Reforme sudstva, pravosuđa  Republike Hrvatske samo su fikcija za javnost?!

Dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vesna Vlahović Štetić rekla je Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji HINI, kako ne misli da je itko od zaposlenih na Fakultetu bio uključen u krivotvorenje diploma i kako ima potpuno povjerenje u zaposlenike, a rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, kako su sveučilišne diplome vjerodostojne.

Suzana Alač

Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske potvrđeno je kako se Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nalazi među 280 diploma koje su im ravnatelji osnovnih i srednjih škola poslali na provjeru, zauzima mjesto s 3 lažne diplome i to jednog zaposlenika u osnovnoj te dva zaposlenika u srednjim školama. “Mi smo užasnuti jer smo između 280 diploma našli 3 krivotvorene i kako su ti ljudi s lažnim diplomama koji predaju u školama potpuno nekompetentni za to i pored naših studenata koji uspješno diplomiraju, rade s krivotvorenim diplomama”, komentirala je u četvrtak za Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju HINU, Vlahović Štetić i dodala kako se u tu radi o kaznenom djelu koje su prijavili DORH-u.

Kako će postupiti Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ostaje nam za vidjeti ali sudeći po dosadašnjoj praksi ove institucije i Ministarstva pravosuđa teško možemo očekivati pravodobnu i zakonom propisanu akciju nadležnih tijela?!

Ministarstvo pravosuđa prema saznanjima portal www.mega-media.hr nije zainteresirano za istraživanje lažnih diploma u svojim redovima. U posjedu smo knjige pod naslovom “MAKARSKA BIRO-KORUPCIJA” autora Zdenka Lučića, koja je iz tiska izašla 2014. godine, u kojoj je jedan dio sadržaja posvećen bivšoj predsjednici Općinskog suda Makarska, Suzani Alač, kojoj je sudskim putem, pravomoćnom presudom, dokazano kako je na temelju lažiranih i falsificiranih papira iz Bosne i Hercegovine, točnije Sarajeva, skoro dva desetljeća obavljala sudačku dužnost. Lažiranim Uvjerenjem o položenom pravosudnom ispitu iz Sarajeva, točnije Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, daktilografkinja Općinskog suda Makarska postaje sudac Općinskog suda Makarska. Djeljenje pravde u modernoj Hrvatskoj, na mafijaški način, bilo je modus operandi pravosudnih struktura u Makarskoj. Mediji su desetljećima bilježili naslove s predmetima Suzane Alač, koja je suspendirana iz Općinskog suda nakon što su otkrivene njene malverzacije i kriminal u pravosuđu.

Nesavjesni rad i nečinjenje DORH-a, omogućilo je danas Suzani Alač da “glumi” odvjetnicu u Makarskoj. Nečinjenje i nesavjestan rad ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića u predmetu Suzana Alač, dodatno komplicira stanje pravosuđa, kao i žrtava presuda u kojima je odlučivala lažna sutkinja Općinskog suda Makarska, Suzana Alač. Ministarstvo pravosuđa, Kabinet ministra dobio je Predstavku i primjerak knjige MAKARSKA BIRO-KORUPCIJA, dana 10. ožujka 2017.godine, preporučenom pošiljkom od autora knjige, gospodina Zdenka Lučića. Do pisanja redaka ovog teksta nitko iz Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, niti institucije DORH-a, nije zakonito postupio po predmetnoj Predstavci, koja dokazuje i ukazuje na dugogodišnji kriminal djelatnika Općinskog suda Makarska. Razlog nečinjenja Ministarstva pravosuđa kao i DORH-a vjerojatno može biti isplata milijunskih odštetnih zahtjeva RH, žrtvama lažne sutkinje Suzane Alač.

Postavlja se pitanje funkcioniranja Republiuke Hrvatske kao pravne države i temeljnog prava građana na zakonito, pošteno i ekonomično suđenje, koje mnoge oštećene stranke Općinskog suda Makarska, u predmetima u kojima je presuđivala Suzana Alač, nisu imale.

Je li vrijeme institucijama pravosuđa Republike Hrvatske profunkcionirati i kazniti suce s lažnim diplomama?

Nedonošenje rješenja ministra pravosuđa RH o imenovanju javnog bilježnika u Makarskoj, dodatno komplicira sukob interesa trodiobe vlasti kod Hrvata.

Jesmo li svi jednaki pred Ustavom i zakonima Republike Hrvatske? Iz navedenog primjera možemo iščitati kako nismo! Quo Vadis Croatia?

1 KOMENTAR

  1. Gore spomenuti tekst, je živa istina, od ” 0d daktilografinje do predsjednice suda” mnogima je zagorčavala život, uz pomoć svog prijatelja M.G., pok. fra D…, A.B., bilježnik, nikad nije imala uvijete za polaganje pravosudnog ispita, ali je vješto odrađivala, dok je Vesna Škare O, nije makla, ali ona se snašla prije krivičnog postupka otvorila odvjetnički ured. Mnog zbog njenih presuda a tu joj je puno pomagala njena “vježbenica” iz tužilaštva. Jedna su drugoj spašavale lopove u njihovim oboteljima. Novinarka T:D. je dobila otkaz iz SD zbog teksta koji je pisala, Alačuša je tužila novinu, izgubila spor, a novinarka nikad nije dobila presudu, već otkaz. Toliko za početak.

  2. Drugovi, dolazi vreme ćorke… upozoravam, u ćorku će uskoro da se ide ko sad u kafanu što se ide…” U suvremenom hrvatskom prijevodu nakon 35 godina zvuči to ovako: “Gospodo, dolazi vrijeme ćuze… upozoravam, u ćuzu će se uskoro ići kao što se sada ide u birtiju.” Na to se diže stariji, skromni drug, koji je do tada cijelo vrijeme bio “donji” i kaže: “Ko je išo u kafane, taj neka ide u ćorku, ja šest godina ne znam šta je kafana, nemam bre pare ni za struju, a kamoli da idem u kafanu.” Dakle – tko je rasipao, dok se moglo, neka ide u ćuzu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime