za jednu godinu, iz čega je očito koliki je nesrazmjer cijena kod oba sustava.

Dokazi koji godinama nikog ne zanimaju

Kako je portal Dnevno u nekoliko navrata već pisao od 2006. do 2010. godine, u razdoblju u kojem se Tomislav Karamarko iz ravnatelja SOA-e prometnuo u ministra policije, njegova je bivša tvrtka Soboli od HAC-a za razne poslove dobila gotovo 19 milijuna kuna. Među tim poslovima je konzultiranje za 3.5 milijuna, kao i studija za 240.000 kuna. Redakcija Dnevnog je u posjedu dokumenata koji svjedoči o poslovanju HAC-a s tvrtkom Soboli za poslove konzultiranja, izradu studije o sigurnosti i raznim sigurnosnim procjenama. U prvoj stavci, pod brojem 100-426/2007, iz rujna 2007. godine, opisano je ‘Pružanje konzultantskih usluga’, za koje je HAC Soboliju isplatio 3.451,965.60 kuna. Konkretni predmet oko kojeg je HAC trebalo konzultirati nije naveden. Još jedna stavka, iz 25. srpnja 2008. godine, uvedena pod brojem 600-610/2008 opisana je kao ‘Usluga izrade procjene ugroženosti i planova tehničke zaštite objekata i objekata od posebnog značaja HAC-a, projektiranja’, te je za taj posao tvrtka Soboli dobila 6.100,000.00 kuna. O kojim je objektima konkretno riječ, ne zna se. Ta usluga spada pod sektor naplate HAC-a, kao i posljednje tri stavke, ‘Projektantski i stručni nadzor nad implementacijom sustava za tehničku zaštitu te edukaciju i provjeru osposobljenosti djelatnika’ (3,075,000.00 kuna), ‘Izrada glavnih projekata integriranih sustava tehničke zaštite’ (2,306,250.00 kuna) i ‘Izrada glavnih projekata za glavni operativni centar’ (3,526,080.00 kuna). Ukupni zbroj troška poslova za sektor naplate je 15,043,330.00 kuna, što konačan, sveukupan iznos dovodi do 18,735,635.60 kuna. U taj zbroj ulazi i još jedna prilično skupa studija, naslova ‘Politika sigurnosti poduzeća’, koju je HAC Soboliju platio 240.340 kuna.

Svjedok pokajnik koji će uništiti Karamarka

Vrlo je znakovito da je Domagoj Margetić baš ovih dana odlučio predati USKOK-u dokumente “koji inkriminiraju Tomislava Karamarka za koruptivna kaznena djela, točnije za izvlačenje novca iz državnih poduzeća, u tzv. Aferi Soboli”. Prema njegovim navodima u slučaju Soboli Karamarko je posredovao kod ugovaranja poslova HAC-a s tvrtkom Soboli u ukupnoj vrijednosti od 5,9 milijuna kuna. Upravo u trenutku kada se “priprema ćelija” za posljednjeg HDZ-ovog mohikanca Božidara Kalmetu. Budući ga sve ove godine u kojima se istraživao kriminal u HAC-u nitko nije pozvao čak niti na obavještajni razgovor dok su svi čelnici HAC-a već bili u pritvoru uključujući i Kalmetinog prvog suradnika Livakovića, sada je više nego jasno kako su u DORH-u i USKOK-u za bivšeg ministra prometa namijenili drugačiju ulogu. Iako se naveliko spekuliralo kada će se naći (barem i privremeno) iza rešetaka na kraju ga, čini se, ni neće pritvoriti jer sada nemaju osnova po kojem bi to mogli napraviti (svi su svjedoci naime već ispitani, a nema više ni opasnosti od ponavljanja djela). Kalmeta se teško može izvući od odgovornosti za kriminal i očito Cvitanu on sada treba kao krunski svjedok koji će razotkriti pranje novca iz HAC-a preko tvrtke Soboli i razotkriti u svemu ulogu Tomislava Karamarka. Hoće li Kalmeta na kraju postati svjedok pokajnik pokazat će vrijeme, ali Karamarko i Soboli će teško objasniti besramno preplaćene poslove kao i primjerice donaciju od 280 tisuća kuna HDZ-u 2008. godine i to u vrijeme kada Karamarko još nije ni obnovio članstvo u HDZ-u. (dnevno.hr)