Pisali smo u više navrata (zadnji put 9. rujna ove godine) o sportskoj lučici hotela Dalmacija u Makarskoj i javnim natječajima za koncesiju nad pomorskim dobrom. Vjerni čitatelji i makarski kroničari s boljom memorijom će se prisjetiti natječaja za koncesiju nad lučicom koji je neočekivano raspisalo Hotelsko Makarska d.d. prije desetak godina

Tada je poduzetnik Tonći Kurilj Jabuka, današnji predsjednik JK Bura, preko svoje tvrtke Inženjering Georad d.o.o. ponudio najveći iznos od 370.000 kn godišnje i očekivalo se da će dobiti lučicu na dugogodišnje upravljanje. Medutim, u čudnim okolnostima lučica ostaje na upravljanje tvrtki Antiše Srzića Kajbe, Škota d.o.o., koji je tako nastavio gospodarski koristiti lučicu mimo prostornog plana, ali sada s legitimitetom javnog natječaja. Sportka lučica je pod njegovim dugogodišnjim upravljanjem i protivno ugovoru dobrano devastirana žestokom eksploatacijom, neulaganjem i neodržavanjem. Dobit je izvučena, tvrtka je otišla u stečaj, a potom je i ugašena. Glavni akter je, usputno rečeno, nastavio s radom u planinarskom društvu Biokovo, čiji je dom prvo izdašnim javnim sredstvima obnavljao da bi ga zatim par godina kasnije do temelja srušio…

Prošle godine lučicu Dalmacija na nezakonitom natječaju dobiva Valamar-Imperial Riviera d.d., koji zbog lažiranja dokumentacije, ili jednostavno elementarne traljavosti lokalne birokracije završava fijaskom. Biva poništen. Na novom natječaju JK Bura (čiji je predsjednik i zanimljivo, ponovno glavni akter Tonći Kurilj Jabuka) nudi financijski najizdašniju ponudu. Međutim, umjesto da se brzo i glatko izda rješenje o koncesiji nastaju problemi. Naime, predmetna koncesija je od prvog dana bila namijenjena PŠRD Arbunu, što je makarski gradonačelnik Zoran Paunović u više navrata jasno i glasno naznačio.

Paunović se kao član stručnog tijela za dodjele koncesija pri županiji, kako kažu upućeni, opet uključio s aktivnim pritiskom da koncesija pripadne Arbunu. JK Bura je odmah osjetila šum signala u kontaktu s gradskom vlasti u vidu ignoriranja i izostanka sponzorstva za Regatu hrvatskih mornara. Odjednom iz Županije stižu zahtjevi za dodatnim papirima koji nisu navedeni u javnom natječaju. Nalaze se greške u postupku. Traži se poništenje natječaja. Na neformalnim sastancima se od Bure traži odustajanje.

Zašto je uopće Paunović toliko zagrizao da koncesiju nad lučicom dobije klub u kojem je zaposlen njegov savjetnik za kapitalne projekte i stranački kolega Frane Filipeti? PŠRD Arbun u svojim tijelima ima veliki broj članova SDP-a, gradskih zaposlenika i zaposlenika Valamara, al to samo po sebi nije dovoljno. Ako pogledamo plan i program natječaja za Peškeru iz veljače 2022., koji je podastrijet arhitektima, a u kojem se predviđa mogućnost rušenja-uklanjanja Arbuna i zatim prvonagrađeni projekt koji to rušenje potvrđuje, ova je zakulisna igra kudikamo jasnija. Gdje uopće smjestiti nove prostorije Arbuna nakon rušenja sadašnjih? Gdje smjestiti brodice kad krene projekt “Riva”? Na “Dalmaciji” postoji rješenje s postojećim opremljenim kontejnerom i nešto vezova. Već je i u samom Arbunu nastala prava pomutnja među članovima zbog naziranja ovih planova. Što zbog stalnih najava rušenja pontona i prekrajanja lučice, potencijalnog oduzimanja koncesije na Plišćevcu od strane Lučke uprave-Makarske obale d.o.o., projekta Peškera koji u slikovnom dijelu predviđa rušenje prostorija i prikazuje velike jahte-jedrilice u lučici, itd. Sve navedeno dovodi u sumnju opstanak sportske lučice u današnjem obliku. U igru se putem svojih zaposlenika aktivno uključuju i veliki igrači kao Valamar-Imperial Riviera d.d. koja je vlasnik hotela Dalmacija (PLACESHOTEL by Valamar), a koji redovito u suradnji s gradom odrađuju sitne PR projekte. Njima je udio u koncesiji nad lučicom nužan zbog zaokruživanja ponude i kontrole nad susjednom plažom.

Uostalom i brojni Makarani gledaju podozrivo na megalomanski projekt Peškera i osobito rušenje Arbuna. Povući takav potez bez ikakve smislene alternative bio bi ravan političkom samoubojstvu. Toga su svjesni Paunović i njegov savjetnik, te nastoje sve očiglednije nezadovoljstvo sugrađana obuzdavati dok ne eskalira do razine potpunog gubitka kontrole nad situacijom. Makarskom SDP-u, koji kontrolira PŠRD Arbun, Peškera predstavlja jedini konkretan projekt u mandatu. Padne li, nemaju što drugo ponuditi. Odustajanje od izgradnje 6 zgrada na Peškeri bi im doduše dalo impuls po rejting među sugrađanima, al takav rejting je realno za njih ipak sporedan. Sa zanimanjem ćemo pratiti daljnji razvoj situacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime