Službenici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o koordiniranim spasilačkim aktivnostima koje su provodili prema dvojici nestalih turista i koji su spašeni danas, oko podne

Službenici MRCC Rijeka dojavu o nestalima zaprimili su sinoć, 5. travanja u 20.12h od supruge jednog od dva nestala muškarca, starije životne dobi, obojica državljani Republike Češke, koji su jučer oko 17.00h isplovili iz uvale Prezid, na otoku Viru, manjom brodicom na strujni pogon, slijedom čega je u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar, Pomorskom policijom Zadar i Obalnom stražom pokrenuta akcija traganja i spašavanja prema nestalome dvojcu.

Intenzivno i ubrzano traganje provodilo se sukladno utvrđenome planu, a svi sudionici u pomorskom prometu, u području traganja obaviješteni su o nestalima putem obalnih radio postaja.

Uz angažirane jedinice Zadarske kapetanije i Pomorske policije akciji su se povremeno priključivala i druga plovila (brodovi i brodice), koja su plovila u području traganja i od kojih je zatraženo pojačano površinsko motrenje.

Prva etapa traganja privremeno je obustavljena noćas, 6. travanja u 03.50h, dok se s drugom etapom započelo jutros u 05.00h, prema planu traganja MRCC-a te uz pomoć SARMAP aplikacije (napredni računalni sustav koji predviđa kretanja nestalih objekata, odnosno, osoba i plovila na moru).

U drugoj etapi traganja pretraživalo se područje od uvale Prezida, dio Virskoga mora do otoka Sestrunja u širini oko 4 nautičke milje, do sjeverne strane otoka Rivanj i Sestrunj i otoka Tri Sestrice. Zbog poodmakle životne dobi nestalih turista iz MRCC Rijeka je, u suradnji sa Obalnom stražom, odmah po razdanjivanju angažirano zračno traganje, zrakoplovom tipa ‘Pilatus’.

Akcija je uspješno okončana danas u 11.58h, kada su službenici Lučke kapetanije Zadar pronašli dvojicu turista na poziciji 3 nautičke milje jugozapadno od Privlake. Nakon što su utvrdili kako spašeni turisti nemaju vidljivih tjelesnih ozljeda, službenici Zadarske kapetanije prekrcali su ih na spasilačku brodicu, nakon čega su izvijestili Središnjicu o njihovom općem lošem stanju, stoga je iz MRCC Rijeka angažirana služba hitne medicinske pomoći, čiji djelatnici su nakon pristajanja u luku Vir preuzeli dvojicu spašenih u daljnju zdravstvenu obradu te se u ovom trenutku čeka infektolog, radi preventivne zdravstvene obrade, budući da je dvojici muškaraca ustanovljena povišena tjelesna temperatura.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime