Makarski ogranak Domovinskog pokreta reagirao je na javne istupe Društva arhitekata Split po pitanju Peškere. Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti

Potpuno je jasno kako je aktualna makarska gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Paunovićem prevarila Makarane po pitanju budućnosti Peškere. Pritom ne mislimo samo na one građane koji su na prostoru Peškere imali obrte i radnje već na sve Makarane kojima je rečeno kako će se nakon “čišćenja” Peškere na tom prostoru urediti gradski park. Parola o uređenom parku i rekreacijskoj zoni poslužila je samo dok su se uklonili objekti i radnje s Peškere, a smišljena je kako bi se izazvao razdor između obrtnika i građana. Nakon što je Peškera “očišćena” na scenu su stupili, kao i brojnim drugim slučajevima, zagovornici krupnog kapitala.

Ovaj put među glavnim zagovarateljima daljnje betonizacije našao se sam gradonačelnik Paunović. Odjednom se više na prostoru Peškere ne bi uređivao samo gradski park već bi niknula i neka garaža pa i neka zgradica, a našlo bi se mjesta i za neke poslovne prostore. Jasno je kako se na mala vrata pokušava uzurpirati najatraktivniji gradski prostor na prilazima gradskoj plaži. Riječ je o klasičnoj prevari i podvali Paunovića i SDP-a.

Kako bi ovu klasičnu prevaru građana umotali u fino ruho u gradu su angažirali Društvo arhitekata Split koje bi trebalo dati “stručnu” podlogu prevari i obmani. No, objašnjenja čelnih ljudi DAS-a o korisnosti projekta toliko su prozirna da ne mogu obmanuti niti pučkoškolce. Interesantno je kako DAS u Makarskoj zagovara sve ono protiv čega je bio u Splitu. Ovdje se radi o klasičnoj točkastoj izmjeni GUP-a u korist građevinskog lobija. Upravo o onome protiv čega se DAS u Splitu grčevito borio. Dobro, ovisno o tome koja je politička opcija na vlasti.

Interesantno je kako imamo najave izgradnje novih hotelskih kompleksa i daljnje devastacije obale na području Cvitačke, ali o tome se ne oglašavaju niti iz SDP-a niti iz HDZ-a. Ni DAS-u ova tema nije pretjerano zanimljiva, jer tko će protiv krupnog kapitala! No, zato se svi grčevito bore protiv obiteljskog smještaja proglašavajući ovaj vid gradnje i turističke djelatnosti kao glavni faktor devastacije Makarske. Zašto? Pa zato što je uvijek lakše bilo udariti na malog čovjeka nego na krupni kapital.

Obećavamo građanima Makarske kako će o budućnosti Peškere odlučiti na referendumu nakon narednih loklnih izbora. Srećom, sve ovo što su zamislili i Paunović i DAS, a uz tihi blagoslov HDZ-a, neće imati vremena provesti do narednih lokalnih izbora. Potpuno smo sigurni kako se naredna gradska vlast neće moći formirati bez DP-a. Stoga vam obećavamo kako ćemo u vaše ruke vratiti alate odlučivanja o vašem gradu.

Domovinski pokret Makarska

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime