Već godinama ekološka udruga Meteor iz Makarske upozorava na katastrofalno stanje u prostoru, kršenje svih mogućih i nemogućih zakona, no upravo ovih dana Makarani su svjedoci novog ekocida u blizini hotela Dalmacija.

Redakcija portala Megamedia posljednjih dana zatrpana je molbama čitatelja da napišemo koju crticu o iskopima za podzemnu garažu hotela Dalmacija gdje se, kažu, događa ekocid kojeg tolerira i Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite i okoliša i Grad Makarska na čelu s gradonačelnikom Tonćijem Bilićem.

Iskopi za podzemnu garažau hotela Dalmacija privode se kraju
Iskopi za podzemnu garažu hotela Dalmacija privode se kraju

– Iako je riječ o hvale vrijednom projektu, način realizacije je upitan. Materijal s gradilišta ne odvozi se na, za to, predviđena mjesta već na privatne deponije i u more kod plaže Buba. I tako pored ekocida koje SDP voli nazvati „nadohranjivanjem plaže“, a HDZ „nasipanjem plaže“, ovih dana odvija se novi na štetu građana Makarske, kazao nam je jedan od naših čitatelja.
Dobili smo i pismo jedne čitateljice koja nam je opširno pokušala dočarati koliko pojedinci zagađuju Makarsku, a da nitko od nadležnih ne reagira.

Zbog teških kamiona na nekoliko mjesta je popucao kamen na šetnici
Zbog teških kamiona na nekoliko mjesta je popucao kamen na šetnici

– Na šetnici od hotela Dalmacija prema plaži Buba već danima prometuju teški kamioni koji svojim kotačima lome kamene ploče koje se nalaze između crvenih betonskih kockica.  Smatram to najprizemnijim oblikom kriminala od strane izvođača i nadležnih inspekcija koje ne poduzimaju ništa.  Izgleda da u Makarskoj ne vrijede hrvatski zakoni. Bager u vlasništvu poduzeća „Roglić“ prikuplja čisto žalo sa sushjednih plaža i potom ga odlaže na plažu Buba kako bi se prikrio materijal dovezen sa gradilišta podzemne garaže hotela Dalmacija. Ima li naša Makarska policiju i državno odvjetništvo?, stoji između ostaloga u dramatičnom pismu naše čitateljice.

hotel dalmacija1
Projekat podzemne garaže je hvale vrijedan, ali valja voditi računa o tome kako se radovi izvode

*Poštovani čitatelji, 
sudjelujte u stvaranju portala. Šaljite nam anonimno Vaše fotografije, pohvale, kritike…i rado ćemo ih objaviti. E-mail adresa je:redakcija@mega-media.hr

1 KOMENTAR

 1. Šta se čudite,anonimo dojavljute, jer se bojite Bobana i Biljane. Dalmacija će barem dobiti garaže. Niste reagirali kad je devastacija i kriminal, zapoćeo isprig kafića Kapulice Batinića i Antunovića. Krivična odgovornost utvrđena, bezpravi štekati uklonjeni. Jaspre se broje. Sve rješuto bez Zakona. Najvažnije je da su krivci našli Pedra. “Neka visi Pedro” .Hrvatska

 2. SDP Makarska ima praksu u pljački novca svojih građana. Za Peškaru se naplaćuje naknada kao da je vlasništvo Grada makarska a nije,parking se naplaćuje preko odvjetnika iz Zagreba,opomene po predmetu 250 kuna, Grad ima dvanest pravnika a zastupa ga Obitelj Ingrid Antičević (mast,trast,as). Pjesak kada nasipa HDZ to se tretira od strane SDP-a, kao kazneno djelo,primjer nasipanja ispred Diska Deep,predstavnici ODO Makarska Biljani Kučeković,očito nacionalna manjima ima pravo malo nasuti plaže o trošku građana.Kada nasipa SDP onda je nadohranjivanje i u zadnje vrijeme se tretira donacija pjeska. Koji kriminalci u Hotelskom pored dva lifta naprave i panoramski od 5 milijuna kuna. Dica nam na Zelenci u školi nemaju dvorane, a iskopi dvorane srednje škole posebna su kriminalna priča SDP-a Makarska i Velimira Vidaka.A što reći na kriminalnom licemjerju SDP-a? Uknjižba zgrade na Trgu Tina Ujevića, pljačka novaca 1991 godine iz poduzeća Osejava d.d..5 milijuna maraka..itd, sve je to SDP.

 3. Evo nekoliko činjenica, Podgora je nasula “dohranila” plažu isto od materijala iz rupe buduće garaža Dalmacije, Baška Voda od iskopa i materijala iz tunela Sv. Ilija, Brela dobili od države 600 000,00 metara kubnih materijala iz tunela Sv. Ilija za dohranu svojih plaža, a Makarska to ne može od dušebrižnika. Ako se uzme u obzir da materijal nije plaćen i da jedino može biti kvalitetniji ako se nasipa čistim mljevenim žalom koji niko pametan i racionalan ne bi platio dovoljno govori o brizi za nečim što je u interesu svih građana Makarske. Nije bitna politika, sutra da na vlasti bude i neka treća opcija isto će morati prakticirati.
  Mogli bi se zapitati tko je lud, a tko manit?
  Da li se mi bavimo turizmom ili stočarstvom?
  Bez plaže nema ni turizma.
  Baška Voda je dobila 14. listopada 2015. godine za plažu Nikolina nagradu u okviru Dana hrvatskog turizma, a gdje je tu Makarska i cila Rivjera (hoteli, restorani, turistički djelatnici i dr.)
  Slika u članku sigurno nije od prolaska ovih teških kamiona jer je vidljivo da je to staro oštećenje, a i upitno je mjesto slikanja. Ako je i problem tih nekoliko kamenja kada se uprihodi od turizma lako će se platiti povratak.
  Bolesnicima misto na Firulama, a pametnom dosta.

 4. Ajme ako se ne gradi- ajme ako se gradi… pametni se razumiju i u komentiranje nasipanja a znaju li kako je od škrija ili hridi, kako god, došlo do plaže kraj hotela Dalmacije i prije izgradnje hotela? Još je šezdesetih taj dio bio u hridima. E ljudi moji, vama ne valja ništa jer ne valjate sami sebi.

 5. Vidi komunjara kako su se naložili,da nam pojasne zašto poduzetnik Sulić koji radi iskope za Hotel Romana mora svoje iskope voziti na Ravču-Vrgorac,platiti prevoz kamiona do Ravče i deponiranje zemljišta,sve po zakonu a ovi lupeži iz Hotelskog Makarska doniraju nasipe ispred Sulićeva Hotela na plaži Bube. Sulić je donirao par kamiona za plažu Disko Deep, djelatnici ODO Makarska,pa je i to bilo ok?! Prošetajte malo od Dalmacije do Cvitačke pa će vam sve biti jasno. Deponij postoji i na zemljištu Obitelji Beroš.kamp Rivijera i na zemljištu plaže Cvitačka-Bilićeva spalionica. Toliko o deponiju i donacijama SDP-a. A što s donacijom Veljke barbijerija od 5 milijuna njemačkih maraka koje su otuđili iz poduzeća Osejava d.d.? Kučekovićka i Bajić istragu vodili 8 godina i popapala maca keš!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime