Jedan naš čitatelj poslao nam je fotografiju Makarske na kojoj se u daljini vidi bager i oblak kamene prašine i to baš u prvom tjednu turističke predsezone

– Pozdrav iz Makarske, turističkog bisera Dalmacije!, napisao je, naravno, podrugljivo ovaj naš čitatelj. Makarska je u neka bolja vremena pored Opatije i Dubrovnika slovila kao vrlo popularna turistička destinacija.

U Makarskoj i na čitavoj Makarskoj rivijeri svakog ljeta su se odmarale na tisuće Nijemaca, Talijana, Francuza, Nizozemaca, ali i gostiju iz današnje Srbije, BiH, Mađarske… Danas je struktura gostiju u Makarskoj bitno drugačija nego nekad.

U Makarsku stižu gosti, uglavnom slabijeg imovinskog stanja koji umjesto pristojne večere u restoranu radije odabiru kuglu sladoleda ili pizza cut, a na plažu sa sobom donose tone hrane. Umjesto pristojnog (skupljeg) hotela, draži im je nekakav apartman (jeftiniji) u garažnom dijelu kuće na periferiji ili stan na 4. katu stambene zgrade u kojoj nema lifta.

Makarska je posljednjih godina omiljena destinacija Bosancima, Poljacima, Česima, Mađarima, Slovacima… Sve redom, ne sumnjamo, fini ljudi, ali sve im je skupo. A u Makarskoj se od turizma živi. Ili se barem nekad živjelo…

Lokalne gradske vlasti ne čine puno u spašavanju najvažnije gospodarske grane – turizma. Za sitne novce prodaju najatraktivnija zemljišta uz samo more kao što je nedavno bio slučaj s Valamar hotelima kojima su kvadrat zemljišta vrijednog 600 eura prodali za 120 eura, a što je predmet interesa Istraživačkog tima portala Megamedia.

Dijele šakom i kapom građevinske dozvole raznoraznim investitorima koji gledaju prodati što više stanova u što manje vremena i pritom zaraditi gomilu novaca. To što Makarska nema potrebnu infrastrukturu za toliki broj stanovnika, gradske oce nije puno briga. Zašto, doznat ćemo uskoro.

Makarska nema riješenu prometnu infratsrukturu, niti ima riješenu komunalnu infrastrukturu, a realno je očekivati u budućnosti još veće probleme u vodoopskrbi kao i redukcije električne energije.

Na gubitku su svi. Prekrasna Makarska koja se iz jadranskog bisera pretvara u golemo gradilište koja time gubi sve turističke atribute. Nerealno je očekivati da će se ubuduće u Makarskoj odmarati pr. bogati Nijemci, Danci, Francuzi, Nizozemci, ako im iz luksuznog apartmana u vili s bazenom pogled puca na tri metra udaljen zid susjedne kuće ili stambene zgrade. A upravo se to događa u posljednje vrijeme.

Ukoliko se ne zaustavi devastacija ovog turističkog bisera, Makarska će vrlo brzo početi bilježiti pad noćenja i pad broja gostiju. Na potezu su Jure Brkan kao gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice sa svojim najbližim suradnicima i Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice grada Makarske koja, tvrdi, ima viziju makarskog turizma.

Dok se oni svi zajedno malo ne “zbroje”, Makarska iz dana u dan sve više propada i lagano potvrđuje tezu koju je jednom davno izrekao poznati Makaranin da je “Makarska zlatna vrčina puna go…”.

POTPIŠI ZA REFERENDUM!

8 KOMENTARI

 1. Pa nema Drkan kičme za ikakav potez, ne daj Bože odluku donit u korist grada.
  Doveli su ga ovi što grade zgrade, a sad mora jaja stisnit da mu ne bi bilo kao i tati.
  Cinker, muljator, lažljivca.
  A naši dragi HDZ ejci samo opet glasuje za velikog vođu.

 2. Makarska Rivijera je u KOMUNIZMU (!!!) bila svjetski brend, najpoželjnija destinacija u Državi….. imali smo dobre goste, soba s doručkom 25 maraka po osobi, hoteli imali kvalitetne goste, Britance, Nijemce itd…. koji smo to živjeli sjećamo se dobro… danas…u DEMOKRACIJI imamo to što imamo, zadnja smo prčija na Jadranu, ali imamo HDZ, Brkane, Roščiće i takve i od zlatne koke napravili su vrčinu ali kartonsku. A Raja, jer da nije ne bi bila Raja, glasa uporno za te iste…. ili ti KRAdezeovci nađoše način kako “uKRAsti” izbore pa tako se na vlasti drže..Svakodnevno kukanje prelazi već u monotoniju, ali nitko ništa ne poduzima da se RAK odstrani od zdravog tkiva najljepše Rivijere i grada na Mediteranu!

 3. Nije samo makarska nego cijeli Hrvatski turizam je u pitanju gosti čitaju članke a to je još jedino što je ostalo u lijepoj našoj što puni proračun a strah me je da i tome dolazi kraj puno novozelanđana susrećem koji mi kažu da su bili po dalmaciji Ali kažu nikada više puno nedostataka .

 4. Biće toga još. Koliko je još obećano investitorima da ulažu svj šporki novac Bebek i dalje vodi konce a Brkan izvršava naredbe. Pa to i tica na grani zna. Samo vidite u kojem se društvu Bebek zadnje vrime može viditi sve vam je jasno. Biće još koja vila Bebek ne bojte se.

 5. Krasno.Ne tribaju nam strane novine da nas seru.Imamo mi svoje lokalce koji tako lipo opišu što nam nevalja.Koji je to čitalac koji oda okolo i snima.Ima li što lipo za snimiti i prikazati.Ili je to dokona čitateljica stranog porijekla.Jadni li smo čiji smo.

 6. Svaki gost je dobrodošao gost ma kako on platežan bio.Ovi što pišu nisu obašli po svita pa da sude o gostima.Svak se rastegne koliko može

 7. Iskreno ne žalim ni za Njemcima a još manje Francuzima ili Nizozemcima. Gosti iz BiH i Poljske nisu nužno manje kupovne moći od ostalih, al su zato jednostavniji i ne očekuju da im se za njihove eure skidaju zvizde sa neba kao ostale nacije kako vi kažete veće kupovne moći. To su gosti sa kojima nerijetko ostanete u prijateljskim odnosima i koji se vraćaju svake godine. Troše u razini sa svojim mogućnostima. Zaboravljate da hrvati na skijanje idu sa tećama punih sarma za 7 dana?! To čak ni poljaci ni bosanci vise ne rade kada dolaze na more. Mi kada budemo mogli ponuditi gostima nešto više od sunca, mora i preskupih restorana onda možemo pričati i o drugačijoj strukturi gostiju. Ali to se ne postiže preko noći, niti ukidanjem ribarskih večeri, niti povećanjem cijena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime