Slučaj dvojice svećenika iz dvije ravnokotarske župe koje se dovodi u vezu sa konzumacijom kokaina svojevrsni je okidač za razbijanje nametnute šutnje unutar Klera

Dio medija već raspolaže imenima dvojice svećenika koji su kupovali i konzumirali kokain, a o čemu je portal Megamedia prvi ekskluzivno izvijestio hrvatsku javnost. Sasvim izvjesno je da će u javnost procuriti i još neka imena svećenika koji su konzumirali kokain.

Nedefinirani stav Zadarske nadbiskupije o kokainskom skandalu gdje ni u jednom trenutku ne demantiraju napisano možebitno ukazuje da je slučaj dvojice svećenika tek vrh ledenog brijega. Prikrivanje činjenica i nametnuta šutnja u crkvenim krugovima dosegla je svoj vrhunac. Portalu Megamedia obratilo se više svećenika koji raspolažu određenim informacijama unutar Zadarske nadbiskupije. Tvrde da se ovakvo stanje više ne može tolerirati te će o svemu izvijestiti aktualnog papinskog nuncija u hrvatskoj Giorgia Linguu kao i Svetu stolicu.

Papinski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua

U narednom periodu i mi ćemo se pozabaviti određenim temama koje su uzrok nezadovoljstvu značajnom dijelu svećenika Zadarske nadbiskupije.

– Nadbiskup Želimir Puljić protežira svećenike porijeklom iz BiH, daje im bolje župe, a nas koji smo časno vršili Božju službu, premjestio bez neke velike logike u druge župe, kazao nam je jedan svećenik.

Doznajemo i to kako u Zadarskoj nadbiskupiji velik dio svećenika ne stanuje u župnim kućama već u privatnim stanovima što je samo po sebi nelogično.

– Vjerujte mi, apostolski nuncij Giorgio Lingua je dobro upoznat sa situacijom u Zadarskoj nadbiskupiji kao i radom nadbiskupa Puljića. Nije slučajno 2010. godine biskup Želimir Puljić iz Dubrovnika premješten na službu u Zadar i to po odluci Pape. On je ovdje trebao okrenuti novu stranicu, no to se nije dogodilo. Čini nam se kao nezainteresiran za svakodnevne probleme i teme naše nadbiskupije. Primjerice, otkako je došao za nadbiskupa, ni jednom nije išao u tzv. Pastirski pohod koji je obavezan svake četiri godine. U tom Pastirskom pohodu, nadbiskup je dužan obići sve župe unutar Zadarske nadbiskupije, razgovarati sa župljanima i o svemu sačiniti izvještaj koji šalje u Vatikan. Nažalost, nadbiskup Puljić to nije učinio otkako je došao u Zadar, doznajemo od svećenika koji se uskoro sprema osobno istupiti u javnost sa određenim informacijama i dokumentima o stanju u Zadarskoj nadbiskupiji.

U razgovorima sa svećenicima Zadarske nadbiskupije doznajemo brojne detalje koji kompromitiraju nadbiskupa Puljića stoga ne čudi da u Vatikanu jedva čekaju njegov 75.rođendan i imenovanje novog nadbiskupa.

Jedna od intrigantnijih priča svakako se odnosi na svećenika koji je sa jednog zadarskog otoka nedavno prebačen u župu u zadarskom zaleđu. Prijavljen je zbog pedofilije, evidentirani su najsitniji detalji, no sve se zataškalo. Možda je razlog zataškavanju to što dotični svećenik već godinama obnaša nečasnu dužnost glavnog špijuna i doušnika koji nerijetko izmišlja priče o drugim svećenicima i plasira ih vrhu Zadarske nadbiskupije. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime