Švedski vlasnik tvornice podnih obloga Pervanovo Invest AB u Ogulinu gradi najsuvremeniju svjetsku tvornicu podnih obloga, vrijednu 200 milijuna eura, a do 2027. godine, kada Ogulin 2 potpuno uđe u pogon, bit će to najveća svjetska tvornica drvenih podova, priopćili su iz tvrtke Bjelin Croatia  

Nova tvornica Ogulin 2 gradi se pored postojeće tvornice parketa Ogulin 1, a imat će proizvodni kapacitet veći od 20 milijuna četvornih metara podnih obloga godišnje. Ukupni godišnji obujam proizvodnje podova u Vikenu i Ogulinu 2 u 2027. godini iznosit će 30 milijuna četvornih metara.

Nova tvornica gradi se na 330.000 četvornih metara površine, smještenih uz autocestu Zagreb-Split. Ukupna površina tvornice iznosi 100.000 četvornih metara, a ulaganja u zemljište, zgrade, instalacije i strojeve procjenjuju se na 200 milijuna eura u kapitalnim izdacima, uglavnom financiranih vlastitim kapitalom.

U visokotehnološkoj i automatiziranoj tvornici Ogulin 2 podovi će se izrađivati od drvnog praha, ploča vlaknatica visoke gustoće te furnira. Sirovina potrebna za proizvodnju pretežno će se dobivati od drvnog otpada iz Bjelinovih tvornica smještenih u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku. Prešanje, profiliranje, završna obrada površinskog sloja i pakiranje podova odvija se u automatiziranim proizvodnim procesima koje je također razvila tvrtka Välinge Innovation.

“Revolucionarna investicija”

Izvršni direktor Pervanovo Investa AB Darko Pervan zadovoljan je  što je njegova tvrtka nakon deset godina visokih troškova razvoja spremna povećati proizvodnju na bazi drvnog praha i predstaviti sljedeću generaciju drvenih podova – učvršćeno drvo, čija je proizvodnja isplativa i ekološki prihvatljiva.

“Odvažili smo se da ovu revolucionarnu investiciju nastavimo u Hrvatskoj, gdje imamo pristup visokokvalitetnim hrastovim šumama u kombinaciji s kvalificiranim zaposlenicima”, istaknuo je Pervan. 

Izvršni direktor Bjelina Stjepan Vojnić ističe da su u posljednje dvije godine sve njihove tvornice podignute na visoku tehnološku razinu, ocijenivši da je novo ulaganje u tehnologiju u Ogulinu izvanredno.

“Investicija će Bjelinu donijeti vodeću svjetsku poziciju, a rezultirat će i izravnim povećanjem radne snage u Hrvatskoj sa 600 novih zaposlenika, povećavajući je s postojećih 800 na 1400. Inicijativa će stvoriti i nova radna mjesta u proizvodnim jedinicama u Bjelovaru i Otoku, gdje ćemo povećati proizvodnju vrhunskog furnira i prerađivati drvni otpad za proizvodnju u Ogulinu 2”, naglasio je Vojnić.

Pervanovo Invest AB, matična tvrtka grupacije koja uključuje Välinge Innovation i Bjelin, u listopadu 2020. donijela je odluku o ulaganju u visokotehnološki, potpuno integrirani i automatizirani pogon u Hrvatskoj za masovnu proizvodnju učvršćenih drvenih podova za globalno tržište.

Bjelin je dio te švedske tvrtke u obiteljskom vlasništvu, sa sjedištem u Vikenu, na jugu Švedske, te s najmodernijim proizvodnim pogonima u hrvatskim gradovima Bjelovaru, Ogulinu i Otoku. Grupacija ima više od 1000 zaposlenih i promet od 1.3 milijarde švedskih kruna. (Index)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime