Vanja Batošić, aktivistica Građanske inicijative “Srce za Peškeru” reagirala je na izjave Saše Begovića vezane uz budući izgled Peškere koje je objavio jedan lokalni portal

“Dok god postoji mogućnost argumentiranog dijaloga s javnošću, velika je vjerojatnost da će projekt biti prihvaćen”, kaže Saša Begović, predsjednik žirija natječaja za uređenje Peškere u jednom drugom intervjuu, ali prave argumente o opravdanosti betonizacije Peškere ne daje.

Umjesto da prije raspisivanja natječaja pita građane koje sadržaje žele na Peškeri, gradonačelnik Paunović je raspisao natječaj, zadajući arhitektima sve buduće sadržaje, uključujući javnu garažu, restorane, kafiće, trgovine…

Nakon odabira prvonagrađenog idejnog projekta i nakon što su građanski aktivisti razotkrili Makaranima kako bi provođenje tog projekta u praksi devastiralo Peškeru štetnom i nepotrebnom betonizacijom, Paunović svim raspoloživim oružjem, uglavnom koristeći sudionike natječaja kao štit, kao dokaz da je “struka odlučila”, a ne on, tuče lažima i verbalnim doskočicama po građanima i građanskim inicijativama.

Umjesto argumentacije, Paunović, DAS i Begović koriste “stručne” i omalovažavajuće formulacije i floskule.

Da vidimo što točno u intervjuu na jednom lokalnom potalu kaže Saša Begović.

Na pitanje zašto on misli da su betonske strehe dobar izbor (zgrade, napomena autorice), on govori o betonu kao dobrom materijalu za građenje!

Majstore, pitanje je bilo zašto su građevine dobar izbor, a ne je li beton dobar za građenje zgrada!

“Te njihove strehe lebde, kroz parter doživljaj parka i perivoja je transparentan i čist”, kaže Begović.

Kako tisuće tona čelika i betona u visini od 6,20 metara na zgradama i 7 metara visoka garaža na tri kata*, koje bi prekrivale današnju šetnicu i zelene površine oko nje, mogu “letjeti” ?

One “lete” samo u glavama političara i njihovih poltrona, koji pokušavaju prevariti građane.

Kako će s tolikim zgradama prostor biti “transparentan i čist”?!

Što uopće znači ta nemušta izjava?

Nikad te zgradurine neće postati, kako Begović dalje kaže “reper”, odnosno “istaknuti objekt na terenu”. One bi bile samo dokaz krajnje nezainteresiranosti arhitekata za kvalitetu budućeg prostora, samo rugobe na prostoru naše prekrasne plaže.

Mi želimo da nam visoka stabla budu reper, a ne zgradurine!

Kad bi se, ne daj bože, izgradile, bile bi samo arhitektonsko nasilje na najljepšem gradskom prostoru.

Nije istina ni da nam na plaži i oko nje nedostaje kafića, restorana i trgovina, niti da su potrebne radi komunalne održivosti.

Ako se Peškera uredi kao gradski park, ali bez zgrada, koštat će jako malo i bit će financijski lako održiva.

Kaže Begović, zato što Makarska ima problem s parkiranjem i specifičan položaj Makarske (po čemu je to specifičan?), dobro je da garaža bude tik uz more.

Dobro je da bude uz more?! Pa, jeste li se, Begoviću, najeli ludih gljiva?

Pravdate gradnju garaže uz samu plažu, hraniteljicu tisuća Makarana!?!

Kako garaža na tri kata tik uz plažu može biti dobro rješenje???

I za kraj, uvredljivo cmizdri o tobožnjoj povezanosti s Makarskom i tragičnoj devastiranosti prostora preizgrađenošću.

Ma, nije moguće!

Gdje ste bili dok je devastirana, vrli arhitekte, sa 70 zaposlenih? Zašto niste reagirali?

Na kraju zaključuje da će ovakav projekt betonizacije Peškere, sa gradnjom 5 zgrada i garažom na tri kata, probuditi nadu da je sve popravljivo. Znači, novom betonizacijom popravit će postojeću?!

Ako je i od predsjednika žirija, stvarno je previše!

Napomena: Studio 3LHD, biro kojeg je Saša Begović jedan od suvlasnika, autor je projekta uređenja splitske rive i kontroverznih “vješala”. Njihov projekt je pun promašaja koji su izazivali i još uvijek izazivaju polemike u javnosti.

Mislim da se ovdje jednostavno radi o ljudima koji ne razumiju dalmatinski senzibilitet, ne cijene našu tradiciju, niti naš način života.

*Kako se javna garaža na tri kata može izgraditi unutar 7m?

Vanja Batošić, aktivistica GI “Srce za Peškeru”

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime