7. ožujka 2020. u maloj dvorani Doma kulture u Obrovcu poznati demograf doc.dr.sc Stjepan Šterc održao je predavanje na temu Obrovac pred demografskim izazovom – oporavak ili slom?

Piše: Igor Jurjević

U popunjenoj dvorani tražila se stolica više, aktualnost teme privukla je veliki broj građana sa područja cijele županije, a isto tako su među nazočnima bili i županijski vijećnici, članovi obrovačkog vijeća, vijećnici susjednih općina i gradova, te načelnik općine Ervenik iz susjedne županije Predrag Burza. Od predstavnika lokalne vlasti nazočan je bio zamjenik gradonačelnika Slobodan Jurjević. Dolazak navedenih posebno pozdravljamo jer su upravo oni ti koji mogu i moraju utjecati na provedbu demografskih mjera predloženih od strane struke, odnosno dr. Šterca.

Dr. Šterc je potvrdio crne slutnje da je demografski slom obrovačke populacije objektivna stvarnost, te je dosegnut stupanj demografske destrukcije obrovačke populacije nakon kojeg se više ne mogu mirno promatrati odlasci, želi li se u obrovačkom prostoru zadržati bilo kakva ozbiljnija funkcija. Također je naglasio da je veliki problem takozvano fiktivno stanovništvo koje odlučuje o lokalnoj vlasti pa tako i o razvojnim perspektivama Grada Obrovca . Osobito je nelogično obnašanje rukovodećih funkcija ”fiktivno” prijavljenih stanovnika Obrovca.

Prema pretpostavci kako se ništa neće promijeniti u političkom pristupu demografskoj revitalizaciji s niti jedne strane i kako će nastavak biti s istim parametrima i trendovima, moguće je s velikom vjerojatnošću predvidjeti demografsku sliku Grada Obrovca u popisu stanovništva 2031. godine. Bez ubrzavanja negativnih trendova, iako su oni neminovnost u sljedećih 11 godina s obzirom na razinu negativnosti i starost ukupne obrovačke populacije, Grad će Obrovac 2031. godine vjerojatno imati 2110 stanovnika u varijanti s fiktivnim stanovništvom ili samo 1610 stvarnih stalnih stanovnika. Ovo se odnosi na cijelo područje Grada Obrovca sa svim naseljima.

Egzaktna potvrda takve mogućnosti je nevjerojatno smanjenje broja učenika u osnovnim i srednjim školama, podatak u koji se ne može niti malo sumnjati jer se sa svakom novom školskom godinom učenici popisuju imenom i prezimenom. Smanjenje broja učenika osnovnih i srednjih škola s gotovo 418 na samo 248 ili za nevjerojatnih 40,67 % u samo 7 godina apsolutno potvrđuje sve izrečene tvrdnje o fiktivnom popisivanju i postojećem demografskom slomu.

Mirno promatranje demografske destrukcije i isključivo traženje političkog opravdanja u drugima, u prošlim vremenima ili u općenitim razlozima dodatno produžava agoniju i problem revitalizacije tako potrebne gospodarskom i ukupnom razvoju Grada Obrovca. Neosporna je činjenica kako se ovakvi prostori izvan izravnog funkcionalnog dometa makro regionalnih centara i izvan glavnih prometnih koridora niti ne mogu sami izvući bez izravnih poticaja s nacionalne razine pa bi nastavak provedbe ili ozbiljni povratak na razvojnu koncepciju područja posebne državne skrbi ili regionalne razvojne nivelacije bio objektivna nužnost i prijeka planska potreba koja se više ne može odgađati.

Dr. Šterc predlaže poticajne mjere s nacionalne i lokalne razine.

Nacionalna razina:

Osloboditi poreza na dobit u određenom vremenu (5-10 godina) svaku investiciju u obrovačkom i sličnom prostoru s kojom se zaposli 3-5 djelatnika sa stalnim boravkom u Gradu Obrovcu.

Osloboditi obrovački i sličan prostor poreza na dodanu vrijednost.

Proglasiti ljudsku populaciju i djecu najvažnijim segmentom i faktorom hrvatskog društva i prostora i svih djelatnosti u njima.

Predložiti model plaća u javnom zdravstvenom, obrazovnom, kulturnom, sigurnosnom i pravnom sektoru financiranih iz državnog proračuna s odstupanjem 50-100 %.

Svu državnu i lokalnu stambenu i ostalu imovinu u Gradu Obrovcu usmjeriti u dolazak mladih i obrazovanih ljudi.

Razlikovati porezne stope prema broju djece u obitelji.

Dislocirati dio regionalnih (županijskih) i nacionalnih službi u Obrovac i zaposlenje uvjetovati stalnim prebivanjem.

Osigurati svim roditeljima u porodiljskom razdoblju cijelu plaću, a nezaposlenim prosječnu državnu.

Osigurati učenicima i studentima deficitarnih zanimanja iz obrovačkog i sličnog područja održive stipendije uz povratak i isti vremenski ostanak.

Vrijednosni sustav hrvatskog društva izgraditi i prema ruralnim područjima.

Lokalna razina:

Izraditi dugoročnu strategiju gospodarskog razvoja s projekcijama i potrebnim razvojnim modelima.

Izraditi precizne revitalizacijske mjere posebno za seoska naselja, a posebno za gradsko naselje Obrovac.

Definirati stambeni fond za useljavanje mladih obitelji i pojedinaca u naselju Obrovac i pomoć u izgradnji i/ili prenamjeni domova u seoskim naseljima.

Oformiti poduzetnički centar za pomoć mladim poduzetnicima u definiranju, financiranju i provedbi investicijskih projekata, posebno pri privlačenju sredstava iz EU fondova.

Rješavanje problema fiktivno prijavljenog stanovništva koje uzrokuje dosta problema u funkcioniranju, ali utječe i na atraktivnosti Obrovca kao mjesta prebivanja.

Razlikovati komunalna davanja prema broju članova u obitelji.
Lokalne proračunske mogućnosti primarno usmjeriti prema djeci i njihovom obrazovanju na svim razinama, a ne materijalnim investicijama.

Izraditi i ponuditi programe dolaska, ostanka i samozapošljavanja u djelatnostima koje su vezane za obrovačke prostorne potencijale.

Osloboditi mlade obitelji svih komunalnih davanja pri izgradnju doma.

Prometnim sustavom omogućiti stabilnu dnevnu migraciju koja omogućava stalno prebivanje u Gradu Obrovcu.

GI Forum Obrovac će navedene prijedloge proslijediti na odgovarajuće adrese, te molimo sve one koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati predavanju, a imaju prijedlog da se uključe i doprinesu ovoj izrazito bitnoj temi za Grad Obrovac.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime