Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić nezadovoljan je pisanjem dijela medija o kokainskoj aferi kao i o navodnom zataškavanju pedofilije

Posljednjih nekoliko tjedana traju određeni napori kako bi se utvrdilo tko to od pripadnika klera komunicira s novinarima i odaje im povjerljive informacije. Da mons. Želimiru Puljiću itekako odgovara tajnost, netransparentnost, potvrdio je osobno u nedavnoj emisiji „Potraga“ na RTL-u gdje potpuno pogrešno smatra da nije dužan reći koliko se novaca godišnje vrti u Zadarskoj nadbiskupiji. Nisu to jedini detalji za koje mons. Želimir Puljić ne želi da izađu u javnost.

„Urota je njezinih proroka sred nje poput lavova što riču razdirući plijen; duše proždiru, uzimaju blago i dragocjenosti, umnažaju sred nje udovice njezine. Svećenici njezini prekršiše moj Zakon i oskvrnuše moje svetinje; nisu lučili sveto od nesvetoga i nisu obznanili razliku između nečistog i čistog, a oči su svoje zaklonili od mojih subota te sam oskvrnut među njima. Knezovi su njezini sred nje kao vuci što razdiru plijen, krv prolivši i pogubivši duše kako bi ugrabili dobit“ (Ezekiel 22,25-27).

U Zadarskoj nadbiskupiji ima određen broj nezadovoljnih svećenika koji su u posljednjih nekoliko mjeseci u kontinuiranom kontaktu sa medijima. Svi od reda tvrde kako su prethodno pokušali riješiti probleme sa svojim nadređenima, pa i samim nadbiskupom, no bez uspjeha. Upozoravaju na nelogične premještaje u kojima navodno prednost imaju svećenici koji na račun svojeg BiH porijekla dobivaju bolje župe. Žale se da većina svećenika umjesto u župnim kućama stanuju u privatnom smještaju. Tvrde kako osim dvojice svećenika koji su kupovali i konzumirali kokain, ima i drugih koji se nedolično ponašaju, no nadbiskup Puljić nije poduzeo očekivane mjere. Do novinara su došle i informacije o navodnom zataškavanju pedofilije jednog svećenika koji je relativno nedavno premješten sa jednog otoka u zadarsko zaleđe. Odmah su se javili lažni dušobrižnici prstom upirući na svećenika koji je ove godine premješten sa jednog zadarskog otoka u zaleđe. Moramo ih razočarati. Riječ je o drugom svećeniku koji je još ranije, ne ove godine, premješten s otoka u zadarsko zaleđe. O tome ćemo detaljnije izvijestiti čitatelje u jednom od nastavaka…

Mons. Želimir Puljić u Zadar je iz Dubrovnika došao opterećen golemom aferom „Pokora“ o kojoj smo pisali, a ovih dana iskrsnula je nova afera sa spornim financiranjem izgradnje Katoličke osnovne škole na Bokanjcu.

Sve to stvara određeno nezadovoljstvo kod jednog djela svećenika koji opravdano smatraju kako zbog pojedinaca poput dvojice kokainskih ovisnika, ne smije i ne može patiti čitava Crkva. Smatraju kako zbog dvojice ovisnika i suspektnih postupaka mons. Želimira Puljića vjernici ne smiju poistovjećivati sve pripadnike klera s onima koji svojim djelovanjem štete Crkvi.

Istina mora izaći na vidjelo. Tako vjernike uči Biblija, o istini su ispisani mnogi odlomci, psalmi, stihovi, istina daje određeni smisao životu, boljem shvaćanju onoga oko nas. To jako dobro zna mons. Puljić, a znaju i svećenici kojima je neshvatljivo nametanje svojevrsnog zavjeta šutnje, besplodne cenzure. Ovim putem zahvaljujemo svim pripadnicima klera koji nas u najvećoj diskreciji informiraju o događanjima u Zadarskoj nadbiskupiji. Potičemo ih da to čine i dalje. Njihovi identiteti ostat će tajni, a mi se svi zajedno možemo nadati da će istina pobijediti.

P.S. Još uvijek dvojica svećenika Zadarske nadbiskupije za koje je utvrđeno da su kupovali i konzumirali kokain, nisu sankcionirani. Jedan od te dvojice je nerijetko viđan u društvu mons. Želimira Puljića. Čak štoviše, njegova uloga u Zadarskoj nadbiskupiji kroz jednu instituciju je vrlo važna. Vrijeme je da nadbiskup Puljić konačno reagira i od dvojice svećenika koji su pod utjecajem kokaina dijelili riječi Božje, učini primjer kako se svećenici ne bi smjeli ponašati. (NASTAVLJA SE…)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime