Državno izborno povjerenstvo objavilo je službene rezultate EU izbora. Nakon 99,91 posto prebrojanih glasova HDZ-u je pripalo 6 mandata, SDP-u 4, a ORaH-u 1.

No, još uvijek postoji šansa da HDZ završi na pet mandata, a da jedan dobije Savez za Hrvatsku! Naime, u 3 sata ujutro nedostaju još podaci za 9 biračkih mjesta. Očekuje se da će do jutra svi biti obrađeni. O tome hoće li 6 zastupnika dati HDZ ili jednog Savez za Hrvatsku odlučuje otprilike 190 glasova! “Još uvijek se ne može s potpunom sigurnošću reći jesmo li osvojili šesti mandat na izborima za Europski parlament jer su još ostali neobrađeni glasovi s 20 biračkih mjesta”, rekli su u HDZ-u iza ponoći. HDZ-ov voditelj Odjela za odnose s javnošću Andrej Rora rekao je kako još uvijek nije sto posto sigurno jesu li osvojili i šesti mandat, ali za to postoji mogućnost zbog računanja glasova po D’Hondtovoj metodi. Osim toga, dodao je Rora, do potvrde o šestom mandatu još ne može doći i zbog mogućnosti podnošenja prigovora. Na listi HDZ-ove koalicije najviše je glasova opet osvojila Ruža Tomašić. S njihove listu Hrvatsku će u Parlamentu zastupati ako rezultat ostane 6-4-1-:

Ruža Tomašić 101.227

Andrej Plenković 67.359

Marijana Petir 40.880

Dubravka Šuica 14.520

Ivana Maletić 9.141

Davor Ivo Stier

SDP-ova koalicija u EP šalje sljedeće:

Tonino Picula

Biljana Borzan

Jozo Radoš

Ivan Jakovčić (Mimica ne ide u EP, a Jakovčić je idući na listi, no postoji mogućnost da političkom odlukom umjesto Mimice bude izabran netko drugi, a ne Jakovčić)

S ORaH-ove liste u EP ide Damir Škrlec.

Ako se rezultat opet promijeni i Savez za Hrvatsku dobije jedan mandat, a HDZ ostane bez mandata, s njihove liste će u EP Stjepan Ribić. (index.hr)