Znanstveno je dokazano da virusi kod ljudi izazivaju smrt! Ti virusi, kod ljudske vrste, prenose se, vidi đavla, putem nasljedstva-genetički! Unutar skladnih uzajamnih odnosa vrhovnog bića i braće-rodjaka-zetova-kumova i predmetnog virusa i dalje, preko kontakata na druge osobe

Piše: Hrvatin Tomašević

Ne tvrdim s namjerom… Ali isto tako, u najtežim slučajevima, što je slučaj u Hercegovini, koruptivno rodbinska veza aktivirala je virus, koji, istom tada izaziva pandemiju najširih razmjera! Na proučavanje virusa i bakterija, troše se ogromna sredstva, stavljajući u funkciju ljudske znanstvene potencijale i resurse, diljem svijeta koji razumije njihovu opasnost. Uopće nemam sumnju, da je onih, bezobrazno javno prikazanih: 350.000 KM, koje su se salili niz grla, da bi se napunile „mišine“: braće-rodjaka-punaca-svekrvi-kumova-stožernika, preusmjerilo u medicinsku opremu, možda bi se u konačnici uspjelo u borbi protiv virusa. Ionako, nitko više ne leti preko beha neba!

Razvitak medicinske znanosti, pogotovo:higijensko-preventivne-primarne zdravstvene zaštite, nužno je doveo do međunarodne-međudržavne suradnje na području zaštite zdravlja i sprječavanja bolesti, pa tako i epidemiologije u borbi protiv virusa! Čvrsto držim, da bolest/i, odnosno nositelj virusa, nije samo pitanje osobne prirode, nego su za takva stanja zainteresirani i njegova obitelj, kako i čitava zajednica u kojoj zaraženi živi-radi-druži se! Što potpada pod javno zdravstvo! Svaki pojedinac, sada u našoj borbi protiv opakog SARS-a,tip2, može i mora dati svoj prilog za ozdravljenje zajednice u kojoj radi i živi, znajući da je to u interesu cijele nacije! Pitam Vas, da li nam je zajednička borba protiv virusa???

Danas, u doba korone, pojačani međudržavni kontakti-suradnja u vrijednoj izmjeni medicinske tehnologije-opreme-lijekova i prijenosa znanja, preko mogućnosti donacija, uz osiguranje otvorenih prometnih koridora, neminovno bi dovelo do povećane učinkovitosti svih koji su angažirani u kriznoj situaciji! Posve sam siguran, kako bi tako poduzete mjere, pokazale rezultat, na sprječavanju širenja virusa!

Najveći doprinos, prosvjećivanju-širenju saznanja o načinu borbe protiv SARS-a,tip2, i, korištenje tog znanja u svrhu stvaranja, potrebitih higijensko-epidemioloških zaštitnih mjera, tijekom krize, dao je ministar u vladi Republike Hrvatske Vili Beroš! Nešto, nimalo slično, dobili su žitelji Hercegovine, od ministra Gorana Opsenice (član HDZ-a-BiH). Molim da mu se oprosti jer nije savladao zakletvu Hipokritu, poklonivši se vrhovnom biću. Netko može biti: dr-sc-prof-akademik, ali se u životu i u svojoj disciplini kroz praksu ne drži toga. Naprotiv, u našem slučaju, umjesto da, ministar se o suradnji dogovori s ministrom, što bi značilo da je Opsenica morao otputovati u Zagreb, kako bi naučio nešto od kolege ministra Vili Beroša, on se skrio u mišju rupu, iz koje ga izvlači HGS, za potrebe održavanja tiskovnih konferencija, na kojima se izdera na medije, jer je duboko zakopan u debelom crijevu lidera!

Naime, vrhovno biće koje u sebi ima liderske osobine i sposobnosti, ipak nošen nagonom za spašavanjem nacije, stvar uzima u svoje ruke. Da su mu ruke čiste, a namjere veličanstvene u svom dobročiniteljstvu, potvrđuje negativnim rezultatom testa na virus. Rukovođen mišlju, kako djelovanje ministra Beroša na terenu, dobiva izbore premijeru Plenkoviću, stvara plan i program za pobjedu na narednim izborima u BiH… No, potrajat će ovo…Avaj, biti će kasno i za izbore, raspisuju se u svibnju/maj? Što znači do daljnjeg… Nema smjene vlasti…ili?

Ništa zato, ne sekirajte se raja, palo mi je na pamet i evo što bih ja tražio od domovinske Hrvatske, kako da nam se pomogne iz njihovog iskustva, ali i od naših vlasti koji su u pokušaju u dosadašnjoj borbi protiv virusa: odrediti prioritetna područja za tretman, uz popis svih koji moraju biti tretirani testovima na virus-uputite se na proces testiranja na virus- upoznati se s metodom uspostave dijagnoze i liječenja-mobilizirati zdravstveni kadar- pratiti rad i suradnju svih čimbenika, koji učestvuju u rješavanju krize, i na kraju ono najvažnije, zbog čega je, lider, dovodeći se u opasnost zadržavanja u samoizolaciji, obezglavljujući visoki dom naroda parlamentarne skupštine BiH, putujući u visoko zaraženu državu Republiku Hrvatsku morao osigurati, a nije: medicinsku opremu u kojoj bi se moralo naći najveći broj respiratora, lijekova koji se koriste za terapiju, komplete zaštitnih odjela, ne samo za osoblje nego i za pacijente, maski i rukavica za sve vrste intervencija, dezinfekcijskih i higijenskih sredstava, kako svih ostalih materijalno tehničkih sredstava za uspješnu borbu protiv SARS-a, tip2! Za neizbježno bih im stavio do znanja, da su nam potrebni specijalistički timovi, ako Hrvatska u ovo trenutku ne može ih osigurati, neka zamole svoje europske kolege, da pomognu narodima i građanima u BiH. Da sam ja bio u prilici, posve sigurno bih izbjegao naslikavanje s Jandrokovićem i Plenkovićem, jer znam da im je u tom trenutku takva slika najmanje trebala, samo im je oduzela vrijeme, koje bi koristili za rješavanje krize izazvane virusom, ali i tragičnim potresom! Na najponizniji način pokušao bih se približiti ministru Berošu, izvinjavajući se što mu oduzimam dragocjeno vrijeme i u najkraćem izložio naše potrebe i uvažio njegov odgovor na predmetnu molbu!  Zamolio bih ga da kad bude u prilici, baci pogled na papir sa detaljnom specifikacijom i terminima u kojim bi osigurali prijevoz potrebitog, za koju on može ustvrditi, da Hrvatskoj u tom trenutku nije potrebna, a nama puno znači! Ne znam da li Vam je poznato, dr.Vili Beroš je neurokirurg i ja u tome vidim razloge njegova uspješnog vođenja borbe protiv SARS-a, tip2, jer skalpelskom preciznošću odstranjuje sve negativnosti i priljepke, koji bi ga mogli omesti u njegovoj zadaći spašavanja nacije! Gdje li je vrhovno biće…Lider u doba korone???             

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime