Prosvjetni inspektori u Republici Srpskoj tijekom kontrole fakulteta utvrdili su da jedna osoba ne posjeduje diplomu čak ni osnovne škole, dok je utvrđeno da njih osam nema regularno završenu srednju školu

Kako prenosi portal dnevno.ba, inspektori su lani bili u više od 100 kontrola visokoškolskih ustanova i u njih 20 su pronađene određene nepravilnosti.

“U protekloj godini je u devet slučajeva, uvidom u dokumentaciju i evidencije odgojnoobrazovne ustanove u kojoj je diploma navodno stečena, utvrđeno da ne postoje podaci o osobi na čije ime glasi diploma”, kazali su iz Inspektorata. Dodali su da je riječ o jednoj diplomi o osnovnom obrazovanju i osam diploma o srednjem obrazovanju. 

Kada su u pitanju provjere zakonitosti stjecanja diploma na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj, Prosvjetna inspekcija je te kontrole vršila po zahtjevu ustanova. 

“Ako je diploma stečena u Republici Srpskoj, u skladu sa zakonom i danim ovlastima, Prosvjetna inspekcija uvidom u dokumentaciju kontrolira vode li se evidencije uredno, a ako je riječ o ustanovama izvan teritorija Srpske zahtjev se upućuje nadležnim organima u kojima je ista stečena”, kazali su iz Inspektorata. 

Iz Inspektorata navode da republički prosvjetni inspektor nije ovlašten da utvrđuje autentičnost ili vjerodostojnost javnih isprava, odnosno da vrši vještačenje je li isprava originalna ili falsifikat. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime