Dokuma Film Festival, čije će se premijerno izdanje održati od 29. svibnja do 1. lipnja u Makarskoj, uz međunarodni natjecateljski program kratkometražnih dokumentaraca i brojne popratne programe nudi i nekoliko dugometražnih hit dokumentaraca.
“Narko kultura” (Narco Culture, 2013.) snimatelja i redatelja Shaula Schwarza pruža uvid u Narcocorrido kulturu. Radi se o glazbenom smjeru koji je svojevrstna oda eksploataciji meksičkih krajeva od strane kriminalnog podzemlja. Autor kombinira snažne slike prvih linija narko bojišnice s izvedbama nekih od najpoznatijih narkokoridornih umjetnika, poput El Komandera i Buknas de Culiacan, te odvodi gledatelje iza scena najeksplozivnije i najnasilnije glazbene supkulture u Americi.
Shaul Schwarz je izraelski redatelj dokumentarnih filmova, snimatelji i ratni reporter. Autor je sadržaja za CNN, TNT, The Discovery Channel i The History Channel, a također je suradnik časopisa Time i National Geographic.
“Narko kultura” je njegov debitantski dugometražni dokumentarac, a međunarodnu je premijeru imao na Sundance Film Festivalu 2013. Prikazan je i na Berlin International Film Festivalu te Hot Docs Film Festivalu.
Hrvatska premijera “Narko kulture” će se održati u sklopu DokuMA Film Festivala, u petak 30. svibnja na pozornici Ljetnog kina u Makarskoj. (dalmacijanews.hr)