Kao mali sanjao sam o ovome: u klubu čitalaca confiserie EGOIST u Mostaru, dobili smo na čitanje knjigu autora Ilke Barbarića uglednog novinara i dugogodišnjeg dopisnika HRT iz Sarajeva-BiH! Kako je Ilko pravi čovik svojega vrimena, ima kameru- produkciju-medije, za svoja izvještavanja i govorancije! Pomno sve posmatra i tumači, a urednici dešifriraju, da bi mogli pustiti što da gledamo! No, s pisanijom je drugo. Ročko, čitamo te, da bi smo ustvrdili koliko je slobode u autorskoj kreativnosti?

Piše: Hrvatin Tomašević

Ilko, jebiga suočavaš se s velikim prethodnicima, jer u razdoblju domovinskog rata 91/95godina, pa i dalje, književnost Hrvatske Republike Herceg-Bosne, postala je popularnija od profiterstva…Mislim ratnog! Pa mi se sve nekako čini da si malkice okasnija s pisanijom! Čvrsto držim, kako nisi uspia iskoristiti zamah i popularnost koju su stekli manje-više slavni herceg-bosanski romanopisci!

Ročko, držimo se teme: radnja u sadržaju od korica do korica, može se sažeti u jednoj/dvije rečenice. Priča je to o muškarcu-zrelom čovjeku, koji u svom životu traži smisao izvan sebe i u tom naporu očekuje pomoć…Možda, kažem možda, Pilip(glavni lik) pronađe to što trži, ali, ako uspije izbjegavati život? Naime, ne pročitah da mu je, aman zaman, Ilko ikako pomogao. Jedino, samo da Vam ne promakne kad budete čitali, da je Ilko u trenucima nadahnuća uvidija, da mora napisati nešto, što bi potvrdilo da nije uzalud zapisiva i strastveno tipka, dajući smisao života Pilipu… Opravdavajući sebe da ipak doprinosi pisaniji u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni!

Ročko, kompozicija cjelokupne pisanije nije ograničena samo na: „zatvorena vrata“, gdje se se „štrajkuje glađu“ i nema sexa „priko telefona“! Uvalija je Ročko i viziju budučeg dramskog teksta! Ne znaš Ročko koliko si sritan, jer ti preminuli glumac Velimir Pšeničnik-Njirić neće, pa makar iz Raja režirati…Ostavi to dramarturzima na zadaću…

Ne mogu se oteti dojmu kako moram pratiti Ilku! Progovarajući na guzicu, kombinirati ću osobni i opći pozitivizam, jer kod autora prepoznajem bitku za sebe i bitku po sebi! Stoga, neka mu ovaj osvrt, bude uvertira…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime