Tomo Horvatinčić, kontroverzni poduzetnik i osuđenik za izazivanje teške pomorske nesreće u kojoj su poginuli supružnici Salpietro, danas je trebao preuzeti poziv za odlazak u zatvor

Horvatinčić se jutros trebao pojaviti na Županijskom sudu u Zagrebu u Centru za izvršavanja kazne zatvora. 

Trebao mu je biti uručen poziv za izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 4 godine i 10 mjeseci temeljem pravomoćne presude Općinskog suda u Šibeniku iz ožujka 2019. i presude Županijskog suda u Zadru iz rujna prošle godine. No to se neće dogoditi jer je Horvatinčić otišao u Njemačku. 

Horvatinčićev odvjetnik: On sutra ide na hitnu operaciju

To nam je potvrdio njegov odvjetnik Velimir Došen koji je za Index kazao da je Horvatinčić otišao na hitnu operaciju te da je u teškom stanju. 

“On je danas na Županijskom sudu trebao preuzeti poziv i datum, no on ima tri operacije koje mora obaviti. Završio je u ponedjeljak u Njemačkoj. Sutra u klinici u Njemačkoj ima hitnu operaciju. Ja ću tražiti odgodu”, rekao je za Index Horvatinčićev odvjetnik.

“Ugrožen mu je život”

Pitali smo kada je Horvatinčić trebao u zatvor. 

“Kada se uruči poziv on ima do 21 dan da se javi i onda se ide na izdržavanje kazne. Međutim njegovo zdravstveno stanje je baš loše, ugrožen mu je život”, rekao nam je Horvatinčićev odvjetnik u kratkom razgovoru prije ročišta. 

Jahtom usmrtio supružnike na jedrilici

Podsjetimo, Horvatinčić je optužen da je 16. kolovoza 2011. kod otočića Lukovnjaka svojom jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici Santa Pazienza poginuli talijanski supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro. Tada 63-godišnji Horvatinčić na svojoj se jahti družio s bankaricom Anicom Dilber Đerđom. Prevelikom brzinom od 26,4 čvora udario je u talijansku jedrilicu te je usmrtio nesretne Talijane.

U drugom suđenju oslobođen na temelju sinkope

Horvatinčiću je sada potvrđena zatvorska kazna koju je u trećem suđenju odredio sudac Ivan Jurišić, nakon što je dvije ranije nepravomoćne presude – prvu osuđujuću, a drugu oslobađajuću zbog sinkope – objavila sutkinja Maja Šupe.

Sudac u trećem suđenju utvrdio da Horvatinčić nije postupao u skladu sa zakonom

Sudac Ivan Jurišić, koji je osudio Horvatinčića na 4 godine i 10 mjeseci zatvora, tijekom izricanja presude rekao je kako Horvatinčić nije postupao u skladu sa zakonom. “S uključenim pilotom je glisirao i nije izviđao kut plovidbe. Udario je jedrilicu sa zastavom Italije”, rekao je sudac koji je nakon toga počeo opisivati ozljede koje su dobili Talijani uslijed kojih su preminuli.

“Rekao je da je prebacio na automatsko upravljanje i sjedio za kormilom”

“Optuženik je kazao da su uvjeti na moru bili izvanredni, počeo je glisirati i razvio brzinu do 25 milja, potom je prebacio na automatsko upravljanje i unatoč tome sjedio za kormilom gledajući ispred sebe, a suputnica mu je sjedila s desne strane. Kazao je da je ugledao jedrilicu dva do tri kilometra s desne strane, ali je na oko 400 metara izgubio svijest te ga je suputnica prodrmala, a on se držao za komande, potom se okrenuo i vidio havariju”, kazao je Jurišić u obrazloženju presude.

Ustvrdio je kako je sud zaključio da je Horvatinčić počinio kazneno djelo “prema optužnici kako mu je stavljeno na teret”. (Index)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime