Državno izborno povjerenstvo je do 9 sati jutros obradilo 99,79% bračkih mjesta i više nema sumnje. HDZ ima 61 mandat, Rijeke pravde 42 mandata, Domovinski pokret 14, MOST sa partnerima 11, Možemo! 10 mandata, IDS i NP Sjever po dva mandata i koalicija Fokus-Republika 1 mandat

Toj brojci treba pridodati i osam mandata zastupnika nacionalnih manjina. Sasvim je izvjesno da će Andrej Plenković morati sjesti sa Ivanom Penavom i ozbiljno porazgovarati o sastavljanju nove hrvatske vlade jer s njihovih 14 mandata HDZ bi imao 75 mandata te bi im nedostajao još jedan mandat za većinu u novom sazivu Hrvatskog sabora. Obzirom da je Ivan Penava jasno rekao da ne želi koalirati sa SDSS-om, Plenković ima priliku oko sebe okupiti pet od osam mandata manjina koje ne pripadaju SDSS-u.

Međutim, tu ima nekoliko problema. U Domovinskom pokretu ne postoji konsenzus oko koalicije sa HDZ-om. Isto tako su svjesni da uđu li u koaliciju sa HDZ-om, da im prijeti nestajanje. Naime, recentna politička povijest je pokazala da su one stranke koje je HDZ “usisao” u koaliciju gotovo nestale poput pr. HSLS-a ili HNS-a.

Ako Domovinski pokret odbije koaliciju sa HDZ-om, onda će Andrej Plenković pored 61 mandata koalirati sa manjinama što bi ukupno činilo nedostatnih 69 mandata u Saboru. Sedam mandata bi Plenković morao “kupiti” jer s HDZ-om nitko javno ne želi koalirati. Niti NP Sjever, niti Damir Vanđelić iz Republike, a o Možemo! ili MOST-u ne treba ni govoriti. Tko će u tom slučaju biti žetončići, mogli bismo doznati do kraja tjedna.

2 KOMENTARI

  1. I najveća budala je još prije izbora znala tko će formirati Vladu i tko će u nju ući, samo su neki nazovimo ih optimisti mislili da će oni u to imati upliva, hajte molim Vas…. kad shvatimo svi da problem hrvatske politike nije u strankama i Vladama, nego u građanima Lijepe Naše, onda će nam i to biti jasno. Ovako je sve nebitno. I nadasve pošteno, jer pošteno je da imate što zaslužujete. To je to.

  2. Nemože se bacati krivnja na glasače i govoriti o poštenju političara! Da su pojedini političari nepošteni, a komunisti u većini to je stvarnost! Ovi izbori pokazali su, koliko imamo komunista iz prošlog sustava, a koliko onih koji to nisu? Da bih siguri bili u To, stoji na DOMOVINSKOM POKRETU i MOSTU, jer su bili glasni da neće u koaliciju sa jusovcima to jest HDZ-om,SDP-om i SDSS-om. Zar vam nije čudo, koliko glasova su dobili Domovinski Pokret i Most! Zato Domovinski Pokret i Most nesmiju ići u koaliciju sa bivšim jusovcima to jest sa Hdz-om, Sdp-om, Sdss-om to jest sa jusovcima. Sad je pravi momenat da istina iziđe na svjetlo dana, tražimo nove izbore, ili utrajmo jusovce Hdezeja i Sdpja u koalicija pa da dobiju svoje pravo ime družba pere kvržice jugo komunisti ,a oni i nisu ništa drugo negojugo komunisti podjeljeni u dva tabora i uz pomoć takozvani “vjernika” vladaju s nama kao sa kmetovima od 1918-do DANAS! ISUS NAŠ BOG OTAC PRIJATELJ I BRAT NOSIO JE KRIŽ I RAZAPINJAN BIO POMOĆE I NAM DA GA SKINEMO AKO GA BUDEMO MOLILI I CRVENOG ZLA SE KLONILI!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime