U sudskom sporu koji se vodi dugi niz godina, deblji kraj izvukao je Hrvoje Marković, skromni Makaranin koji sa svojom suprugom Desankom Nikolić i sinom živi u trošnoj kućici na makarskom Dugišu.
Njega je tužio prvi rođak, Pjero Jurčević koji smatra da je kuća supružnika Marković njegova kao i sva okolna zemlja, a sud je nedavno donio i pravomoćnu presudu rezultat koje je deložacija ove obitelji koja je zakazana za srijedu 17.lipnja u 9 sati.
O čemu se radi, pitamo Hrvoja Markovića koji je već danima izvan sebe. Pokazuje nam hrpu papira, dokumenata koji, kako kaže pokazuju i dokazuju da je kuća njegova, no splitski Županijski sud je ipak presudio u korist tužitelja Pjera Jurčevića i obitelj Marković mora na ulicu.
– Ne dolazi u obzir! Pjero Jurčević je sin moga ujaka i s njima sam u zavadi zbog zemlje punih 37 godina. Nitko me neće potjerati iz moje kuće koju sam izgradio 1989. Godine. Nije problem u tome što država želi da ostatak života provedemo na ulici već je problem u tome što me tjeraju iz moga unatoč brojnim dokazima i svjedocima, kazao nam je vidno uznemireni Hrvoje Marković.

Pozadina sukoba je borba za atraktivno građevinsko zemljište

Mučnu priču o obiteljskoj svađi i borbi za jedno od najatraktivnijih zemljišta u Makarskoj teško je detaljno iznijeti, no najveći problem započinje kada je pokojna Domina Marković, majka tuženog Hrvoja Markovića prodala zemljište Pjeru Jurčeviću. Tada počinje i pravna zavrzlama oko toga što je točno Domina Marković prodala, a na što osim predmeta kupoprodajnog ugovora polaže pravo Pjero Jurčević. Sudski spis pokazuje brojne nelogičnosti od samog početka vođenja postupka, a što su primijetili i odvjetnici obitelji Marković.
Oni su podnijeli Vrhovnom sudu RH zahtjev za revizijom presude splitskog Županijskog suda od 29.svibnja 2014. kojom traže ukidanje presude i vraćanje predmeta prvostupanjskom sudu. Prema odvjetnicima obitelji Marković, sud nije do kraja utvrdio sve činjenice pa tako, između ostaloga nije jasno po kojoj osnovi tužitelj Pjero Jurčević uopće traži predmetnu nekretninu.
U sudskom spisu prvostupanjski sud je donio odluku pozivajući se na dokumente koji nikad nisu bili djelom spisa niti postoje kao npr. Ugovor o diobi kojeg nikad nitko nije vidio!

Je li Jurčević kupio kokošinjac ili kuću?

Sporan je i kupoprodajni ugovor prema kojem nije jasno što je tko i od koga kupio, pa tako otac tužitelja kao svjedok u postupku ističe da predmet kupoprodaje nije bila kuća obitelji Marković, no sud to nije ocijenio kao relevantan dokaz!
Majka Hrvoja Markovića, Domina Marković uistinu je potpisala kupoprodajni ugovor sa Pjerom Jurčevićem no ona je na sudu iskazivala kako je prevarena. Naime, postoje dva ugovora i nikada nije razjašnjeno što je to pokojna Domina Marković prodala, što je uopće smjela prodati, a što ne. Predmet ugovora bilo je atraktivno zemljište s kućom, a dogovorena cijena bila je nešto više od 20 tisuća eura što je smiješan iznos. Isto tako nije razjašnjeno je li Pjero Jurčević ikada do kraja isplatio danas pokojnu Dominu Marković jer ju je isplaćivao u ratama. Najvažnije u cijeloj priči da Domina Marković nije mogla ništa prodati i da su oba ugovora prema procjeni odvjetnika trebala biti ništavna jer nije bila upisana kao vlasnik i na taj način je bilo tko mogao zaključiti kupoprodajni ugovor. To što je sud prihvatio takvu kupoprodaju predstavlja, reći će odvjetnici, vrlo opasan čin jer tako svatko u Hrvatskoj može prodati tuđu kuću ili zemljište. Ovome valja dodati da je cijela kupoprodaja sporna jer je dio nekretnine i tada i danas pripada Hrvoju Markoviću i to je na sudu nedvojbeno dokazano.

Što će odlučiti Vrhovni sud?

Domina Marković kao svjedokinja navodi da ona nikad nije prodala kuću u kojoj stanuju Hrvoje Marković i njegova supruga Desanka, a otac tužitelja Josip Jurčević potvrđuje djelomično taj navod iskazavši kako je kuća Hrvoja i Desanke dijelom izgrađen na njegovom zemljištu koje pak graniči sa zemljištem koje je kupio njegov sin Pjero. Dakle, otac tužitelja sudu navodi da Pjero Jurčević nije vlasnik zemljišta na kojem je kuća Hrvoja Markovića i Desanke Nikolić!
Njihova kuća, tvrde odvjetnici, nije vlasništvo Pjera Jurčevića niti je ikada bila predmetom kupoprodaje. Šest svjedoka međusobno nepovezanih na sudu iskazuje kako kuća Hrvoja Markovića nikada nije bila predmetom prodaje već poljski montažni objekat (kokošinjac) koji je demontiran u trenutku prodaje zemljišta.
Da nešto ne štima u cijeloj priči ukazuje i ponuda Pjera Jurčevića koji je tuženima htio kupiti stan, a što dokazuje da kuća nije bila predmetom prodaje. Da jest, zašto bi uopće Pjero Jurčević imao ideju kupiti Hrvoju Markoviću stan?!
Dva sudska vještaka geodetske struke su potvrdili navode Hrvoja Markovića, no tužitelj Jurčević konačno angažira i trećeg koji utvrdi potpuno suprotno činjenično stanje i sud mu povjeruje.
Ovo je tek dio nelogičnosti koje splitski Županijski sud nije primijetio ili želio primijetiti i obitelj Marković mora na ulicu. U ovom trenutku obitelj Marković jedinu nadu polaže u Vrhovni sud od kojeg traže ponavljanje postupka. Do tada će uložiti sve napore da ostanu u kući iz koje će ih već u srijedu uz kordon policije pokušati iseliti sudski izvršitelj. Zanimljivo i plemenito u cijeloj priči je i to što su obitelji Marković mnogi pružili podršku te će uz njih braniti njihov dom u srijedu ujutro. Hoće li u tom uspjeti, ostaje za vidjeti. (NASTAVLJA SE…)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime