Priključujemo se i podržavamo opravdano nezadovoljstvo i borbu stanovnika ulice Kneza Domagoja za ostvarenje prava na vlasništvo i zakonom zagarantirane uvjete stanovanja, a protiv uzurpatora zaštićenih gradskih  površina, kao i  institucija i organa koji im pogoduju u urbanom devastiranju grada

Stručno povjerenstvo koje  je odobrila ovo besprizorno uzurpiranje dvorišnog prostora formirao je OHR Visoki predstavnik, prema članu 28. Statuta Grada.  Uloga Povjerenstva je bila,  ocjenjivanje mogućnosti građenja na lokalitetima koji nisu obuhvaćeni dokumentima Prostornoga uređenja, te da u nedostatku Regulacijskih planova, a u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju iz 2004. godine, ocjenjuju jesu li  zahtjevi investitora usklađeni sa dokumentima prostornog uređenja širega područja.

Kada je Gradsko vijeće 2012. godine usvojilo Regulacijske planove, Povjerenstvu je po sili zakona prestala funkcija, a po automatizmu mandat. Međutim članovi povjerenstva su samoinicijativno nastavili nelegalne aktivnosti,  neovlašteno preuzeli ingerencije Gradskog vijeća i donosili akte o gradnji na lokalitetima definiranim Regulacijskim planovima. Uzurpiranjem ovlasti, dopunjavali su i mijenjali već usvojene planove i legalizirali ne plansku gradnju na atraktivnim gradskim lokacijama, zelenim gradskim sadržajima, na kojima gradnja važećim regulacijskim planovima nije bila predviđena niti moguća. Na taj način su protuzakonito mijenjali usvojene planove i svjesno  kršili  odluke predstavničke vlasti.

Postavljamo pitanje Gradskom pravobraniteljstvu, Gradonačelniku i njegovom Pandamu:  Zašto nitko nije reagirao na osmogodišnje samovlašće i  nezakonito djelovanje ovoga Povjerenstva iako su bili dobro  upućeni u djelovanje istoga???

Podržavamo i podstičemo sve stanovnike Mostara da ne dozvole uzurpiranje gradskih javnih prostora,   a Zastupnici HDZ-a 1990 u budućem Gradskome vijeću će tražiti trenutni moratorij na svaku gradnju čije odobrenje nije usklađeno sa važećim Regulacijskim planovima.  Također ćemo tražiti reviziju svih donesenih aktova,  preispitivanje  rada i utvrđivanje odgovornosti Stručnoga povjerenstva.

Godine bezvlašća su  Mostar dovele na rub urbane devastacije, u kojoj sve više gubi elemente normalnoga življenja I stanovanja. Naše trajno opredjeljenje je da ne dozvolimo da se u buduće ijedna gradska zelena ili parterna površina, dječje igralište ili komunikacijski prostori pretvore u građevinske parcele.

Gradska organizacija HDZ 1990 Mostar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime