Prije nekoliko dana osvanuo je novinski intervju u kojem je ratni zapovjednik obrane Mostara Petar Zelenika izrekao određene teze koje su izazvale oštre reakcije među braniteljima

Na intervju Petra Zelenike, reagirao je i legendarni Franjo Cvitković pismom kojeg je poslao mnogim braniteljima kao i medijima u BiH i Hrvatskoj. Njegovo pismo objavljujemo u cijelosti.

“Valjda od kada je čovjeka i čovječanstva, istine i laži idu ruku pod ruku, tako da ni današnje vrijeme laganja nije nikakav izuzetak. Od laganja i svih izvedenica koje u korijenu imaju laž, valjda je po čovjeka i čovječanstvo gore stanje samo rat!?

Naredne rečenice koje ćete čitati, pišem upravo zbog laganja i rata. Kažu, začećem počinje život, tako pripremom za rat, počinje rat, pa za mene i ne samo mene i to pred ratno stanje je rat.

Sada dosta filozofiranja, ovo moje pismo ste isprovocirali vi, prijatelji, branitelji, suborci, vi svi koji ste mi poslali pedesetak poruka sa osobnim komentarima na novinski intervju Petra Zelenike, branitelja koji je jedan dio rata bio zapovjednik obrane grada Mostara. Pročitao sam intervju zapovjednika Zelenike i na njega izravno reagirao, poslao sam Viber poruku u kojem sam mu jasno dao do znanja sa čime se ne slažem i što nije istina.
Osobno me uvrijedila laž, tko je organizirao prvu tu kriznu prije ratnu vezu, jer me Pero Zelenika nije niti spomenuto!
Uvreda i laž je da su nam u organiziranju priprema za rat pomagala tri iza rata uvažena političara, jer baš kako ste mi vi u porukama i pisali, tada su ta gospoda bila sa druge strane priče.
Dragi prijatelji, vi koje zapovjednik Zelenika nikada, baš kao ni u zadnjem intervju, ne spominje, a dali ste značajan obol pripremama za rat i u samom ratu, ne obraćajte se meni, nego reagirate prema onom tko iznosi neistine…
ili svoje, naše istine javno iznesite!

Znači, ovo moje obraćanje nije upućeno zapovjedniku Zeleniki, poglavito nemam ama baš, nikakav komentar na ratni i politički put gospode političara koje zapovjednik Zelenika u svom intervju hvali, a pitanja:
-što je zapovjednik radio prije rata,
-da li je ikada bio član HDZ-a,
-koja mu je uloga bila u stožeru grada Mostara formiranom rujnu 1991 godine
-kako je postao zapovjednik obrane Mostara i koliko dana je obnašao tu dužnost,
-zašto je izbačen iz HVO-a u lipnju 1993 godine.
Da zapovjedniče Pero, u revoltu onih koji su bili svjedoci vremena i događanja bilo je svakojakih pitanja, jer sjaset je nezadovoljnih branitelja, koji nisu uspjeli regulirati mirovinu, koji imaju zakinutu invalidnost, stambeno pitanje im je ne riješeno, djeca su im ne zaposlena ili su otišla u inozemstvo!
Zapovjedniče, ja niti jednog trenutka ne dvojim da ti nisi mogao riješiti sve braniteljske probleme, ali u svakom mom pokušaju da branim tvoj položaj i ulogu u poratnom vremenu, dobivam kontra pitanje :
Koliko godina si na čelu braniteljske udruge i što je općenito uloga i zadaća udruge?
Ne niječem da smo nas dva dobri, pa neka pitanja koja su mi upućivana od inih, a odnose se na tvoju obitelj, neću i ne želim spominjati, samo ću dragi Pero reći: ono što ljudi govore, da u HVO-u Mostara nisu bili samo njih 20 koji se stalno spominju u junačkim pričama, da nije Mostar branilo samo jedno selo,… e to su apsolutno u pravu!

Bilo je i pitanja i komentara, od mnogi se ograđujem, pa ne znam u kojem kontekstu se odnose na tebe, ali su dovoljno iritantna da ću reći, ponoviti:
Ovo gospodo nije moje obraćanje zapovjedniku Zeleniki, nego vama, jer ako nešto znate, a vjerojatno znate dok spominjete, onda vi pišite, govorite o:
-vrećama jugo dinarima,
-vozilima iza AUTOMOTO-a u Mostaru,
-opremi iz SOKO RKT,
-opremi-mašinama iz
štamparije Mostar,
-žitu iz Raštana,
-HEPOK-u…itd…itd!!!

Evo dragi prijatelji, branitelji, ja sam svoje nezadovoljstvo javno iskazano, ne bojim se da će mi biti reducirana mirovina,… nemam je!
Ne bojim se da će mi biti ugrožen radno mjesto, nisu mi ga niti dali!
Ne bojim se niti stranačke kritike, nisam član niti jedne stranke.
Naravno da nisam izrekao niti jednu laž, niti sam koga vrijeđao, Petru sam samo rekao, javno, što nije istina, a dotiče se mene, a vas dragi prijatelji pozivam i prozivam, budi te pošteni prema poginulim, ranjenim, prema sebi i svima nama koji smo sudjelovali u domovinskom ratu, pa javno recite sa čime se ne slažete i što je istina.”

Franjo Cvitković

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime