Znanstvenici iz Australije priopćili su da su u laboratoriju uspješno razvili verziju novog koronavirusa što bi moglo ubrzati stvaranje cjepiva

Istraživači Instituta za infekciju i imunitet Peter Doherty u Melbourneu najavili su da će uzorak koronavirusa koji su uzgojili od zaraženog pacijenta podijeliti sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i laboratorijima diljem svijeta.

“Imamo ga! Fantastično!” rekao je Mike Catton, zamjenik direktora Instituta Doherty kada je potvrđeno da je verzija koronavirusa uzgojena u cijelosti, javlja ABC News.

“Ovo je veliki korak, doprinijeli smo rješavanju dijela slagalice”, potvrdio je danas Catton novinarima.

Može ubrzati razvoj cjepiva

Podsjetimo, smrtonosni koronavirus nalik gripi izbio je krajem 2019. u središnjem kineskom gradu Wuhanu. Virus se unutar par mjeseci proširio na druga područja Kine, ali i na desetak drugih zemalja; od Francuske do Sjedinjenih Država.

Kineski znanstvenici također su uspjeli u laboratoriji u Kini uzgojiti verziju koronavirusa, ali su podijelili sekvencu njegovog genoma, a ne sam uzorak, piše Reuters.

Liječnica Raina MacIntyre, voditeljica programa istraživanja biološke sigurnosti na institutu Kirby, kazala je kako pristup cjelovitoj verziji koronavirusa može značajno ubrzati razvoj cjepiva jer bi se u tom slučaju potencijalni lijekovi mogli testirati na životinjama namjerno zaraženima tim virusom.

Stvaranje testa na antitijela

“Sada može veći broj stručnjaka uzgajati ovaj soj virusa i koristiti dobivena znanja za razvoj lijekova i cjepiva. Također, možemo bolje shvatiti prirodu samog virusa i načine prijenosa”, rekla je MacIntyre.

Uzorak uzgojen u Australiji mogao bi se upotrijebiti i za stvaranje testa na antitijela, što bi omogućilo otkrivanje virusa kod pacijenata kod kojih za sada nisu primijećeni simptomi zaraze.

Kina je jučer potvrdila da je broj smrtnih slučajeva nakon zaraze koronavirusom narastao na 132, a da je najmanje 5800 ljudi oboljelo. Virus se širi kapljičnim putem (kihanjem, kašljanjem i govorom), a razdoblje inkubacije iznosi do 14 dana. (Index)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime