Koliko je zapravo “jaka” obrovačka vlast? Idem malo crtati, a potrudit ću se biti maksimalno objektivan. Analizirajući izborne cikluse od 2009. na dalje, na prvu upada u oči nekoliko stvari

Piše: Igor Jurjević

Ukupan broj birača je konstantno za više od 30% veći nego broj stanovnika Obrovca i obrovačkih sela. Taj podatak je još porazniji ako uzmemo u obzir da su birači punoljetni građani, dok broj stanovnika uključuje i maloljetnike koji nemaju pravo glasa, a čiji je udio u stanovništvu minimalno 20%. Konstantan pad ionako napumpanog ukupnog broja birača slijedi katastrofalan obrovački demografski trend, dok je sama izlaznost na izbore konstantno oko 45%.

E sada dolazimo do zanimljivih podataka. Posljednja tri biračka ciklusa trenutni gradonačelnik Ante Župan dobiva oko 1500 glasova, što otprilike odgovara zbroju glasova HDZ i SDSS za gradsko vijeće. Statistički dokaz da se radi o dvije strane potpuno iste medalje, tako da dragi sugrađani nemojte nasjedati na spinove o vjeri, ljubavi i domoljublju jer to nema nikakve veze s tim, nego isključivo o interesima pojedinaca koji posljednjih četvrt stoljeća upropaštavaju obrovački prostor, što na kraju krajeva primijete svi koji imaju zdrav vid, sluh i razum.

S druge strane oporba je većinom razjedinjena s više lista i kandidata, praktički bez predizborne kampanje osim par plakata, a opet kao takva kumulativno osvoji maksimalno tristotinjak glasova manje od uigrane bratije koja se služi svim raspoloživim sredstvima uključujući između ostalog i protuzakonitom kupovinom glasova što dokazuje pravomoćna presuda Branislavu Švonji na posljednjim izborima.Što hoću reći? HDZ i SDSS, te gradonačelnik Ante Župan uz svu logistiku, realno nemaju 25% podrške ukupnog biračkog tijela.

Ako oduzmemo “fiktivne” taj postotak ide ispod 20% odgovorno tvrdim. Ali to im je očito do sada bilo dovoljno da rade što god hoće. Ovaj grad više nema vremena za čekanje. Ako se žele potaknuti bilo kakve promjene potrebno je izaći na meč protiv bratije 1 na 1. Ali…Pod 1 na 1 mislim da je potrebno ujedinjenje već etabliranih pojedinaca koji su dokazali da im je u interesu Obrovac, jer kako god se bude približavao datum izbora možemo očekivati svakakve nezadovoljnike koji su nas eto odlučili spasiti, a za koje do sad nitko nije čuo, a aktiviraju se isključivo pred izbore. Prošli izborni ciklusi su dokazali da su pojedine struje imale određeni kapacitet, ali samostalno nedovoljan za bilo kakve promjene. Zajednički je svašta moguće, pogotovo uz čvrst i kompaktan tim koji bi imao partnerski odnos za dobrobit grada Obrovca.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime