Jesam, bio sam ready za predavanje Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, jučer na Mostarskom sveučilištu…Svaka priča negdje počinje…Ova na putu od Zagreba pa preko Viteza do stolne kasabe…Svaka priča ima svog junaka…Junak ove priče nam je dobro poznati Zoki! Dozvolite, za političko djelovanje najvažnije je znati-moći okupiti ljude, pogotovo, danas, kad ih je to teško kad ih zoveš na besplatno jelo i piće…Pa je rukovoditelj KUDa-Sveučilištarac, za račun svoje političke ambicije, odlučio upotrijebiti Zokija….Ima li lider prste u tome…

Piše: Hrvatin Tomašević

Vrli moji portalđije, kako niste svi imali priliku čuti, što je naš junak imao za reći…Slobodan sam u svoj svojoj skromnosti, kazivati ono između redova:

Niti jedna, a ima ih-najmanje tri, strana u beha, nije odustala od rata! Na to se odmah nadovežu ratni mehanizmi, koji onda počnu s mobilizacijom parainstitucionalnih, obavjesnosigurnosnih, vojnih, policijskih i stranačkih snaga! Rat je zasadio među: nacionalnu- vjersku-ljudsku mržnju i to čini suživot gotovo nemogućim! Nacionalne zajednice-manjinske  koje žive na prostoru većinskog naroda-vlasti, osjećaju ogromnu nesigurnost, jer su im njihove ubice prvi susjedi, sreću se na sokaku-ulici…I trideset godina od rata! U takvim životnim okolnostima-prilikama niti jedna zajednica ne može djelovati niti opstati a o razvitku da i ne govorim! Što ujedno potvrđuju kritike upućene Haškom sudu! Dakako, još više tužiteljstvu i sudu BiH!

Mržnja je pouzdanija od bilo kojeg-kakvog povjerenja, a ovi „NAŠI-VAŠI-NjIHOVI“ u beha…Što se mrze…Vela Havle…Vela Kubete! Kao demokratsko društvo u beha, nismo prošli pravu katarzu u smislu odbacivanja ratnih ciljeva, odnosno,nismo naučili razlikovati društvena područja s najvišim demokratskim standardima od područja s ratničkim ponašanjem, koje je u ovom trenutku potisnuto u navodnu političku korektnost,za potrebe međunarodne zajednice i u privatnost: divana-sjedeljki-kavica na kojima liderčići daju svoja „tumačenja“ naputaka koja su dobili od međunarodnih zvaničnika…Što svjedočimo, svako malo, nakon posjete istih! Umjesto prihvaćanja europskih standarda i jačanja demokratskih institucija, međunacionalnog povjerenja,“NAŠI-VAŠI-NjIHOVI“ liderčići u politiku vračaju ratničke instinkte: jedan je onaj za održavanjem-poticajem nacionalnog naboja a drugi je za političkom moći i ostajanjem na vlasti…Po svaku cijenu!

Pitam Vas: Tko ima pravo na stanje trajne mržnje…Tko ima muda iskoristiti takvo stanje za svoje interese…Da li je moguća mirna podjela beha-organizirana i tko će je sprovesti: Brussels u dogovoru:Sarajevo-Beograd-Zagreb ili pak SAD? Postoji li alternativa? Što je to? Što će nam govoriti, tijeko iduće 2022god, u  predizborno vrijeme…A što će govoriti, poslije izbora? Sjebano do neprepoznatljivosti!

Dakako, da se odgovori na ova pitanja nalaze unutar vanjskopolitičkih odluka State Department…I predvodnika slobodnog svijeta-predsjednika Joe Biden-a…Naime, ima li snage današnja politika predsjednika Biden-a suprotstaviti se ratnim pokličima, koji u ovom trenutku dolaze sa sve tri strane, pa čak i one četvrte „građanske“ koja opet insistira na odstupanju od nacionalnog, što smatram potpuno pogrešnim pristupom rješavanja nacionalnog pitanja u beha! Snaga današnjeg-ovodobnog nacionalizma puno je snažnija-vitalnija od navodno građanskog,jer je nastao ali i podržan kao prirodni razvoj postratnih-političkih događaja i neravnopravnoustavnog položaja suverenih-konstutivnih naroda-građana koji žive na prostorima beha! SAD su posvećene potvrdi vodeće svjetske sile, kako je Dayton njen diplomatski uspjeh, stoga, to znači da State Department razmatra ostajanje na pozicijama jedinstvene beha, kao jedna od mogućnosti,uz rješavanje nacionalnog pitanja na načelima uspostave: Federacije ravnoteže-federalizacije beha? U tom slučaju, nikakvi lideri, nikakvi parlamenti, nikakvi entiteti i ostala kaljuža u kojoj se valjamo, neće dobiti priliku da nas ostave u IDEALIZIRANOM OČAJU u kakvom smo danas! Naime, kad Ameri odluče-krenuti će se u organiziranje novog državnog ustroja: zvali ga Vi-drugi Dayton ili novi izborni zakon, i ako se održavao se negdje drugdje, dogoditi će se…Jer će taj i takav geopolitički samit potvrditi snagu Američke diplomacije kao vodeće sile, ne samo kod rješavanja unutrašnjeg pitanja beha, nego kod ukupnih stabilizacijskih procesa na cijelom prostoru krvavog Balkana. Rezultat bi bio-riješeno pitanje Zapadnog Balkana, za koje trenutno Europa-zajednička, nema rješenje! Nije li tako…Ako sam u krivu…Nemam želju preuzeti zasluge…Od svega što sam iščitao između redova a da bi se moglo dogoditi…Dozvolite…dalje:

Druga škola mišljenja, diplomatskog, smatra da bi odmah nakon napuštanja beha: OHRa, međunarodne zajednice-vojnih snaga NATO trupa ,rat ponovo počeo, tako da bi se krvavim putem došlo do podjele beha! Unutarnje granice entiteta-nacionalnih područja bi se promjenule:manjinski narodi bi bili protjerani a moglo bi doći do i ne baš iznenađujućih novih vojnih saveza, recimo: Bošnjaci i Srbi protiv Hrvata ili Srbi i Hrvati protiv Bošnjaka,što bi za rezultat imali, u oba navoda, nestanak trećeg, tako i Daytonske beha! Filmski zaplet! Gledali Vam se? Ne možete tvrditi da nema onih koji bi uživali…

Dragi čitatelji portala Megamedia, dakako, kao i svaka hollywoodska blockbuster produkcija imamo i treći scenarij IDEALIZIRAJUĆEG OČAJA:U okviru dogovora o mirnoj podjeli beha na tri djela…Nema labavo…Ostaviti će se područje na kojem će živjeti samo Bošnjaci-sasvim nova država i koja bi bila sposobna održati se kao samostalna jednonacionalna država uz međunarodno priznanje i garanciju njenih granica…Ne bi to išlo baš lahko!  Svi, mislim, narodi, morali bi se odricati ponekog od područja s kojg bi se jedni raseljavali a drugi doseljavali i treći napuštali…Nepovratno!

Neizbježno za beha, kao i za krvavi Balkan je-kad će više SAD preuzeti vodeću diplomatsku ulogu u procesu rješavanja navedenih pitanja…Visoko cijenim Njihove namjere i osjećaj za nacionalne interese malih naroda…Wilsonov zakonik!

Jeste li spremni…I Am Ready !         

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime