Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) uspješno su okončali koordiniranu spasilačku akciju sa Lučkom kapetanijom Zadar, poduzetu jučer prema dvoje turista u Podvelebitskom kanalu

Spasilačka akcija pokrenuta je jučer, 14. lipnja u 19.13h slijedom poziva pogibelji zaprimljenog od očevidca posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Zadar, o dvoje ljudi u moru ispred Starigrada, koje bura nosi Podvelebitskim kanalom, slijedom čega je MRCC Rijeka pokrenula koordiniranu akciju sa LK Zadar, odnosno, mjesno nadležnom Lučkom ispostavom Starigrad Paklenica.

U međuvremenu je ustanovljeno kako se jedna osoba nalazi u manjem plastičnom kajaku dok je druga u moru.

Nedugo nakon pokretanja spašavanja, u 19.22h osobu iz mora na udaljenosti oko 300 metara od Starigrada spasila je posada privatne brodice koji su spašenika prevezli u Starigrad, gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći i utvrdili pothlađenost i stanje šoka, bez tjelesnih ozljeda.

U 19.35h službenici LI Starigrad Paklenica presreli su drugu osobu u plastičnom kajaku na oko 1000 metara od obale, prekrcali spašenu osobu i prevezli je u Starigrad, kamo su istu pregledali djelatnici HMP-a te osim pothlađenosti i stanja šoka nisu utvrdili nikakve tjelesne ozljede, čime je ova akcija uspješno okončana.

Očevidom o uzrocima ove pomorske nezgode službenici Lučke ispostave Starigrad Paklenica utvrdili su kako je dvoje turista, G.H. (rođen 1962. godine) i M.P. (rođena 1968. godine), oboje državljani Republike Austrije, nedugo prije nezgode isplovili sa dva manja plastična kajaka (rekreativna plovila) u Podvelebitski kanal te su uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta izgubili nadzor nad plovilima, dok je jedno od njih bura preokrenula te je ispao iz čamca, zbog čega je pokušao plivati do obale. Dvoje turista sa sobom nisu imali komunikacijska niti signalizacijska sredstva, a Starigradska ispostava protiv dvoje spašenika neće pokretati upravna postupanja, budući da je utvrđeno kako nemaju nikakva nautička znanja i iskustva, zbog čega se nisu niti infiormirali o svim potrebnim predradnjama prije izlaska na more (sigurnosna, signalizacijska / komunikacijska oprema), stoga su od strane službenika Ispostave upozoreni vezano uz njihovo buduće ponašanje na moru.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime