U ponedjeljak, 26. veljače 2024., održana je 26. sjednica skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Po prvi put uz video prijenos uživo. Točke dnevnog reda sjednice objavljene su javno i dostavljene skupštinarima još 16.veljače. Međutim, na početku sjednice iznenada dolazi do nadopune dnevnog reda i potencijalna dodjela koncesije nad lučicom hotela Dalmacija neočekivano i neplanski upada kao zadnja, 39. točka dnevnog reda

O čemu je riječ, nije najjasnije. Moguće da je uprava Arbuna iz nadležnog Ureda državne uprave pri županiji dobila “mig” da će im se srediti problem s legalnim zastupnikom. Informacije unutar županije brzo kolaju, a interesne sfere se preklapaju na čudnovate načine. O koncesiji nad špiljom poluotoka Osejava, koja je prošli put išla u paketu, nema ni riječi.

Podsjetimo, obje točke su povučene s 25. sjednice uz neuvjerljive tvrdnje o “uzburkanoj javnosti makarske rivijere.” O pravim razlozima za povlačenje točke s lučicom smo već pisali:

Vratimo se na jučerašnju sjednicu. Županijska pročelnica upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet, Matea Dorčić, obrazložila je (uz dosta nesigurnosti i zamuckivanja) odluku stručnog tijela za dodjelu koncesija. Prihvaća se ponuda PŠRD Arbun, a odbija ona JK Bura. Nakon njenog izlaganja, članovi odbora za pomorstvo, promet, infrastrukturu i ribarstvo daju jednoglasnu podršku. Izgledalo je kao da će operacija ovaj put biti uspješno odrađena i to više-manje ispod radara.

Tada je uslijedio ledeni tuš. Županijski skupštinari nisu bili impresionirani izrečenim te većinom glasova od 21 naprema 9 odbijaju prihvatiti odluku. Arbun ostaje bez koncesije. Sjednica završava.

Kontroverzni postupak dodjele koncesije nad lučicom hotela Dalmacija je od samog početka obilovao zakulisnim radnjama, pogodovanjem, trgovanjem utjecajem, prevarama i lažiranjem dokumentacije, o čemu je na našem portalu objavljen čitav serijal.

Makarski gradonačelnik, Zoran Paunović, u više navrata je kao član stručnog tijela za dodjelu koncesija protežirao Arbun, ne mareći za eklatantan sukob interesa.

Tadašnji predsjednik izvršnog odbora, Tomislav Gilić, prevario je skupštinare Arbuna tvrdeći kako će u lučicu biti uložena minimalna sredstva. Na osnovu lažnog investicijskog plana ishodovao je potporu skupštine da bi samo nekoliko dana kasnije u Županiju predao investicijski plan koji predviđa ulaganje od čak 160.000 €. S obzirom da je bio svjestan kako se radi o nerealnom ulaganju koje Arbun neće ispoštovati, obmanuo je i Županiju.

Paunovićev savjetnik za kapitalne projekte, gradski vijećnik i tajnik Arbuna, Frane Filipetti, čak je upetljao i makarsku agenciju MARA u ovaj slučaj:

Prema informacijama s kojima raspolažemo, u priču se nedavno po službenoj dužnosti uključio DORH. Možda će se time i definitivno okončati ovaj CIRKUS.

1 KOMENTAR

  1. Kao da nije cirkus s lučicama u Promajni, Baškoj Vodi….. cirkus nije dobar izraz jer u cirkusu publika plati i dobije zabavu, ovdje platiš i dobiješ svi znamo šta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime