U ime Izvršnog i Nadzornog odbora ŠRD “Arbun”, Frane Filipeti poslao je medijima reagiranje na članak kojeg smo prije nekoliko dana objavili pod naslovom “FOTO Članovi PŠRD “Arbun” iznijeli ozbiljne sumnje o namještenim izborima članova Skupštine“. Njihovo reagiranje objavljujemo u cijelosti

Dana 31. srpnja 2023. godine zaprimili ste otvoreno pismo 19 članova Arbuna u kojem tvrde da su izbori za članove skupštine Arbuna, namješteni i nezakoniti, pa se na njihove neosnovane i neistinite navode očitujemo kako slijedi:

Izvršni odbor Arbuna sukladno ovlasti i dužnosti iz članka 17. Statuta PŠRD Arbun u propisanim rokovima, donio je odluku o raspisivanju Izbora za članove skupštine te je temeljem članka 17. Statuta utvrdio listu kandidata koji imaju pravo da budu birani u skupštinu Arbuna. Izbori su održani dana 21. i 22. srpnja 2023. godine, dakle u razdoblju od 2 dana, a sve sa ciljem kako bi što više članova izašlo na izbore i ostvarilo svoje pravo glasovanja.

Za provođenje bora bila je zadužena Izborna komisija u sastavu od 10 redovnih članova Arbuna, koja je brinula da se izbori održe u demokratskom ozračju i uz poštivanje propisane procedure izbora.Pasivno biračko pravo, tj. pravo da budu birani u skupštinu Arbuna, ostvarilo je 255 članova te su svi oni bili uvršteni na glasačke listiće. Aktivno biračko pravo, tj. pravo da biraju članove društva, imalo je 417 članova te je na izbore izašlo njih 142.

Ističemo da je to do sada najveći izborni odaziv, što samo po sebi govori o transparentnosti i demokratičnosti provedenih izbora. Nakon provedenih izbora (koji su prošli bez iti jednog incidenta), Izborna komisija prebrojala je glasačke listiće i utvrdila konačnu listu od 35 članova, koji su dobili najviše glasova i samim tim ostvarili pravo da budu skupštinari u novom sazivu skupštine Arbuna. Nastavno na navode iz otvorenog pisma, bitno je ukazati na činjenicu, da nitko od članova Izborne komisije, niti bilo koji član Arbuna koji je izašao na izbore, tijekom glasanja, neposredno nakon prebrojanih glasova, u tijeku utvrđivanja izbornih rezultata i formiranja konačne liste članova koji su dobili najviše glasova, nije imao nikakav prigovor na način i proceduru održanih izbora, pa niti član Izborne komisije, koji je jedan od potpisnika otvorenog pisma, koji je tek naknadno iznosio određene prigovore, vjerojatno zbog nezadovoljstva što njegovi favoriti nisu dobili dovoljan broj glasova da uđu u skupštinu Arbuna.

Također je bitno napomenuti, da je svih 19 članova Arbuna, koji su potpisnici predmetnog otvorenog pisma, bilo uvršteno na birački popis te su mogli, ukoliko su željeli, izaći na izbore i glasati.

Štoviše većina njih je bila uvrštena i na glasačkom listiću kao izborni kandidati za i skupštinu,no na provedenim izborima nisu dobili dovoljan broj glasova birača, zbog čega nisu ostvarili pravo da budu skupštinari Arbuna, pa vjerojatno u toj činjenici leži raziog njihovog nezadovoljstva. Zbog izbornog neuspjeha, sada putem medija i mimo legalne procedure, paušalnim i neistinitim tvrdnjama žele u u. javnost podvaliti tezu o neregularnosti provedenih izbora za članove skupštine Arbuna.

Izbori su održani uz puno pridržavanje demokratskih načela (više ponuđenih kandidata za izbor, tajnost glasovanja, transparentnost liste kandidata za skupštinu transparentnost članova koji su ostvarili pravo da izađu na izbore i glasaju, provođenje – nadzor pravilnosti izbornog procesa od strane neovisne izborne komisije i dr.) i i uz poštivanje Statuta i ostalih normativnih akata PŠRD Arbun.

Zaključno, na održanim izborima, svi članovi Arbuna imali su pravo da biraju članove koji će ih predstavljati u skupštini Arbuna te su tajnim glasovanjem izabrali 35 novih skupštinara koji će u naredne 4 godine voditi PSRD Arbun, a regularnosti zakonitost provedenih izbora uostalom potvrdio je i Nadzorni odbor PŠRD Arbun u svom izvješću, koji Vam u prilogu dostavljamo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime