Od 127 gradova u Hrvatskoj jedino Obrovac, grad na prekrasnoj Zrmanji koji izlazi i na Novigradsko te Karinsko more, nije dostavio podatak o visini mjesečne vijećničke naknade u gradskom vijeću i naknade predsjedniku gradskog vijeća

Istraživanje je radio Viktor Šimunić, nezavisni gradski vijećnik Grada Oroslavja, koji je mjesecima istraživao koliko zapravo općine, gradovi i županije izdvajaju za vijećnike. Na zamolbu, ustupio nam je podatke za analizu, te mu se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo.

Pošto su ovo informacije od javnog interesa, a povjerenik za informiranje Grada po običaju spava i zanemaruje dužnosti i obveze za koje prima plaću, mi smo dostavili tražene odluke Grada Obrovca gospodinu Šimuniću da upotpuni podatke.

Po zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine grad Obrovac s 12 naselja broji 4.323 stanovnika.

Međutim, prema zadnjem podatku Državnog zavoda za statistiku (2018. g.) , temeljem prijava i odjava, procjenjuje se da Obrovac ima 3.648 stanovnika, što znači da je u 6 godina izgubljeno 675 stanovnika ili za Obrovac 16%. Još je gora situacija kada se pogleda pad broja učenika u osnovnoj i srednjoj školi. Tu se dogodio pad s 418 na 264 u 6 godina, odnosno Obrovac ima 154 učenika manje, što znači pad broja učenika od 37%. Veći pad broja učenika od pada broja stanovnika znači da u Obrovcu ima jako puno stanovnika koji su zapravo ”fiktivno” prijavljeni da žive u Obrovcu, a stvarno žive u Zadru, Beogradu, Novom Sadu i drugdje. Javna je tajna, već 23 godine, da i gradonačelnik Obrovca i njegov zamjenik žive u Zadru.

Ipak, taj Obrovac svoje gradske vijećnike nagrađuje naknadom od 1000 kuna mjesečno dok predsjednik gradskog vijeća (HDZ) prima mjesečnu naknadu u iznosu od 4500 kn neto, njegova dva zamjenika (SDSS, HDZ) primaju svaki po 2900 kn neto, dok još dva predsjednika klubova (SDSS i HDZ) primaju još po 1000 kn neto. Ostatak vijećnika prima po 1000 kn neto, dok oni iz vladajuće većine (SDSS i HDZ) primaju još i naknade za rad u radnim tijelima gradskog vijeća u iznosu od 300 kn. Mogućnost greške je 5% zbog “spasonosnih” korona mjera za pomoć lokalnom gospodarstvu.

U 2019. godini održano je 6 sjednica gradskog vijeća. Ispada da je za svaku odrađenu sjednicu gradskog vijeća Obrovca njegov predsjednik inkasirao 9000 kn, zamjenici 5800 kn, a svaki vijećnik 2000 kn! Županija zadarska svog predsjednika plaća mjesečno 1.600 kuna, grad Zadar, Nin i Biograd 3.000 kuna, Pag 3.500 kuna i Benkovac 1.500 kuna. Iz ovoga postaje jasno zašto Obrovac nije dostavio podatke!

Treba li podsjetiti kakve Obrovac probleme ima npr. u liječničkoj službi nakon nesretne epizode s dr. Jusupom, gdje je cijela služba ostala na doktorici koja isto tako živi u Zadru. Uskoro se zatvara i laboratorijska služba u ambulanti u Obrovcu. U Obrovcu na Zrmanji nema niti jednog restorana, hotel ne radi više od 10 godina, nema suda, javnog bilježnika i niza drugih detalja koji bi nas podsjetili da je Obrovac GRAD na bisernoj rijeci uz dva mora, te ispod grandioznih Tulovih greda. Reklo bi se na predivnom i jedinstvenom mjestu u Hrvatskoj! Za sve te usluge i osnovne građanske potrebe Obrovčani trebaju ”skoknuti” do 30 kilometara udaljenog Benkovca do kojega iz Obrovca uopće nema autobusne linije, i koji svog predsjednika gradskog vijeća plaća 1.500 kuna mjesečno!

Vjerovatno najveće naknade u Hrvatskoj ako uzmeno u obzir broj stanovnika i indeks razvijenosti.

Još kad spomenemo nedostatak ikakve Strategije razvoja kao temeljnog dokumenta koji bi definirao smjernice kako i u kojem smjeru Grad Obrovac treba ići, sve se može opisati jednom jedinom riječju.

Sramota!

S poštovanjem,

Za GI „Forum Obrovac“

Igor Jurjević    

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime