Ako ne pripadaš europskoj zajednici nacija, kao da i nisi nacija? Ako ne stojiš uz vođe europskih nacija, posve je sigurno, kako nisi-ni lider svom narodu! U najboljem slučaju-raja s Đikovine… Samo Balkanac…Želite u Europu, evo Vam je…Predvodi nas…ZNA SE…

Piše: Hrvatin Tomašević

Gospođe i gospodo, prije nego što i pomislite na Europu, molim Vas, podsjetite me-što je i tko je sve proslavio Herceg-Bosnu u Europi? Dakako, dodajte na taj, podulji spisak i niz neizostavnih vrijednosti i uspješnice s kojima se dičimo na tom europskom putu? Nameće se i pitanje na koje još uvijek nitko nije dao suvisao odgovor: Što su to europske vrijednosti? Vrijedno bi bilo u ovom trenutku nacionalnog ponosa i slave, ako bi se netko usudio prokazati Europljanina među nama?

Dapače, bez razmišljanja, slobodan sam uprijeti prstom na jednu damu-gđicu.Željanu Zovko, zastupnicu u europskom parlamentu i svojevrsnu pročelnicu, tako je ja doživljavam, nacionalnog odbora za očuvanje europskih vrijednosti i ideala! Molim je, čak što više, rado insistiram da Vami/nami u ime europskog puta i predvodnika istog-lidera dadne odgovor na tako jednostavno pitanje? Ne moramo se vraćati u daleku prošlost ali već stoljećima Hrvati tom Europom tragaju za vrijednostima koje im omogućavaju život dostojan slobodnog čovjeka! Stoga, neka se gđica.Zovko ne ustručava i ne pokušava zatajiti niz sročenih i naručenih vrijednosti, ali molim lijepo, samo da budu u poveznici s HERCEG-Bosnom!

Jadno i alarmantno će biti ako Hrvatskom narodu ne potvrdi te vrijednosti a do tada želim joj uspješan i autonoman rad u europskom parlamentu i to sve do kraja mandata! Možda, ponavljam možda, ako Hrvatski narod dotakne dno, pa da GA gđica.Zovko, sa svoje europske pozicije počne rehabilitirati ka Europi…No, ipak, kako za sada, više vole biti lidersko-politički ušlagirani, sumnjam da su sposobni stati uz europske vrijednosti i onu koja ih zastupa! Stoga dajmo i Hrvatskom narodu i gđici.Zovko još malo vremena da saznaju više o ne/mogućoj europskoj budućnosti…Razumijemo se kako se radi o Onima, koji još uvijek nisu pronašli posao u Dojčland!!!

Kad smo već na europskom putu dozvolite mi dva detalja iz pristupnih poglavlja pravosuđa i prijevoza-prometa ljudi i roba: ako neovlašteno iščupate-prepilate drvo u bilo kojoj/čijoj šumi-parku-gradskom perivoju-šetalištu, uličnom drvoredu ili na zelenoj površini uz stambene objekte, koje se nalaze na prostoru država koje čine E.U. dobiti ćete veću zatvorsku kaznu, nego da crnim Audijem na pješačkom prijelazu,uz školu, diljem nam HERCEG-Bosne satarete dijete! Drugi primjer: putujući između europskih metropola nećete potrošiti više od dva sata, ali ako krenete od Ljutog Doca ka Šeheru, tribati će Vami bar četiri sahata drndanja, zati stotinjak kilometara…Volja Vami Audijem, volja željeznicom…Onda, nije da od Europe nema ništa…

Dragan Covic, Johannes Hahn

Europa za nas? Što bi to uopće značilo…Koja i kakva bi tu mogla biti poveznica s HERCEG-Bosnom? Dajte, zavirimo u najbliži europski komšiluk…Tamo Vam se odmah otvara ideja koje bi to mogle biti zajedničke vrijednosti…Venecija, hrvatski Mleci, po naški Venecija, u kojoj se već dvije tisuće godina živi-stanuje u palazzo a u HERCEG-Bosni, izgrađuju se tajkunski bedemi…dodao bih Wien-Wienna po naški Beč, uzgred budi rečeno, koji je europskoj kulturi podario:Mozart-a, Betovena, Šuberta, Bramsa, Štrausa ,Klimta, Kokoscha-u i meni omiljenog Falka… S ushićenjem, slobodan sam uz ova imena dodati i gđicu.Zovko kao jedinu, za sada, iz HERCEG-Bosne… Najgluplji sam kad se pokušavam šaliti!

Dalje, na tom putu, mogao bih nabrajati, kroz europske nacije, velike: Francusku, Njemačku…To da imam potrebu da Vas upoznam s kulturnim-društvenim-demokratskim-tehničkim-gospodarskim-arhitektonskim-političkim dostignućima i dosezima…Najposlje i geostrateškim ali i ratnim ciljevima… Bogatim nasljeđem i baštinom naših europskih komšija! Naime, što želim istaknuti… HERCEG-Bosna  nam ima svoje lidere za trku!. Ostanimo još koju-na europskim vrijednostima, jer najvažnija-najveća je ostavština…Što li je liderova ostavština…Ne znam…Napušten, prazan treći entitet…Ispalio Hrvate u Europu…Posijao sjeme lopovluka-laži-otimačine…Ideološko-materijalnog razvrata…Demokratski potez…Bez presedana!

Zajedničko s Europljanima su nam karcinomi-bolesti, no, ne i umiranje! Europa ima eutanaziju, ali samo na neizlječive-medicinski utvrđena smrtnost kod članove zajednice, dok u HERCEG-Bosni, eutanizira se reproduktivni-vitalni dio zajednice, amputirajući joj mladost-kreativnost-intelekt-maštu, ono sve što nosi život! Političko djelovanje i retorika koji se koriste na području HERCEG-Bosne, na samo da je zatrovala nego je i oplodila mržnjom narod-zajednicu-tlo!. Misao vodilja takvog predvođenja na europskom putu za cilj ima da hrvatski narod bankrotira, da ostane njih-nekolicina ratnih profitera na platformi „Malo Nas je Ali Smo Moćni“  kako bi iz svojih, zidinama ograđenih, utvrda pjevušili s Miletom: Ne Može Nami Niko Ništa…Jači smo od i Europe i Amerike zajedno…Zar bi itko pametan moga i pomisliti, da onom, ne malom broju odvažnih Hrvata, takav netko uspije ugroziti put u bolji i dostojanstveniji život i njihovoj djeci europsku budućnost… Ni znatno većem od njiha, TiTi, to nije uspjelo…Otimači budućnosti, za razliku od Hrvatskog naroda, neće imati sreću i zadovoljstvo biti dio onoga što jest Europa za Nas i neće dijeliti vrijednosti: uređenosti-ne samo političke, uljuđenosti, znanja, plaćenog rada, discipline, marljivosti, valjanosti i pošteno stečenih materijalnih vrijednosti…U svemu što povećava nacionalnu sreću! Za razliku od Hrvatskog naroda, koji je već odavna dijeli kruh sa stolova europski obitelji, liderovi predvodnici ostaju da se kurče po tek izgrađenim bedemima, u zabitima balkanske provincije!  

Svi mi mali/krivi Hrvati moramo vjerovati da smo Europljani, jer kako bi inače mogli uvečer zaspati ,a da se ujutro ne probudimo kao Europljani… Na taj način, lidera bi lišili suda o NAŠOJ pripadnosti… ZNA SE…Kome-ćeme…Europo…Eto Nas…Stigli ste/smo i što sad…

Hrvatine…neš’ za olovku…  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime