Nadbiskup Želimir Puljić uporno izbjegava reći ima li među svećenicima Zadarske nadbiskupije uživatelja kokaina ili nema

Sama objava informacije da su u policijskoj istrazi, policijski službenici došli i do dvojice svećenika iz dvije ravnokotarske župe, šokirala je mnoge, Doista, Crkvi ne služi na čast da njihovi svećenici uopće imaju posla sa dilerima droge kao kupci i konzumenti. S druge strane, Crkvi je potrebna istina. Istina oslobađa, čisti, unaprjeđuje.  

Nije lako svećenicima Zadarske nadbiskupije otkako je u Zadar prije desetak godina stigao Želimir Puljić. Kako nadbiskupu Puljiću dokazati nešto što je samo po sebi razumljivo, a on sam ima specifični mentalni sklop? Mogu li  svećenici sugerirati nadbiskupu Puljiću određene korake, ukazati mu na određene probleme, zamoliti ga da u korist pravedne većine, sankcionira one koji svojim djelovanjem narušavaju ugled čitave Zadarske nadbiskupije? Teško.

Skandalozne izjave nadbiskupa Puljića o pedofiliji

Nadbiskup Želimir Puljić je na početku svog mandata u Zadru jasno dao do znanja da razmišlja izvan zadanih, uobičajenih okvira: nije to ništa pozitivno. Dapače. Podsjećamo na slučaj nakaradnog svećenika iz Bibinja don Nedjeljka Ivanova kojeg je više muškaraca optužilo za bludničenje, pedofiliju dok su bili djeca 70-tih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Obrušivši se na medije, a na koga drugog, nadbiskup Puljić je tada rekao sljedeće: „U to se vrijeme u Njemačkoj zahtijevala dekriminalizacija seksa sa djecom. U Italiji se nastojalo legalizirati pedofiliju, tvrdilo se da je opravdano ljubiti djecu. Pa u Nizozemskoj je 2006. bio pokušaj osnivanja i legaliziranja pedofilske stranke, koja je zahtijevala potpunu slobodu, uključujući i seks sa životinjama. Pojedini biskupi nisu se snašli u tome što je pedofilija. Onaj mali postotak ne znači da opravdavam Crkvu, ali što društvo čini da se ta nastranost blokira, zaustavi? Ovoj tematici se kao društvenom fenomenu nije ozbiljno ni znanstveno pristupilo. Što to znači pedofilija? Gdje ona počinje? Gdje završava?“.

Nisu novinari krivi što među svećenicima ima narkomana, pedofila…

Vjerovali ili ne, ovo su riječi nadbiskupa Puljića izrečene u ožujku 2012.godine. Osam godina kasnije, nadbiskup Puljić i dalje ne shvaća da nisu mediji i novinari ti koji štete Crkvi. Novinari su samo glasnici, a Crkva se treba obračunati sa onima u vlastitim redovima koji svojim djelovanjem, ponašanjem rade štetu. Da se percepcija medija u očima nadbiskupa Puljića nije nimalo promijenila, svjedoči i jalovo nepotpisano priopćenje Zadarske nadbiskupije kojim ćemo se posebno pozabaviti vrlo skoro. Dodajmo i to da u ovom trenutku nadbiskup Puljić ima najmanje jednu vrlo ozbiljnu prijavu za pedofiliju jednog svećenika koji je nedavno prebačen iz otočke župe na drugi kraj Nadbiskupije. Vjerujemo da će informacije proslijediti nadležnim institucijama.

A što je s aferom “Pokora”?

Vratimo se sada dvojici svećenika iz dvije ravnokotarske župe koji su detektirani kao kupci i konzumenti kokaina. Oni NISU izmišljeni likovi, postoje i drogiraju se i nikakve lažne vijesti nisu objavljene na portalu Megamedia. Postavlja se pitanje što će poduzeti nadbiskup Puljić. Hoće li ih sankcionirati, premjestiti možda u neke manje župe na rubu Nadbiskupije gdje će imati više privatnosti? Hoće li se nadbiskup Puljić konačno uhvatiti u koštac s problemima ili će misliti da može uvijek prolaziti „lišo“ kao što je to bilo u aferi „Pokora“ kada je nakon sramotnog financijskog skandala prebačen u Zadar, a njegov nasljednik, biskup Mate Uzinić se morao javno ispričavati? Konačno, možda svemu presude “mangupi u vlastitim redovima”. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime